MF DNES

Krtník je kniha pro děti, ale víc pobaví dospělé

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Je krásné a záslužné psát knihy pro děti. Jen je škoda, když je děti někdy nemohou docenit. Autorka Tereza Ščerbová naštěstí už v anotaci ke Krtníkovi píše, že je určen pro děti, které brzy čeká svět dospělých, a dospělé, kteří si chtějí vzpomenout, jak být šťastný.

Jak Krtník k rozumu přišel

Ústředním hrdinou knihy je tvor Krtník, který žije ve své rezervaci, jejíž obyvatelé ho uctívají, a o civilizova­ném světě ví pramálo. Až setkání s Medvědem, kterého více než život v zoo lákala kariéra motorkáře a fotografa, mu otevře oči. Začne chápat, co je to soukromí, peníze a jací jsou lidé mimo jeho rezervaci. Bohužel ho čeká ještě zásadnější životní lekce, se kterou se bude muset vyrovnat sám, bez pomoci Medvěda. Ten se totiž vydal na dlouhou cestu kolem světa a rozhodl se Krtníka nechat doma.

I ilustrátoř­i umějí psát příběhy

Ščerbová jakožto absolventk­a oboru ilustrace a grafika na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové knihu sama ilustroval­a – znamenitě. Text a obrázky se vzájemně doplňují a vytvářejí chvílemi ponurý, ale napínavý příběh. Ten má dvě roviny. První, kterou bez problémů pochopí i nejmenší čtenář, a druhou, která nabízí trefnou karikaturu současné společnost­i. Ať už jde o lifestylov­é trendy, které člověku kážou život v absolutním souladu s přírodou, nebo politickou lobby, kterou v knize vtipně reprezentu­jí létající veverky pyskošky.

Krtník je jednoduše příběh, který může růst se čtenářem, aniž ztrácí na významu. Právě naopak. A to se jen tak nevidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia