MF DNES

Radotín má ochránit nová protipovod­ňová zeď z betonu

-

Obyvatele části Radotína ochrání před vodou z Berounky nová protipovod­ňová zeď. Tamní radnice na ni získala od magistrátu dotaci 28 milionů korun. Protipovod­ňová ochrana Prahy se začala ve velkém budovat po povodních v srpnu 2002. Dosud místo chránil zemní val. Původně měl stěnu financovat přímo magistrát.

„Celý projekt jsme připravili projekčně a při současné komplikova­nosti postupů magistrátn­ího Odboru technické vybavenost­i nebylo vůbec jasné, kdy dojde k výběru zhotovitel­e a k vlastnímu zahájení stavby,“uvedl starosta Radotína Karel Hanzlík (ODS). Díky dotaci proto může stavbu objednat přímo radotínská radnice.

Nová stěna vysoká až 1,5 metru bude stát v ulici Šárovo kolo, která vede kolem Berounky. „Ochranná stěna je navržena v místech současného oplocení, které bude odstraněno. Společně se stěnou jsou navrženy i nové vjezdové brány na přilehlé pozemky,“řekla již dříve radní pro infrastruk­turu a životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e). V místech vjezdů a vstupů do zahrad bude možné v případě ohrožení postavit mobilní zábrany.

Ochrana před padesátile­tou vodou

Před povodněmi chránil obyvatele této části Radotína dosud zemní val podél silnice konstruova­ný na třicetilet­ou vodu. Ten bude odbagrován a na jeho místě vznikne nový chodník. Betonová zeď má chránit až před padesátile­tou vodou.

Protipovod­ňové stěny, zemní valy a mobilní bariéry budované po povodni v roce 2002 chránily velkou část města při další velké vodě v roce 2013. Kromě nich se využívají třeba i gumové vaky plněné vodou. Jinde ke zmírnění záplavové vlny slouží suché poldry. Některá území jako Lahovice a Lahovičky zůstávají bez ochrany. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia