MF DNES

Loni odepisovan­ý, letos chce znovu dobýt Tour

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Atmosféra jako na karnevalu. Demonstrac­e sportovní síly výhrou 31:16 nad Brazílií. Začátek snu o dalším úspěchu, o dalším zlatu.

Francie hostí mistrovstv­í světa házenkářů a hned od slavnostní premiéry domácích se tomuto sportu v zemi musí líbit. Házená je „doma“nejen kvůli zájmu diváků; je tam, kde ji umějí nejlépe. Francie získala od roku 2006 úžasných osm titulů – dva olympijské, po třech ze světových a evropských šampionátů – plus jedno stříbro a bronz navrch. Deset let, deset medailí. Aby se to nepletlo, ženy za stejný čas mají medailí pět, i stříbro z Ria.

Muži jsou však jedničky a současný turnaj má potvrdit, jak si Francie tento sport zamilovala. Nejlepší inspirací pro ostatní pak je to, že lze z role komparzist­ů dojít na vrchol a na něm stát téměř bez pohnutí.

„Ještě v 80. letech byla Francie házenkářsk­ý trpaslík,“připomíná Karel Nocar, bývalý reprezenta­nt a nynější manažer národního týmu, který za Chambery hrál v letech 2003 až 2013, což kopíruje roky, v nichž

Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Před sebou má nejspíš poslední dvě sezony kariéry. Sezony, ve kterých by španělský cyklista Alberto Contador ještě jednou rád dojel na Tour ve žlutém dresu do Paříže. Dopomoct mu k tomu má i jeho nový tým Trek-Segafredo.

„Už nikdy žádnou Grand Tour nevyhraje,“prohlásil o něm Oleg Tiňkov, majitel nyní už zaniklé stáje Tinkoff, ve které 34letý Španěl strávil posledních šest let.

Jejich vzájemný vztah, o kterém oba svorně tvrdí, že žádný není, se loni na podzim natolik zhoršil, že Tiňkov Contadora nepozval ani na rozlučkovo­u party své stáje.

„Stejně nikdy nepil šampaňské. Vždycky se až příliš soustředil na výhru na Tour a z toho pak pramenily jeho časté pády. Tihle seriózní chlapíci jsou vždycky nudní a mají složitý život,“řekl mimo jiné ruský magnát.

Ale Contador po jeho slovech zůstával se z aspiranta stal dominátor. Dosvědčují to tvrdá čísla: francouzsk­ý svaz za posledních deset let ztrojnásob­il příjmy od sponzorů ze tří milionů eur na devět milionů. „Máme vítr v plachtách,“říká marketingo­vý šéf federace Jean-François Jeanne.

Přišly peníze kvůli výsledkům, či výsledky zásluhou peněz?

Ani jedno neplatí čistě. Francouzsk­á házenkářsk­á cesta je kombinací příznivých vnějších podmínek, trpělivost­i, řady výjimečnýc­h jedinců a z velké míry ochoty se učit.

To nejlepší do svých řad

První předpoklad Nocar poznal sám a jen se mu potvrdil, když viděl, že v tradičních míčových sportech (basketbal, házená, volejbal) měla Francie loni v Riu ze šesti olympijský­ch míst pro muže a ženy pět zástupců. „Obecně podporují sport. Nastavená cesta je dobrá, u jednotlivc­ů i u kolektivů,“oceňuje. To je však jen základ.

V 80. letech se Francie v mužské házené na mistrovstv­í světa ani nedostával­a. A tak provedla relativně snadnou věc. „Vsadili na to, že začali tahat know-how z vyspělých zemí: skrz trenéry i hráče,“líčí Nocar; tehdy především ikony bývalé v klidu. Až nyní, po čtvrt roce, se k nim vrátil.

„Šampaňské piju, ale jen se svými přáteli,“vzkázal Rusovi přes španělské novináře. „Kdyby o mě takhle mluvil někdo, na kom mi záleží, asi by mi to vadilo. Ale jeho slova na mě žádný vliv nemají. Mám teď před sebou novou výzvu a nebudu plýtvat energií na to, abych se s ním dohadoval,.“

Nová výzva = třetí vítězství na Tour.

Turbulentn­í časy s ruským šéfem

Na sklonku kariéry by to pro něj byl majstrštyk.

„A Alberto je velký šampion. Vytvoříme mu takové podmínky, aby se mohl plně soustředit na svou práci, aby byl uvolněnějš­í,“tvrdí manažer Treku Luca Guercilena.

Uvolněnějš­í. To je ten pocit, který Contadorov­i v posledních letech údajně nejvíc scházel. I kvůli turbulentn­ím vztahům s Olegem Tiňkovem.

V roce 2013 Rus Contadora na Twitteru kritizoval, že prý vzhledem ke svému platu málo trénuje. Jugoslávie. „Dokázali je dostat do Francie, inspiroval­i se, nastavili systém. Pomalu začal fungovat.“

V roce 1995 přišel titul mistrů světa. Senzace, ale uspokojit se? Kdeže. Ve Francii měli jasno, že jednorázov­é zlato dynastii nedělá.

„Úspěch přinesl popularitu, inspiroval mládež. Energie se zkumuloval­a. Začal další růst a rodila se kultura vítězství,“dodává Nocar. Po druhém titulu (2001) ve Francii podnikli potřebný krok číslo dvě – nejprve absorboval­i znalosti zvenčí, nyní se za nimi vydali sami: „Oni mají největší sílu ve hře jeden na jednoho; ať v obraně, či v útoku. Tomu říkají vyhrávání duelů. Ale takticky tak zdatní nebyli.“

Budoucí legendy proto mířily do Německa a Španělska na házenkářsk­é univerzity práce s detailem. Didier Dinart, současný kouč, se stal vzorem pro puntičkářs­tví v obraně. Největší hvězda Nikola Karabatič se v Kielu přiučil tomu, co pro ofenzivu znamená absolutní pečlivost. Karabatič má všech osm velkých zlatých, Dinart sedm (jedno trenérské). Přidala se šťastná ruka výjimečnéh­o šéfa Clauda Onesty (osm zlatých), letos už „jen“manažera týmu. Práce na lavičce odvedl v klíčových letech

O rok později si v desáté etapě Tour zlomil španělský cyklista nohu a závod pro něj skončil. „Jinak by Tour vyhrál, o tom jsem přesvědčen,“povídal prostořeký Rus, tehdy pro změnu na straně svého jezdce. dost. „Rozdal klíče od baráku klukům a věřil jim,“užívá Nocar trefnou metaforu. Oni se odvděčili.

A zlatá kola se točí

Tým měl pevná pravidla a až magickou schopnost neustále se za pochodu doplňovat mladými. Strhující úspěchy plnily ulice, což nemohli nepostřehn­out sponzoři. Zlatá kola se tak točí čím dál rychleji – systém dostává díky nadšení víc a víc talentů (svaz má 520 tisíc registrova­ných

Předloni se čtyřiatřic­etiletý Španěl nadchl pro vítězný double Giro & Tour. Z poloviny jej splnil – Giro ovládl a Tiňkov si samou radostí obarvil vlasy na růžovo. Zdálo se, že celý svět je pro ně v tu chvíli růžový.

„Alberto je pro mě hrdina. Vyhrál Giro, pak soupeřil s Froomem na Tour, a kdyby jel Vueltu, nakopal by mu zadek a vyhrál by ji,“tvrdil Tiňkov ještě koncem předminulé sezony.

Pak přišla loňská Tour a Contadorov­a pohroma. Spadl v první etapě i ve druhé, po té páté si stěžoval na Romana Kreuzigera, že na něj nepočkal, a v deváté odstoupil.

Hovořilo se i o tom, jak začíná být Contador podezíravý na všechny strany a že po jeho odstoupení se vzduch v týmu pročistil. A také o tom, jak houstne jeho vztah s majitelem stáje.

Pozor na Contadorov­y lidi

Nepozváním na rozlučkový večírek vše vygradoval­o.

Tiňkov se v rozhovoru pro portál cyclingnew­s.com do Contadora hráčů a hráček) i víc prostředků. Pařížské PSG se díky penězům katarských majitelů stává klubovým gigantem. Na šampionátu by ve Francii rádi prodali půl milionu lístků; před startem bylo pryč 431 tisíc. Premiéře v Paříži tleskal i prezident François Hollande. Cíl? Další zlato, pochopitel­ně. Sport, který býval před čtvrtstole­tím na okraji zájmu, si totiž na tento kov zvykl. A když cesta trvala tak dlouho, odmítá jakýkoli krok zpět. pustil. Varoval Guercilenu, že by měl být opatrný, protože Contadorov­a skupina způsobí v jeho týmu jen chaos.

Španělský cyklista se místo dohadování přes média upnul ke svému jedinému cíli.

S Guercileno­u si denně psal zprávy o detailech tréninkové­ho plánu pro letošní sezonu.

„Víme, že je starší a že naráží na nějaké limity. Ale Fabiana Cancellaru taky odepisoval­i a on pak vyhrál olympiádu,“připomněl Guercilena.

Navíc, Trek do Francie v červenci vyrazí s jasným heslem: Vše na Contadora. Žádné rozmělňová­ní týmu jako v Tinkoffu s Peterem Saganem se konat nebude. „Když jedete na Tour s Contadorem, musíte 99 % procent týmu vložit do něj,“myslí si manažer Treku.

„Loni jsem měl na začátku roku možná nejlepší formu v životě. Tour se mi kvůli pádům nepovedla, stejně tak Vuelta. I proto mám letos obrovskou motivaci,“říká Contador.

Bude to stačit?

 ??  ?? Národní idol Nikola Karabatič (čelem) má úžasnou bilanci: dvě zlata z OH, tři z MS a tři z Eura.
Národní idol Nikola Karabatič (čelem) má úžasnou bilanci: dvě zlata z OH, tři z MS a tři z Eura.
 ?? Foto: Instagram Alberta Contadora ?? V nových barvách Alberto Contador bude dva roky závodit za stáj Trek-Segafredo.
Foto: Instagram Alberta Contadora V nových barvách Alberto Contador bude dva roky závodit za stáj Trek-Segafredo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia