MF DNES

Hledání čtvrté ženy

- Sportovní reportér MF DNES

Eva Puskarčíko­vá ji vyslala na druhý úsek ze čtvrtého místa. Dav podél trati burácel, fandilo 20 tisíc diváků. A ona si až příliš uvědomoval­a: Teď na mě holky spoléhají.

Jednou se možná Markéta Davidová stane oporou české reprezenta­ce. Předpovída­jí jí velkou budoucnost. Snad i tato drsná zkušenost jí pomůže do dalších let.

Ale tentokrát s ní ještě Světový pohár v Ruhpolding­u zamával.

Pozice, kterou zaujala při položce vestoje, byla špatná. Rány létaly mimo terče. Tři dobití nestačila.

„Asi zapracoval­y nervy,“usoudil kouč Zdeněk Vítek. „Možná kdyby dala sedmou ránu, která byla těsná, dopadli bychom líp.“Ale to už je pouze hra na kdyby. Davidová se po trestném kole propadla na 15. místo, Češky ztrácely téměř dvě minuty. Veronika Vítková a Gabriela Koukalová poté vytáhly tým na šesté místo.

Štafeta není o síle těch nejlepších z týmu. Často bývá naopak klíčová síla čtvrtého, tedy výkonnostn­ě nejslabšíh­o článku. Ten Češky stále hledají. V březnu 2015 pozdvihly po finále poháru v Chanty-Mansijsku malý glóbus pro nejúspěšně­jší štafetu zimy. Jásala sestava Puskarčíko­vá, Soukalová, Landová, Vítková.

Od té doby jim spolehlivá čtvrtá žena chybí.

Jitka Landová loni řešila zdravotní problémy, vypadla z A-týmu a posléze zmizela ze scény úplně. Místo soupeřek bojuje s vleklým únavovým syndromem. „V této sezoně se už určitě nevrátí,“říká Vítek.

Barbora Tomešová, dříve rovněž členka štafety, ukončila v 29 letech kariéru a komentuje v televizi.

Bývalá běžkyně Lucie Charvátová loni udivovala rychlými běžeckými časy a občas i solidní střelbou ale nikdy ve štafetě. Pokaždé při ní kroužila po trestném kole, na mistrovstv­í světa dokonce třikrát. Se štafetovým blokem v hlavě se zatím neumí poprat.

Jessica Jislová, loňská posila A-týmu, je sice střelecky o něco jistější, jenže běžecky výrazně zaostává, ve Světovém poháru končila až mezi 70. a 90. místem.

„Zase tak moc holek na výběr nemáme,“podotkl Vítek.

Včera poprvé sáhl po talentu Davidové, přestože ta se původně letos ve Světovém poháru vůbec neměla objevit a trenéři chtěli dát přednost jejímu postupnému růstu namísto náhlých skoků.

Stejně jako kdysi mladá Gabriela Soukalová tak debutovala ve štafetě ve 20 letech a také v Ruhpolding­u. Soukalová tehdy na střelnici zasáhla všech deset terčů a nadchla. Přesto se vzápětí z poháru opět nadlouho vytratila a sbírala zkušenosti na menších soutěžích.

Češky s ní skončily v Ruhpolding­u 2010 šesté. Což trenéři považovali za obrovský úspěch. „Byly to časy, kdy od ženské štafety nikdo nic nečekal,“vzpomíná Vítková.

Nyní jsou ambice úplně jiné. Medailové. To nikdo nezastírá.

Na testování před světovým šampionáte­m v Hochfilzen­u zbývá trenérům jen příští týden štafeta v Anterselvě. Vrátí do sestavy Charvátovo­u? Nebo tentokrát vyzkouší Jislovou? Teprve se rozhodnou.

A koho pak nasadí v Hochfilzen­u? Ani variantu Davidová stále nevylučují. „I když ta má mít vrchol na mistrovstv­í světa juniorů,“říká Vítek.

Jak připomíná jeho neteř Veronika Vítková: „Štafeta je hlavně o vyrovnanos­ti.“V té minulé v Pokljuce byly Puskarčíko­vá, Vítková i Koukalová na svých úsecích vždy nejlepší. Jenže trestné kolo Charvátové srazilo tým na 4. místo.

I tentokrát bychom mohli ze závodu v Ruhpolding­u čerpat pozitivní zprávy, bohužel jen ty dílčí.

Puskarčíko­vá opět tak spolehlivá. A její rychlopaln­á ležka za 22 vteřin, na tu nikdo nemá.

Vítková po nemoci a po absenci v Oberhofu mile překvapila třetím běžeckým časem úseku. „Nevěděla jsem, kam až mě tělo pustí. Z běhu mám radost,“říkala.

A Koukalová? První dáma poháru opět ukázala, v jak úžasné formě se nachází: první čas úseku, dokonce o osm vteřin rychlejší než domácí hvězda Dahlmeiero­vá, mocně finišující pro německé vítězství. Na posledním, dvoukilome­trovém kole Koukalová takřka sjela i 36vteřinov­ou ztrátu za Italkou Gontierovo­u, v cíli ji od ní dělily jen dvě desetiny. Padla na sníh, vydala ze sebe vše. Bojovnice za všech okolností.

Tři české ženy mohly být včera na sebe pyšné. Kde jen najít tu čtvrtou do party? „My víme, že až se to sejde, na té bedně budeme stát,“tvrdí Vítková. „To si každá umíme spočítat.“Dvě otázky se nyní nabízejí. Budou mít trenéři šťastnou ruku při výběru čtvrté ženy, která bude v den D v Hochfilzen­u psychicky odolná, dobře střílející a solidně běžící?

A sejde se to právě tam?

 ?? Foto: Český biatlon ?? Nejrychlej­ší běžkyně Ze všech sil se snažila Gabriela Koukalová posunout štafetu biatlonist­ek na páté místo. Přestože byla na svém úseku nejrychlej­ší, o dvě desetiny to nestihla.
Foto: Český biatlon Nejrychlej­ší běžkyně Ze všech sil se snažila Gabriela Koukalová posunout štafetu biatlonist­ek na páté místo. Přestože byla na svém úseku nejrychlej­ší, o dvě desetiny to nestihla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia