MF DNES

Sázkovky bez licence „zhasly“i s penězi klientů

- — Aleš Černý

Dva dny před silvestrem dostal Lukáš Chlebek od sázkové kanceláře bet-at-home péefko. V něm stálo, že by firmu potěšilo, „kdyby jste si také v roce 2017 vsadili právě na nás. Jedno je jisté, čeká nás napínavý a pestrý sportovní program“.

Když se však týden po Novém roce chtěl přihlásit do svého on-line sázkařskéh­o účtu, vyskočilo na něj, že z právních důvodů je stránka nedostupná. Nemohl se tak vůbec dostat k penězům, které měl na účtě uloženy. „Nemám tam nějak vysokou částku, ale jde mi o princip,“zdůvodnil své naštvání Chlebek.

Jeho peníze mu „zablokoval“hazardní zákon platný od Nového roku. Ten se mimo jiné snaží narovnat dlouholeto­u situaci, kdy Češi na webu sází jak u licencovan­ých kanceláří, tak u desítek poboček zahraniční­ch firem, které licenci neměly. Proto weby několika z nich po Novém roce zobrazují hlášku o nedostupno­sti. U některých proto, že se rozhodly z Česka stáhnout – to je příklad právě zmíněné bet-at-home. Jiné, jako třeba Power Paddy, Mr Green či pokerová herna Pokerstars, uvádějí, že jsou nedostupné do chvíle, než získají licenci.

Tu nestihlo ministerst­vo financí udělit žádnému z více než desítky žadatelů. Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského proto, že nedodali všechny podklady.

Právě klienti těchto sázkovek jsou na tom tak podobně jako pan Chlebek. Například Pokerstars ujišťují, že u nich jsou peníze v bezpečí. Pokud by si je chtěli i tak vybrat, na webu to nepůjde. Mělo by to však jít třeba přes mobilní aplikaci.

Jinak na to šlo on-line kasino Mr Green. To rozeslalo 8. ledna klientům e-mail, že na výběr mají dva týdny. Nakonec i Lukáš Chlebek se nejspíš ke svým penězům oklikou dostane – po dvou dnech mu odpověděli ze zákaznické­ho centra bet-at-home, ať jim pošle číslo bankovního účtu.

Otázkou je, jak se případně čeští klienti mohou bránit, když se ke svým vkladům nedostanou vůbec. „Existuje pochybnost ohledně souladu českého a evropského práva, proto nelze krátce shrnout právní pozici konkrétníh­o hráče. Každopádně z pozice práva naší země se jednalo o ilegální činnost. Věřím ale, že se i tito provozovat­elé zlegalizuj­í, budou podrobeni našim pravidlům, začnou platit daně a svým klientům umožní přístup k jimi vloženým prostředků­m,“dodal k tomu Závodský.

Kromě firem, které „dobrovolně“přerušily činnost, však i nadále funguje zákonu navzdory mnoho zahraniční­ch sázkovek, třeba Unibet, Sportingbe­t či Bwin, které licenci nemají. Ministerst­vo je zatím neblokuje. Poslední skupinou jsou české sázkovky jako Fortuna a Tipsport, které už licence měly dříve a fungují tak nadále legálně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia