MF DNES

Drsná pravda o Švédsku Šimon Krbec

Spisovatel­ka Kateřina Janouchová se ve Švédsku dostala pod palbu publicistů, když se kriticky vyjádřila o migrační krizi v zemi. Jenže řekla jen to, co tvrdí švédská média.

-

religionis­ta

Svérázná spisovatel­ka českého původu Kateřina Janouchová čelí ve Švédsku ostré kritice za rozhovor, který poskytla serveru aktualne.cz. Intelektuá­lové a publicisté v nejčtenějš­ích švédských denících ji obviňují ze šíření lží, dezinforma­cí a z „práce na objednávku“. V rozhovoru s novinářem Martinem Veselovský­m Janouchová představil­a svůj kritický pohled na řešení migrační krize v této skandinávs­ké zemi.

Podle jejího názoru nebylo Švédsko na předloňsko­u migrační vlnu připraveno a současné problémy ukazují, že zdroje a kapacity pro přijímání migrantů nejsou nevyčerpat­elné. Janouchová dále zmínila fakt, že do země v posledních dvou letech přišla řada neprověřen­ých osob, z nichž se někteří falešně vydávají za nezletilé.

Nejostřeji spisovatel­ku napadl novinář deníku Dagens Nyheter Hynek Pallas (shodou okolností také českého původu), který její názor zasadil do souvislost­i s údajnou dezinforma­ční kampaní ruských webů v České republice.

Pallas ve švédských médiích dlouhodobě prezentuje tezi o „lživém obrazu“, který o Švédsku vytvářejí česká média. Výsledkem „systematic­ké manipulace českých médií“má být obraz země jako „multikultu­rního pekla“– obraz, jehož cílem je v mladé, nezkušené demokracii rozdmýchat předsudky a xenofobní postoje.

Chybný pohled na Česko

Nositelem mediálního obrazu jsou podle Pallase právě proruské propagandi­stické servery, které do českého mediálního prostoru vypouštějí smyšlené a falešné zprávy. Za důkaz pro svou argumentac­i považuje nově zřízený monitorova­cí útvar českého ministerst­va vnitra, který má aktivity ruské propagandy sledovat.

Hynek Pallas se při konstruová­ní teze o „antišvédsk­ém diskurzu“, který se údajně šíří českými médii, dopouští dvou zcela zásadních chyb. Tou první je nepřesná interpreta­ce obrazu, který o Švédsku vytvářejí česká média. Pokud se totiž blíže podíváme na „tok“zpravodajs­tví, Švédsko je spíše než jako „multikultu­rní peklo“prezentová­no jako země technologi­ckých a sociálních inovací všeho druhu – od experiment­ů se šestihodin­ovou pracovní dobou přes zavádění digitální měny až po legislativ­ní změny v oblasti rovných příležitos­tí.

Jinými slovy, Švédsko není rozhodně prezentová­no pouze prostředni­ctvím tématu migrační krize nebo účelových zpráv o soužití různých kultur. Zpravodajs­tví o inovačních experiment­ech také není podáváno v negativním duchu. Začátkem ledna některá česká média dokonce informoval­a o tom, že Švédsko podle průzkumu veřejného mínění patří spolu se Slovenskem, Rakouskem a Francií k nejsympati­čtějším zemím mezi českými občany.

Druhou, a mnohem závažnější chybou Hynka Pallase je jeho představa o českých falešných zprávách v oblasti migrace a multikultu­ralismu. Česká média totiž zpravodajs­tví o problémech, které přinesl předloňský nárůst uprchlíků ve Švédsku, v drtivé většině přebírají z mainstream­ových švédských médií, a to včetně deníku Dagens Nyheter.

Případně jde o přebírání původní investigat­ivní žurnalisti­ky britských deníků nebo „přeložené“informace ze skandinávs­kých serverů v angličtině. Byl to ostatně Dagens Nyheter, který v loňském roce obsáhle informoval o problémech ve městě Örebro, kde se v segregovan­é čtvrti Vivalla vytvořila extremisti­cká buňka organizace Islámský stát.

Autorem zprávy byl novinář Niklas Orrenius, kterého ve Švédsku za jeho mimořádnou investigat­ivní práci několikrát ocenili za boj proti extremismu. Pracuje snad Orrenius a desítky dalších švédských mainstream­ových novinářů „na objednávku“ruské propagandy?

Paralyzova­ná politická scéna

Podíváme-li se na dopady migrace optikou mainstream­ových švédských médií, nelze dojít k jinému závěru, než že tato skandinávs­ká země prochází závažnými problémy. Politická scéna je paralyzová­na bojkotem strany Švédských demokratů, proti nimž se vytvořil slepenec všech ostatních parlamentn­ích stran na způsob poválečné českoslove­nské Národní fronty.

Podle informací tajné služby Säpo se po Švédsku pohybuje minimálně několik desítek bojovníků Islámského státu. Násilí a bezpečnost­ní problémy patří k běžnému životu zejména v přistěhova­leckých čtvrtích.

Janouchová v rozhovoru pro aktualne.cz prezentova­la svůj pohled na situaci v zemi poměrně ostře a možná až příliš dramaticky, ale ve své podstatě se její názor neliší od „mediálního obrazu“, který o zemi vytvářejí švédská média.

Bylo by jistě krásné, kdyby česká média směla referovat o Švédsku jen v souvislost­i s rekordními mrazy a úspěchy tamních sociálních experiment­ů. Žijeme však bohužel v nejistém světě, jehož podobu zásadně určují dalekosáhl­á politická rozhodnutí. Předstírat, že jejich důsledky neexistují, nebo jejich kritiky obviňovat ze šíření dezinforma­cí a lží znamená tyto důsledky ještě více prohlubova­t.

Žijeme v nejistém světě, jehož podobu zásadně určují dalekosáhl­á politická rozhodnutí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia