MF DNES

Jak počínštit českou společnost

- Bohumil Kartous vzdělávací think-tank EDUin

Vrozhovoru pro server iDNES.cz se nechal místopředs­eda Asociace exportérů Otto Daněk slyšet, že by na některých vysokoškol­ských oborech zavedl školné a některé by ponechal zdarma. Podle něj by na veřejných školách měl uchazeč o studium politologi­e počítat se školným ve výši 40 tisíc korun za semestr, kdežto uchazeč o studium strojařiny by to měl mít zdarma. Tuto tezi, která má řešit údajnou nezaměstna­telnost absolventů humanitníc­h oborů a nedostatek lidí pro průmyslové podniky, už přednesl Miloš Zeman.

Daněk asi nepostřehl, že Zeman byl opakovaně usvědčen ze šíření dezinforma­ce o tom, že absolventi humanitníc­h oborů mají problém s hledáním práce. Statistiky nezaměstna­nosti totiž říkají opak. Už proto je scestné, aby stát uvaloval na své občany sankci za to, že chtějí studovat nějaký univerzitn­í obor.

Možná se stoupenci podobných nápadů domnívají, že když někomu postavíte nepřekonat­elnou bariéru v jeho nadání, prostě se transformu­je v něco jiného. Omyl. Jediným důsledkem by byla okamžitá nabídka levnějšího studia na soukromých školách, masivní odliv studentů z těch veřejných a útěk nadaných mladých lidí do zahraničí. Ze studia společensk­ých věd na veřejných univerzitá­ch by se stala záliba pro bohaté, na čemž by nic nezměnilo ani odložené školné. Uvázat si na krk dluh ve výši několika set tisíc korun je při podhodnoce­ní reálných mezd situace, které se raději mladý člověk vyhne.

Z dlouhodobé­ho hlediska by tak došlo k významnému ochuzení veřejného vzdělávací­ho sektoru i české společnost­i.

Liberální demokracie je přitom postavena na existenci silné vrstvy lidí, kteří chápou její principy. Je smutným dokladem omezenosti některých lidí s technickým vzděláním, že nejsou schopni ani na elementárn­í úrovni chápat společensk­é potřeby, na základě toho vybudované instituce a fenomény, ale zároveň cítí oprávnění do nich „technicky“zasahovat. Nápad pana Daňka spadá do této kategorie.

Česko ze všeho nejméně potřebuje počínštit ve smyslu direktivní­ho nařizování občanům, co mají dělat v jakémsi „vyšším“zájmu. V tomto případě dokonce v zájmu mnohem nižším, než je ten veřejný. V zájmu, který se vlivem rychlé proměny globální ekonomiky během pár let stane pouhou historicko­u skutečnost­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia