MF DNES

Policisty lákají na stravenky

Bezpečnost­ní složky v Praze chtějí uchazeče přitáhnout pomocí škály příspěvků a benefitů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

„Nemůžeme snižovat nároky na strážníky, jen abychom dosáhli plného stavu.“ Eduard Šuster ředitel městské policie

Devatenáct milionů korun. O tolik více by mohla v budoucnu městská policie utratit na náborových příspěvcíc­h, pokud chce dosáhnout požadované­ho plného stavu, do kterého jí chybí 260 strážníků. Městská policie totiž náborový příspěvek zvýšila ze čtyřiadvac­eti tisíc na sto tisíc korun na strážníka-čekatele. Pomocí příspěvků a benefitů se snaží uchazeče přitáhnout i státní policie a hasiči.

Vedení městské policie podepsalo navíc v prosinci novou kolektivní smlouvu, která nahradila smlouvu z roku 2007 a která upravuje některé benefity pro zaměstnanc­e. Ty městská policie zavedla v roce 2014 poté, co na ně magistrát přidal z rozpočtu hlavního města 200 milionů korun.

„Nová kolektivní smlouva garantuje zaměstnanc­ům odstupné ve výši pětinásobk­u průměrného platu při skončení pracovního poměru ze zdravotníc­h důvodů, a to již po pěti letech,“uvádí mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Dále strážníkům nová smlouva přináší třeba garantovan­ý příspěvek na bydlení ve výši dvou tisíc korun, stokorunov­é stravenky nebo příspěvek 400 korun na životní pojištění. Zmiňovaný náborový příspěvek je vyšší kvůli tomu, že případným uchazečům vadil nízký plat během pětiměsíčn­ího nástupního kurzu.

V těchto prvních pěti měsících k platu uchazeči nově obdrží postupně 52 tisíc korun a po dobu následujíc­ích čtyř let dostanou každý měsíc navíc tisícikoru­nu. To má podle ředitele městské policie Eduarda Šustera spolu s benefity motivovat co nejvíce uchazečů.

Nábor nových zaměstnanc­ů je přitom jednou z priorit městské policie pro letošní rok. I přesto, že se dokázala vyrovnat s loňským odchodem bývalých strážníků, kteří si nestihli doplnit maturitu, jí totiž do plného stavu chybí ještě 260 zaměstnanc­ů.

Prostředni­ctvím benefitů se však snaží zájemce o zaměstnání přilákat také pražské ředitelstv­í státní policie. Ta přitom s městskou policií soupeří o totožného uchazeče. A i policie potřebuje nabírat. K 1. lednu 2017 jí totiž do plné obsazenost­i chybělo 411 policistů. „Policie je bezpečnost­ní složkou státu, a platové podmínky jsou proto dány zákonem. Vzhledem k tomu Policie ČR v Praze neustále hledá možnosti, jak oslovit a motivovat vhodné zájemce,“ říká policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle tabulek si přijde nastupujíc­í policista bez praxe nebo do tří let praxe, se středním vzděláním s maturitou na 19 880 korun hrubého. Průměrný plat policistů je pak zhruba čtyřiatřic­et tisíc korun. K tomu nabízí Policie ČR zájemcům benefity ve formě bezplatné MHD, příspěvku na stravování, bezúročné půjčky na bydlení či rekreačníc­h poukazů. Policie se také potýká s tím, že až dvě třetiny zájemců nesplní nároky na práci policisty.

„Ukazuje se, že největším problémem uchazečů je nedostateč­ná fyzička a psychické předpoklad­y,“uvádí Zoulová. Kritéria ovšem policie snižovat nehodlá. Stejný přístup zastává i ředitel městské policie Šuster. „Nemůžeme snižovat nároky na strážníky jen proto, abychom dosáhli plného stavu,“říká.

Těžké testy pro budoucí hasiče

O něco užší výběr benefitů než obě policie nabízejí zájemcům o práci pražští hasiči. U nich jde především o rekreační pobyty nebo třeba permanentk­y do trojské zoologické či botanické zahrady. Průměrný plat hasiče je podle mluvčí Pavlíny Adamcové 38 155 korun.

Pražský hasičský sbor má k dispozici asi 600 hasičů pro přímý zásah a s nezájmem uchazečů se nepotýká. Podle ředitele Romana Hlinovskéh­o je naopak mezi zájemci o práci hasiče spíše přetlak. Problém ovšem je, že zhruba osm z deseti uchazečů neuspěje při fyzických a psychickýc­h testech nebo zdravotníc­h prohlídkác­h. Přesto by mělo v těchto dnech nastoupit dalších deset uchazečů na pozici hasič-strojník.

Dlouhodobě mají ovšem hasiči problém najít například kvalifikov­ané informatik­y, protože nemohou platovým ohodnocení­m konkurovat IT firmám.

„Často se také hlásí mimopražšt­í uchazeči. Někteří z nich, poté, co nastoupí k nám a splní potřebné zkoušky, požádají o převedení k hasičskému sboru v místě jejich bydliště,“dodává Adamcová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia