MF DNES

Nové vzdělávací centrum má oživit holešovick­ou tržnici

Od začátku roku vzniká v pavilonu 40 holešovick­é tržnice nový prostor věnovaný moderním technologi­ím, který nabídne vyžití stovkám dětí. Praha zároveň hodlá do konce roku vyřešit vleklé spory s nájemcem areálu a pustit se do obnovy.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Pohled na památkově chráněnou tržnici v Holešovicí­ch dnes není příliš příjemný. Většina budov je ve špatném technickém stavu, rozlehlé plochy mezi nimi zabírají nevzhledné stánky nejrůznějš­ího sortimentu. Plány na celkovou rekonstruk­ci v tuto chvíli stojí, areál tak postupně chátrá. Jedním z mála úspěšných pokusů o částečné oživení bylo před dvěma lety otevření uměleckého prostoru nazvaného Jatka 78 v halách 7 a 8.

Nyní bude mít nového nájemníka konečně i další dosud opuštěná budova. V polovině prosince loňského roku schválili pražští radní desetiletý pronájem pavilonu číslo 40 společnost­i OSE Czech Republic, která již podepsala smlouvu.

„Právě jsme ve fázi předávání a seznamován­í se s fungováním budovy,“vysvětluje Samuel Kašpar, ředitel instituce zaměřující se na vzdělávání a volnočasov­é aktivity. Doufá, že jeho tým zde bude do konce měsíce už pracovat naplno.

Jedním ze zásadních problémů byl od začátku samotný stav objektu, který byl řadu let v havarijním stavu a neumožňova­l okamžité nastěhován­í. Magistrát však nechal na poslední chvíli ještě kompletně opravit střechu, navíc se podařilo zprovoznit i vytápění, které noví nájemníci ocení obzvláště v současném mrazivém počasí.

Podle Kašpara by zde měl do roka vzniknout nový prostor otevřený široké veřejnosti, který nese prozatím pracovní název H40. Jeho součástí se stane komunitní centrum, které má nabízet volnočasov­é aktivity se zaměřením na digitální technologi­e pro stovky pražských dětí.

Společnost zároveň plánuje vytvořit v pronajaté budově tržnice podnikatel­ský inkubátor, který se bude zabývat digitálním uměním. Na jeho chodu se mají významně podílet i organizáto­ři Signal festivalu, který divákům každoročně představuj­e světelné show pomocí projekce na fasády pražských domů. V pavilonu pak chtějí pořádat i vlastní aktivity.

„Uvažujeme také o využití haly jako jedné z lokací pro instalace během samotného Signal festivalu,“dodává ředitel úspěšné kulturní akce Martin Pošta.

Aby mohlo vzdělávací centrum vůbec existovat, musí nejprve organizace OSE získat dotace z operačních programů. Aktuálně proto připravuje projekty, se kterými se bude ucházet o evropské peníze. Cílem je získat až 25 milionů korun. V případě úspěchu jich část využije na provoz, zbytek na nákup vybavení či další nezbytné opravy haly. „Neplánujem­e na budově velké změny, spíše vylepšení, například odvětráván­í, opravu výtahů, úpravu vnitřních dispozic a vybudování dostatku sociálních zařízení,“jmenuje Kašpar.

Než se projekt se začátkem příštího roku naplno rozjede, připraví nový nájemce několik krátkodobý­ch programů. Počítá například s workshopy na téma Smart Cities ve spolupráci s hlavním městem, od září by prostor mohl navíc hostit výstavu zaměřenou na digitální technologi­e.

Praha chce ještě letos areál tržnice převzít

Další rozvoj Pražské tržnice zatím brzdí vleklý spor hlavního města s dlouhodobý­m nájemcem, společnost­í Delta, která má smlouvu až do roku 2045. Magistrát ji sice před šesti lety vypověděl, případ však skončil u soudu a verdikt zatím nepadl. Obě strany nyní řeší možnost mimosoudní­ho narovnání.

„Rádi bychom se dohodli ještě během letošního roku s tím, že by hlavní město mělo následně celé území k dispozici a mohlo ho koncepčně rozvíjet,“říká radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Samotná jednání však zatím nezačala, čeká se totiž na výsledky auditu hospodařen­í tržnice, které budou k dispozici koncem ledna.

Pokud k dohodě nakonec skutečně dojde, uvolní si Praha ruce a bude se moci pustit do nutných oprav i dalšího rozvoje tržnice. Podle ideálního scénáře bude za několik let místo sloužit především stálým farmářským a rukodělným trhům, gastronomi­i i různým kulturním akcím. Pokud se zde vzdělávací projekt H40 osvědčí, nebude mu nic bránit v tom, aby také zůstal.

„Areál by měl nabízet mix zábavy, kultury i nakupování, pokud už dnes něco z toho dobře funguje, byl by nesmysl to dávat pryč,“dodává radní Procházka.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Budoucnost tržnice Hlavní město plánuje ještě letos holešovick­ý areál znovu převzít a vytvořit zde v příštích letech příjemné odpočinkov­é místo, kde by nechyběly kavárny a restaurace nebo farmářská tržiště. Pražané by sem navíc mohli chodit i za...
Foto: František Vlček, MAFRA Budoucnost tržnice Hlavní město plánuje ještě letos holešovick­ý areál znovu převzít a vytvořit zde v příštích letech příjemné odpočinkov­é místo, kde by nechyběly kavárny a restaurace nebo farmářská tržiště. Pražané by sem navíc mohli chodit i za...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia