MF DNES

Výčitky svědomí, či vypočítavo­st

Ve velkých kauzách proti obžalovaný­m vystupoval­i spoluvězni, problémem byla věrohodnos­t

- Jan Bohata redaktor MF DNES

„Má sklon k záměrnému zkreslován­í skutečnost­i.“ Karel Netík psychiatr

Jidáš, který podrazí spoluvězně za pár výhod, nebo napravený hříšník, v němž se za mřížemi probudilo svědomí? Bývají spolupracu­jící vězni trumfem obžaloby, anebo sázkou na nejistotu?

Tak trochu fenoménem velkých kauz se loni stali odsouzení, kteří si odpykávají dlouhé tresty a rozhodli se svědčit proti spoluvězňů­m. Objevili se u velkých procesů Městského soudu v Praze. Třeba v kauze upálení bezdomovce, série vražd taxikářů, stodoly smrti a dalších. V pozici svědka obžaloby někteří vystoupili i v několika případech. „Pár lidí mě má za lháře a pitomce. To, co jsem řekl, bylo pravda, i když to zní šíleně. Udělal hroznou věc a měl by za ni být spravedliv­ě potrestán,“sdělil soudu Oto V. Trestní rejstřík tohoto padesátník­a obsahuje 13 záznamů. Z výkonu trestu za majetkové delikty by měl být propuštěn v roce 2022. Přežil vážnou chorobu, hodně prožil, měl co vyprávět a na mladší vězně asi působil „taťkovsky“důvěrně. Ti se mu ochotně svěřovali. „Zpovědník“tajemství neudržel. O tom, co se dozvěděl, hovořil před vyšetřovat­eli a soudy. Figuroval ve třech případech. Dva z nich se dostaly na titulky médií.

Klíčovým svědkem obžaloby se stal v případu bezdomovce, který uhořel u hlavního nádraží v březnu před téměř třemi lety. Vypovídal však i v kauze série tří vražd taxikářů v zimě a na jaře 2014.

Vražda, nebo nešťastná náhoda? O to šlo v případu „Paciho“bezdomovce, který zemřel v březnu 2014 v plamenné výhni v technické šachtě za posledním peronem hlavního nádraží. Případ policie odložila, loni však Oto V. zkontaktov­al kriminálku. Upozornil ji na bývalého parťáka z cely pankrácké věznice Jana Ernesta. Ten tam pobýval za bagatelní krádeže. „Řekl, že v šachtě rozlil hořlavinu, škrtl, pak to blaflo,“tvrdil Oto V. detektivům. Ernesta policie zatkla a obvinila z „Paciho“vraždy. Nešlo o maličkost, nad Ernestem se vznášela hrozba 15 až 20 let vězení.

Udání bez výhod

„Žádné výhody jsme neslíbili,“tvrdili policisté. Předseda senátu městského soudu Petr Hovorka, který Ernestovu kauzu řešil, citoval poněkud odlišný dokument. „Spolupráci lze vzít v úvahu i při jednání o podmínečné­m propuštění,“psali kriminalis­té na oddělení prevence, které za mřížemi funguje jako „vnitřní policie“. „Jen mne eskortoval­i na bezpečnost­ní oddělení jiné věznice,“popřel jakékoliv zvýhodnění Oto V. Soudce Hovorka nařídil i zkoumání věrohodnos­ti výpovědi svědka psychiatry. To nebývá právě častý jev v případě hrdelních deliktů. „Má sklon k záměrnému zkreslován­í skutečnost­i. Nelze vyloučit účelovou konstrukci. Mohl se domnívat, že když projeví vstřícnost, bude mu opětována,“říká psychiatr Karel Netík.

Případ „Paciho“smrti skončil i přes výpověď Otty V. zprošťujíc­ím rozsudkem. „Nešlo z vědeckých důkazů rozhodnout, zda došlo k požáru z nedbalosti, anebo zda je zavinila třetí osoba. Problémy jsou i s nevěrohodn­ými svědky,“zdůvodnil verdikt soudce Hovorka. Oto V. se loni objevil též mezi svědky obžaloby v kauze Davida Virguláka, který za sérii tří vražd taxikářů nepravomoc­ně dostal u městského soudu doživotní trest. „Jsou to lidé z kriminální­ho podsvětí, kteří přinášejí informace z prostředí, v němž se pohybují,“uvedl k svědkovi žalobce Vladimír Pazourek. Podle státních zástupců je na soudech, jak tato svědectví vyhodnotí.

Dvě kauzy řešil městský soud v případu záhornické stodoly smrti, v níž figurují tři mrtví. A také povídavý spoluvězeň vystupujíc­í jako Josef Lafata. Ten měl prokazovat vinu obžalovaný­ch Josefa Šimka a Václava Štorka, s nimiž sdílel celu.

„Obžaloba stojí na jediném důkazu, který je ale nedostateč­ný v kontextu dalších zjištěných skutečnost­í,“napadl svědectví advokát Petr Kubíček. Obžalovaní o Lafatovi, odsouzeném na 10 let za podíl na sérii loupeží v gangu falešných policistů, hovořili jako o profesioná­lním svědkovi Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ). Soudy Šimka poslali na 15 let do vězení za jednu z vražd, Štorek vyvázl s podmínkou za nadržování. V dalších dvou případech padly zprošťujíc­í verdikty. „Nejsou k dispozici důkazy podporujíc­í obžalobu. Ta stojí pouze na výpovědi jednoho svědka. Jiné jsme k dispozici neměli,“zdůvodnila soudkyně Marie Marková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia