MF DNES

Gól a taneček. Nesmrtelný král „Kazu“

V únoru mu bude 50 let, přesto stále hraje profesioná­lně: japonský fotbalista Kazujoši Miura

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Někdy i malý detail může změnit celý život. Patnáctile­tý japonský hoch jménem Kazujoši Miura měl sen stát se slavným fotbalisto­u. Obdivoval Pelého, Rivelina, Garrinchu. Proto se v roce 1982 vydal na cestu dlouhou víc než 18 tisíc kilometrů, aby prorazil v daleké Brazílii. Sám, bez znalosti jazyka. Jen s vidinou, že se jednou bude živit fotbalem. Dlouho mu plán nevycházel podle představ, chtěl to vzdát. Zavolal domů, že se vrací.

Na poslední procházce po Rio de Janeiru však viděl něco, co ho přimělo zrušit letenky: parta kluků na ulici hrála fotbal a jeden z nich neměl nohu. Přesto se radoval.

„Uvědomil jsem si, jaké mám štěstí, že jsem zdravý a můžu hrát fotbal naplno. V tu chvíli jsem si řekl, že to nesmím vzdát,“vzpomínal později Miura, jenž v roce 1986 podepsal první velkou smlouvu se slavným klubem Santos.

Z mladého útočníka je „dědeček“, který dodnes hraje profesioná­lně. V týdnu prodloužil o rok smlouvu v Jokohamě – a to mu bude na konci února 50 let.

Ano, 50! Čeká ho 32. sezona mezi profesioná­ly. „Vší silou budu bojovat dál, společně se spoluhráči, lidmi z klubu a příznivci, kteří mě vždycky podporoval­i,“uvedl Miura, jemuž v Japonsku neřeknou jinak než Kazu. Tuhle přezdívku nosí i na dresu s číslem 11, což je díky němu posvátné numero.

Je králem, uctívanou legendou. Zdá se, že ve sportovním slova smyslu nesmrtelno­u. Byl průkopníke­m pro všechny hráče z tehdy exotických fotbalovýc­h zemí. Všem dal naději, že se mohou prosadit.

„V Brazílii jsem se naučil, že fotbalista nikdy nemůže být sám se sebou spokojený,“řekl.

V roce 1990 se vrátil do Japonska a nastalo šílenství. Kazumanie. Byl modlou, vzorem, celebritou. Za národní tým dal 55 gólů v 89 startech. „Obdivovala ho celá země. V Japonsku se stal první opravdovou superstar, která kdekoli se objevila, strhla na sebe pozornost. Pomohl spustit boom, z něhož vyrostla další esa: Nakata, Ono, Nakazawa, Kawaguči, Nakamura nebo Honda,“říká bývalý záložník Pavel Horváth, který s Miurou hrával v Kóbe.

I tam, tak jako všude, po gólech předváděl Miura své populární oslavné tanečky, v Japonsku zvané „Kazu dance“. Divoce přes sebe překládal nohy, zastavil a máchl pravou rukou se zaťatou pěstí.

V devadesátý­ch letech patřil k fotbalovým boháčům. Jeho klub Kawasaki Verdy mu v roce 1994 nabízel dva miliony dolarů ročně, což byly ohromné peníze, aby si ho udržel. O Miuru stály italské celky a jednomu kývl – v FC Janov se stal spoluhráče­m Tomáše Skuhravého.

Byl prvním Japoncem v Serii A, na úvodní tiskovou konferenci za ním přiletělo z vlasti 30 novinářů. Jezdili za ním fanatičtí fanoušci.

Jistě, byl to výtečný střelec, ale zároveň také součást vyššího obchodního zájmu. Ukázalo se, že šel do Itálie zadarmo a jeho gáži platili japonští sponzoři, kteří se chtěli dostat na evropský trh. Vysílací práva na zápasy Janova byla rázem exkluzivní­m a žádaným zbožím. Získala je společnost Fuji Television, což bylo bingo.

Stejně tak, když na konci předchozíh­o milénia Miura nečekaně přijal nabídku Croatie Záhřeb. Ani jedna štace nevyšla. V Janově dal jediný ligový gól, sice konkurenčn­í Sampdorii, ale to bylo málo. Po krátkém hostování v australské­m Sydney se vrátil domů.

Hraje sice „jen“druhou ligu, gólů výrazně ubylo, protože nastupuje jako náhradník, ale pořád nějaké dává. Ten poslední padl v září a Miurovi bylo 49 let, pět měsíců a dvanáct dní. Pokaždé, když se trefí, překoná vlastní japonský rekord – tak to platí už víc než osm let. Předchozí nejstarší střelec byl slavný Brazilec Zico, jenž skóroval pár měsíců po 41. narozeniná­ch.

Jenže Miura, to je mezi fotbalisty úkaz. Pár jich vydrželo přes čtyřicítku na vrcholové úrovni, ale hrát i v padesáti, to se povedlo jen legendární­mu siru Stanleymu Matthewsov­i, který nastupoval v anglické lize právě do 50 let. Před deseti lety Miuru při oslavě jeho čtyřicátin Matthewsem „inspiroval“šéf japonského fotbalu. Z hecu je realita.

Ač třeba bývalý anglický kanonýr Gary Lineker obdivoval Miurovu dlouhověko­st, před lety by jen málokdo – jestli vůbec někdo – tipoval, že bude kopat i pár dní před padesátkou. „V Kóbe, když mu bylo 37, dědeček Kazu spíš uvadal, ačkoli v tréninku makal jako mladý divoch. Já se divil, jestli má zapotřebí se takhle honit,“vzpomínal Horváth.

Nemá. Ale chce. I kvůli letité vzpomínce na procházku Riem.

V Brazílii jsem se naučil, že fotbalista nemůže být sám se sebou spokojený.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Král Kazu Padesátka je v dohledu, výjimečný fotbalový útočník Kazujoši Miura však dál hraje druhou japonskou ligu za Jokohamu. V jeho vlasti mu neřeknou jinak než Kazu a je pro ně inspirací.
Proti Brazílii Za japonskou reprezenta­ci nastřílel Miura 55...
Foto: Profimedia.cz Král Kazu Padesátka je v dohledu, výjimečný fotbalový útočník Kazujoši Miura však dál hraje druhou japonskou ligu za Jokohamu. V jeho vlasti mu neřeknou jinak než Kazu a je pro ně inspirací. Proti Brazílii Za japonskou reprezenta­ci nastřílel Miura 55...
 ?? Foto: Profimedia.cz Foto: FC Janov ??
Foto: Profimedia.cz Foto: FC Janov
 ??  ?? První Japonec v italské lize Miura měl spoustu nabídek a dohodl se s FC Janov, kde hrál také s Tomášem Skuhravým.
První Japonec v italské lize Miura měl spoustu nabídek a dohodl se s FC Janov, kde hrál také s Tomášem Skuhravým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia