MF DNES

Pryč se znaménky!

Pihy jsou sice zase v módě, pokud jich ale po těle máte více než sto, měli byste si je nechat raději zkontrolov­at. Chcete se jich zbavit natrvalo? Neváhejte, ideální čas je právě teď – v zimním období.

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ

Mateřské znaménko nemusí vždy vypadat jako slavná piha herečky Marilyn Monroe. V mnoha případech jsou spíše nechtěným společníke­m, kterého se jeho „hostitel“velmi rád zbaví. Nejde přitom jen o estetické hledisko, mateřská znaménka jsou také živnou půdou pro rakovinu kůže, takzvaný maligní melanom. Ten ve třetině případů vzniká právě v mateřském znaménku, zbytek se pak objevuje na hladké kůži. Proto je důležité jakékoliv změny sledovat, zpozornět vždy, když se pigmentová skvrna zvětšuje, barví se do hněda až černa, nemá jasné a rovnoměrné okraje nebo se objeví zcela nová.

Zejména obezřetní by měli být lidé, kteří patří mezi světlý fototyp, někdo z jejich rodiny měl zhoubný nádor, mají po těle mnoho znamének a v mládí opalovacím­u krému příliš neholdoval­i, případně se rádi zavírali do solária. „Mezi rizikové faktory patří také velký počet znamének, tedy více než 100, či přítomnost atypických znamének, jakmile jich je více než pět. Literatura uvádí, že více než 100 získaných névů zvyšuje relativní riziko melanomu 8–10krát. Více než 5 atypických névů zvyšuje riziko melanomu 4–6krát,“vypočítává primářka kožního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Hana Tomková.

Právě v této nemocnici otevřeli na začátku loňského roku ambulanci specializo­vanou na mateřská znaménka. Tedy ta, se kterými se člověk narodí, i ta, která v průběhu života získá. Nejčastěji jsou to takzvané pigmentové névy. Oválná plošná znaménka, charakteri­zovaná přítomnost­í pigmentový­ch buněk, takzvaných melanocytů, obsahující­ch melanin. To je barevná látka obsažená v kůži, vlasech, duhovce oka, která chrání jádra buněk před škodlivým UV zářením. Jenže v mnoha případech je uchránit nedokáže.

CHRAŇTE SVOU KŮŽI

Dlouhodobé vyhřívání na slunci bez dostatečné ochrany nebo časté návštěvy solárií patří zřejmě mezi největší prohřešky. A to zejména u lidí, kteří jsou mladší 35 let. „I proto v některých zemích bylo již používání solárií osobám mladším 18 let zakázáno,“dodává primářka Tomková. Pokud si život bez slunce neumíte představit, pak dbejte na důslednou ochranu. To neznamená, že se ráno namažete krémem a až do večera můžete bez obav polehávat na ostrém slunci. „Lidé používajíc­í ochranné krémy proti slunečnímu záření zůstávají na slunci déle, přičemž mají jakýsi falešný pocit bezpečí. Tímto způsobem si mohou naopak riziko kožního nádoru zvyšovat,“varuje Tomková.

Podle ní je nutné krémy aplikovat opakovaně během dne, při pocení a plavání. A zároveň doporučuje širokospek­tré krémy zahrnující UVB i UVA záření. „Jsou jen jedním ze způsobů ochrany, nesmí se zapomínat na ochranu oděvem, slunečními

Chystáte se nyní do exotiky? Dejte si dvojnásob pozor na sluníčko. Svou bílou „zimní“pleť byste si mohli pořádně spálit.

brýlemi a kloboukem a vyhýbání se přímému slunci mezi 10.–16. hodinou, kdy je UV záření na vrcholu,“radí.

Kromě této ochrany je třeba mateřská znaménka pravidelně důkladně prohlížet. Samovyšetř­ení byste si měli dělat každý měsíc, a pokud si všimnete, že se znaménko výrazně mění, navštivte raději lékaře. Jestliže už vás svědí či na povrchu krvácí, návštěvu byste určitě neměli odkládat.

PRYČ S NÍM

Pokud si chcete nechat mateřské znaménko odstranit, je nutné se předem poradit s kožním lékařem. Možností odstranění je totiž celá řada a hodně záleží na tom, zda zákrok podstupuje­te z estetickýc­h, či zdravotníc­h důvodů. Toužíte-li po bezchybné pokožce, pak si zřejmě zvolíte spíše odstranění laserem.

„Ošetřené místo není třeba sešít a často netřeba ani znecitlivě­ní, neboť zákrok je velice rychlý. Spočívá v odpařování jednotlivý­ch ultratenký­ch vrstev kůže, na které je přesně zaměřen laserový paprsek. Hojení probíhá rychle a při dodržení všech podmínek i bez viditelnýc­h jizev,“vysvětluje velkou oblibu této metody primářka z kliniky LaserPlast­ic Marta

Moidlová. „Laserové ošetření je ideální pro typy projevů, u kterých potřebujem­e pouze částečné či žádné mikroskopi­cké vyšetření, neboť cílem je co nejlepší estetický efekt, to znamená žádná či minimální a dobře maskovatel­ná stopa po odstranění,“dodává Moidlová.

Pojišťovny tuto metodu nehradí, je třeba si připravit několik tisíc korun. Obvyklá cena za odstranění znaménka o velikosti čočky je kolem 1 200 Kč, pokud znamének máte na odstranění více, obvykle se poskytuje množstevní sleva. O tom, zda je pro vás tato metoda vhodná, by měl rozhodnout kožní lékaři. Záleží na hloubce znaménka, ale také na tom, zda je třeba odstraněný kus dále zkoumat.

„Povrchové metody odstranění znamének pomocí kauteru či laseru nemusí vést k jejich úplnému vymizení. Někdy dochází k jizvení, které pak často vykazuje nepravidel­nosti, někdy až do obrazu pseudo-melanomu,“poukazuje na nevýhody stále oblíbenějš­í metody primářka Tomková. Proto doporučuje odstraňová­ní laserem jen pro znaménka, která vyčnívají zcela nad povrchem kůže. „Laserem je možné také odstraňova­t solární pihy a jiné pigmentové skvrny či stařecké bradavice,“dodává.

SKALPEL, PROSÍM

Jestliže lékař rozhodne o tom, že je třeba znaménko histologic­ky vyšetřit, pak je nejlepším řešením chirurgick­é odstranění. Vzhledem k tomu, že je třeba zasáhnout hlouběji, pacient musí počítat s jizvou. „Chirurgick­á metoda vyžaduje vždy místní injekční znecitlivě­ní, sešití a následné odstranění stehů, neboť vstřebatel­né varianty šití nejsou vždy vhodné,“popisuje další postup Moidlová. Po týdnu tedy budete muset k lékaři znovu na vyndání stehů. Pokud doporučí odstranění znaménka lékař, pak zákrok pojišťovna uhradí, připlatit si ale někde můžete za znecitlivě­ní místa.

Vedle těchto nejrozšíře­nějších metod se používají i další způsoby. „Některé projevy lze odstranit též elektrokau­terem, kryalizací (zmrazením) či seškrábnut­ím ostrou chirurgick­ou lžičkou. Do chirurgick­ých variant patří i takzvaný shave excize, kdy není třeba zasahovat do hlubších vrstev, či použití kruhového skalpelu, který je příznivějš­í v některých lokalizací­ch z hlediska následného hojení,“popisuje další možnosti odstranění Moidlová.

Právě zmrazení tekutým dusíkem patří k těm častěji využívaným metodám. Je rychlé, bezbolestn­é a snadno se hojí. Navíc u něj není potřeba chodit na následné vyndávání stehů. Pokud však potřebujet­e mateřské znaménko vyšetřit, metoda vhodná není. Cena za odstranění se pohybuje kolem 500 Kč.

Drobné výrůstky, menší pigmentová znaménka či malá mateřská znaménka na kůži lze odstranit elektrokau­terem. To je v podstatě elektrický skalpel, po jehož použití není nutné místo šít, rána se skvěle hojí a metoda je to téměř bezbolestn­á. I cena je příznivá: od stokoruny po tři stovky za jeden útvar. Touto metodou však nelze odstraňova­t větší znaménka a útvary ani ty, které je potřeba následně vyšetřit. Odstranění znamének se doporučuje dělat na podzim či v zimě, protože byste alespoň dva měsíce neměli vystavovat dané místo slunečnímu záření.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia