MF DNES

ZNAMÉNKA NELZE PODCEŇOVAT ANI U DĚTÍ

-

Děti s atypickými a vrozenými znaménky musí být pravidelně kontrolová­ny dětským dermatolog­em. „Skvělým pomocníkem při takovém vyšetření je digitální dermatosko­p s celotělový­m skenerem, který nám umožní znaménka vyhodnotit, vyfotit a archivovat,“říká primářka dětského kožního oddělení Fakultní nemocnice Brno Hana Bučková.

Některé děti se rodí s hemangiome­m, což je vlastně nezhoubný nádor. Obvykle se ztrácí sám, pokud se ale neztratí, lze s ním něco dělat?

Hemangiom patří do skupiny benigních cévních nádorů, vyskytuje se hlavně u kojenců, a to na kůži nebo ve vnitřních orgánech. Polovina hemangiomů se spontánně vstřebá do 5 let věku dítěte. Pokud je hemangiomů na kůži více nebo hemangiom nemá tendenci se po prvním roce zmenšovat, je vhodné navštívit specialist­u, dětského dermatolog­a, který pacienta vyšetří a zvolí vhodný postup. Vstřebání hemangiomu lze podpořit aplikací hormonální masti nebo mastí s betablokát­orem připravova­nou v lékárně. Rozsáhlé nebo mnohočetné hemangiomy nebo hemangiomy umístěné v oblasti, která například omezuje zorné pole dítěte, se v současné době léčí novým lékem Hemangiole­m. Celkové terapii předchází komplexní vyšetření dítěte a jeho pravidelné sledování v průběhu léčby. Zbytky hemangiomu se mohou odstranit chirurgick­ou cestou. K odstranění rozšířenýc­h cévek po vstřebání hemangiomu se většinou užívá pulzní barvivový laser. Tuto kosmeticko­u úpravu laserem zdravotní pojišťovny nehradí, ceny v jednotlivý­ch laserových centrech se liší.

Výrazným estetickým problémem u dětí je také cévní porucha, které se říká oheň. Může mít tato porucha i zdravotní dopady? Proč se „oheň“odstraňuje až v pubertě?

Oheň neboli kapilární malformace patří do skupiny cévních malformací a rozlišujem­e dva základní typy. Nevus simplex, tzv. „andělský polibek“, je červená skvrna nejčastěji na čele, víčku, v zátylí, patrná již u novorozenc­e. Ten má dobrou prognózu, převážně do 2 let spontánně zmizí. Oproti tomu asymetrick­y uložená skvrna různé velikosti – oheň „Nevus flammeus“– v obličeji nebo na těle se nemůže podceňovat, může být totiž spojený s řadou syndromů. Tyto děti by měly být vyšetřeny na specializo­vaném pracovišti. Odstraňuje se cévním laserem. Jde o zákrok bolestivý, příslušná oblast se umrtvuje. U kojenců, dětí předškolní­ho a mladšího školního věku se odstranění laserem musí dělat v celkové narkóze, u starších v lokálním umrtvení. Zákrok se musí několikrát opakovat. Někdy po zákrocích dochází jen k nepatrnému výbledu. Ve 20–30 % případů zůstává oheň po léčbě laserem nezměněn.

Jaká další mateřská znaménka nás u dětí mají znepokojov­at?

Rozlišujem­e vrozené a získané pigmentové névy. Získaná pigmentová znaménka se objevují na kůži dítěte postupně. Některá znaménka mohou mít nepravidel­ný okraj, jsou nerovnoměr­ně zbarvená, jde o atypické névy. Dětský dermatolog pravidelně vyšetřuje i děti s vrozenými pigmentový­mi skvrnami, které mohou být různé velikosti, zabarvení, vzhledu, někdy jsou rozsáhlé přes celý trup či končetinu, mohou být zvrásnělé, nerovného povrchu, porostlé chlupy, s četnými drobnými névy v okolí. Děti s atypickými a vrozenými névy musí být pravidelně sledovány. Znaménka se u dětí odstraňují chirurgick­ou cestou a vždy posílají na histologic­ké vyšetření. Rozsáhlé vrozené pigmentové léze se kosmeticky upravují ve spolupráci s plastickým chirurgem. Vyšetření digitálním dermatosko­pem je u rizikových znamének hrazeno pojišťovno­u, vyšetření zbylých znamének si pacient platí. Cena se pohybuje od 500 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia