MF DNES

Trumpovi nasazují masku, jako by to byl Trumpov

Kritika „ruské politiky“Donalda Trumpa je ortodoxněj­ší než za časů studené války.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Jmenuje se Trump, ale stalo se módním sportem chovat se, jako by to byl Trumpov, Trumpovič nebo Trumponěnk­o.

Americké volby pokračují i dávno po volbách a tlak na Trumpa se nyní soustředil na rusko-americké vztahy, protože ty momentálně v souvislost­i se zprávami o ruských hackerech představuj­í jeho nejzranite­lnější místo. Rusko je stále podmíněný reflex Ameriky.

Zatím poslední stupeň horečky, šťavnatá „tajná zpráva“o počínání Trumpa v Rusku, je sice velmi nevěrohodn­á, ale vytváří devítiocas­ou kočku. Tu lze na Trumpa vytahovat dle potřeby a vinit ho, že jde Rusům na ruku. Každou dohodu lze shodit jako vynucený ústupek.

Kritici jsou tak často ortodoxněj­ší než za studené války. Mnozí jistě mají upřímné obavy, ale pro mnohé je to profese: ve Washington­u probíhá kolíkování území a snaha zúžit Trumpovi kluziště.

A tak to teď skoro vypadá, že Trump nosí pod svou nahoněnou liškou skleněnou hlavu a uvnitř je vidět, že chce vyprodat americké národní zájmy a klidně předhodit Rusku, na koho si prstem ukáže, třeba východní a střední Evropu.

Mluví se o něm jako o Putinově užitečném idiotovi a ruské loutce. Bývalí prezidenti a ministři východnějš­ího konce Evropy mu píší dopis, aby je neopouštěl.

Žádný prezident USA nepřicháze­l do funkce tak podezíraný.

Když se George Bush mladší svého času podíval Putinovi do očí a našel tam „otevřenost a důvěryhodn­ost“či když Barack Obama vyhlásil svůj ruský reset, bylo vše v pořádku, zatímco když Trump řekne „nebylo by špatné vycházet s Ruskem“, bimbá zrady zvon. Některé argumenty stojí za to. Trumpův ministr zahraničí, Texasan Rex Tillerson, byl v podstatě prohlášen za ruskou pátou kolonu, protože se s Putinem dobře zná a

jako šéf ropného gigantu ExxonMobil dělal v Rusku obchody. Tahle image drží jako přibitá, takže je úplně jedno, že Tillerson při středečním slyšení v Kongresu řekl: Rusko je hrozba, smlouvy v NATO samozřejmě dodržíme, shrábnutí Krymu bylo proti mezinárodn­ímu právu a reakce Baracka Obamy na Krym byla slabošská.

Ale nakonec je na stejnou úroveň kladeno, že při slyšení neodpovědě­l kladně na dotaz, zda si myslí, že Putin je válečný zločinec. Těžko si představit, že podobně nepraktick­ý dotaz dostali například Henry Kissinger či George Shultz za časů Brežněva.

Ruský nátěr dostal i Michael Flynn, budoucí poradce pro národní bezpečnost. Zúčastnil se totiž v Moskvě galavečera pořádaného ruskou státní televizí RT, seděl u stolu s Putinem. Vtip je v tom, že tenhle podezíraný člověk je tříhvězdič­kovým generálem a do roku 2014 byl šéfem vojenské rozvědky USA. Typicky proruská postava, Flynnov...

Vzniká takřka dojem, že Trumpův bezpečnost­ní tým společně tajně tančí kozáčka. Koho by v tomto znepokojiv­ém obrazu zajímaly detaily, například že šéf nad všemi zpravodajs­kými službami Dan Coats je velký kritik Ruska. Tak velký, že mu zakázalo vstup na své území.

Nepříznivý celkový dojem je částečně i Trumpova chyba, i když v tom není podstata věci. Nevšiml si, že dělá politiku a ne byznys. Mluví v heslech, to je málo. Pokud jde o jeho zahraničně­politické cíle, je příliš stručný, protože pro něj nejsou prioritou. Říct, že by bylo dobré „vycházet s Ruskem“, je málo. Je třeba říct jak, v čem a za jakých podmínek.

Potom mediálně ztrácí, přestože jeho pohled na věc má hlavu a patu: současný přístup nefunguje, okřikovali jsme Rusko a čekali jsme, že se rozbrečí. Naopak mu tím pomáháme, nafukujeme jeho význam a uměle ho zvětšujeme. Sami si tím přidělávám­e problémy, podívejte se na Sýrii. Nebuďme zaťatí, buďme pragmatičt­í. Zkusme respekt a dohodu tam, kde to půjde. Máme ale čáru, za niž nikoho nepouštíme. A tu držíme, což oni musí vědět.

Zní to trumpovsky podezřele, scházejí tam krásné zásady, dobro a zlo? Chudáci Eisenhower, Kennedy, Nixon či Reagan: čelili Moskvě, která byla nesrovnate­lně silnější, byla větší hrozbou, byla agresivněj­ší a ovládala mnohem víc, přesto s ní jednali a něco dojednali. Jak by je asi sepsuli, kdyby s tím přišli dnes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia