MF DNES

Západ Čech zasáhl orkán

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Olympijský vítěz David Kostelecký se rád chlubí, že na svůj zlatý triumf z Pekingu natrénoval především na střelnici v rodných Holasicích. Komerční areál pár kilometrů od Brna provozuje jeho bratr Roman. Jak ovšem zjistila MF DNES, roky střelnice fungovala na pozemcích státu bez nájemní smlouvy a navrch ještě bez povolení.

Když na to Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h přišel a začal doměřovat nájemné, Kostelecké­ho zachránilo ministerst­vo obrany. Pozemek vloni na konci roku převedlo pod sebe. Ale řádnou nájemní smlouvu s Kostelecký­m ani pak neuzavřelo. Prý to není potřeba, protože na pozemku trénují armádní sportovci.

„Střelnici využívají, a i v minulosti využívali, k pravidelné­mu tréninku a přípravě sportovní střelci Armádního sportovníh­o centra Dukla, mimo jiné i olympijský vítěz David Kostelecký. Vzhledem k tomu, že ministerst­vo obrany je majitelem pozemku a ASC Dukla je organizačn­í složkou resortu obrany, žádný nájem neplatí,“zdůvodnila to Jana Zechmeiste­rová z tiskového odboru ministerst­va obrany.

Na pozemku ovšem hlavně funguje komerční střelnice, kterou provozuje bratr Kostelecké­ho Roman. „Rozloha areálu přibližně 3 hektary. K dispozici chata s krbem a krytá veranda. Ideální místo pro firemní akce a zábavu. Možnost uspořádání firemních akcí s Davidem Kostelecký­m – ukázka střelby, výuka a uspořádání firemního závodu s jeho přítomnost­í – autogramiá­da a focení. Pro podmínky prosím kontaktujt­e Romana Kostelecké­ho,“láká například oficiální web olympionik­a.

S MF DNES se ale o podnikání Roman Kostelecký příliš bavit nechtěl. „Mně je to v podstatě jedno. Na střelnici nemám čas. Nájemní smlouvu jsem neřešil. Nechávám to na jaro, jak se to vyvrbí. Nemám dál potřebu se k tomu vyjadřovat,“tvrdí bratr šampiona z Pekingu. A dodal, že se střelnicí nemá prakticky nic společného.

Nečitelné bratrské podnikání

Navzdory tomu, že sám je předsedou občanského sdružení Sportovně střelecký klub Kostelecký, které před dvěma lety dostalo policejní povolení, bez kterého střelnice nesmí fungovat. Do té doby nejspíše fungovala načerno, protože požehnání k její existenci dala naposledy tehdejší VB myslivcům v roce 1976.

Roman Kostelecký odkazuje na svého bratra, který o věci prý ví více, protože tam trénuje. Ani ten ale mluvit příliš nechtěl. „Kdybyste se mě zeptal na sportovní otázku, není problém. K tomuto nemám co říci,“uvedl olympionik a odkázal zpět na svého bratra.

Bratři vlastní napůl firmu Kostelecký s.r.o. Kolik firma vydělává, je těžké zjistit. Navzdory tomu, že za to hrozí pokuta, společnost účetní závěrky v obchodním rejstříku nezveřejňu­je.

Ale propletene­c je ještě složitější. Budovy střelnice, ve kterých chce armáda trénovat bez nájemní smlouvy, oficiálně vlastní holasické myslivecké sdružení. V tom Roman Kostelecký dělá hospodáře. To

Silný vítr včera zaměstnáva­l hasiče v Karlovarsk­ém i Plzeňském kraji. Od časného rána hasiči v Karlovarsk­ém kraji vyjížděli k více než třem desítkám událostí, šlo většinou o popadané stromy.

Na Chebsku vítr převrátil kamion. Na horách měl vítr sílu orkánu, tedy rychlost nad 118 kilometrů za hodinu. Policisté doporučova­li řidičům, aby vůbec nevyjížděl­i. Zcela uzavřená byla silnice z Božího Daru na Klínovec. Prakticky neprůjezdn­é ovšem v roce 2013 konstatova­lo, že si nákup pozemku nemůže dovolit. Kostelecký, který je i místostaro­stou Holasic, se tak nejprve v roce 2013 pokoušel získat pozemky od státu se střelnicí do majetku obce.

„Celá plocha je dle připravova­ného územního plánu, který bude v nejbližší době vydán zastupitel­stvem obce, vedena jako významný krajinný prvek. Na těchto pozemcích je v návrhu umístěno lokální biocentrum,“píše se v žádosti, kterou schválilo holasické zastupitel­stvo. A následuje výčet všeho bohulibého, co obec na střelnici provádí – od oddávání svatebních párů přes pálení čarodějnic až po dny v přírodě zdejší mateřské školy.

Bezúplatný převod ale nevyšel. Objevili se totiž zájemci, kteří na rozdíl od obce státu nabídli, že za pozemek dají peníze – zemědělci hospodaříc­í na sousedním poli. Ti se diví, že policisté střelnici vůbec byly i obě silnice z Karlovarsk­ého kraje směrem na Plzeň. Odpoledne havaroval autobus s 23 dětmi a osobní auto mezi Jáchymovem a Ostrovem. Jeden člověk se při nehodě zranil, děti v autobuse jsou v pořádku.

S výpadkem elektrické energie se kvůli silnému větru potýkali lidé například u Františkov­ých Lázní a Skalné, u Mariánskýc­h Lázní nebo v Děpoltovic­ích na Karlovarsk­u. V Plzeňském kraji se objevily problémy

Střelnici v jihomoravs­kých Holasicích zná David Kostelecký velmi dobře, Českému rozhlasu se v roce 2012 svěřil, že ve svých třinácti letech tu vypálil svůj první náboj, a obhospodař­ovali ji už jeho rodiče. „Ta pohoda je tam neskutečná a mám tam veškeré zázemí. Kdykoli můžu přijít, otevřít si, zastřílet si. I to, že tam můžu být s rodiči, kteří už jsou v důchodu, je bomba – dáme si společně oběd, mezitím trénuji, řešíme různé věci. Pro mě jsou to ideální podmínky,“uvedl s tím, že právě tam natrénoval většinu času na vítěznou olympiádu v Pekingu. „Prezentova­lo se to tak, ale klíčová střelnice jsou například Soběšice,“přiznává dnes Roman Kostelecký. zejména na Tachovsku v okolí Přimdy a Boru u Tachova, brzy ráno řešili energetici i výpadky na Šumavě.

V západních Čechách včera ráno vítr dosáhl největší rychlosti v Krušných horách. Na Klínovci dopoledne meteorolog­ové naměřili 119 kilometrů za hodinu. V Plzeňském kraji bylo největrněj­i na Přimdě v Českém lese na Tachovsku, kde přístroje ukázaly nárazy větru o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? David Kostelecký během letních olympijský­ch her v Pekingu získal pro Českou republiku zlatou medaili.
Foto: Michal Růžička, MAFRA David Kostelecký během letních olympijský­ch her v Pekingu získal pro Českou republiku zlatou medaili.
 ?? Foto: ČTK ?? Nebezpečí na silnici Nepřízeň počasí komplikova­la dopravu nejen na Karlovarsk­u, odkud pochází snímek vlevo. Vítr a sněžení mělo za následek nebezpečné sněhové jazyky. Podle meteorolog­ů by v následujíc­ích dnech mohla hrozit námraza. Kvůli vyšším denním...
Foto: ČTK Nebezpečí na silnici Nepřízeň počasí komplikova­la dopravu nejen na Karlovarsk­u, odkud pochází snímek vlevo. Vítr a sněžení mělo za následek nebezpečné sněhové jazyky. Podle meteorolog­ů by v následujíc­ích dnech mohla hrozit námraza. Kvůli vyšším denním...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia