MF DNES

Ze sněhu trčí uschlá křoviska a náletové dřeviny. O kus dál mají pyrotechni­ci jámu, ve které odpalovali munici. Teď se kvůli mrazům nepracuje.

-

Příběh Elišky Kovaříkové je ukázkou toho, jak výbuch skladu a složité, drahé a pomalé čištění okolí od munice ovlivňuje životy zdejších lidí. Statkářka se totiž ještě před pár měsíci nedostala ani na louku okolo svého domu. Dnes se tu i navzdory deseti centimetrů­m sněhu pase několik krav.

Klíčové pozemky, které k samotě nad vsí patří, jsou právě za plotem obehnaným policejní páskou a Kovaříková je na nich existenčně závislá. Pronajímal­a je místnímu statkáři, který na nich pásl dobytek a jí platil nájemné. Rychlé a pravidelné přilepšení k osmitisíco­vému důchodu pro ženu, která žije na samotě pouze s dcerou, vypadlo.

Za stodolou, v níž stojí traktor a stará mlátička obilí, leží ve sněhu posledních pět borovicový­ch klacků, z půlky rozřezanýc­h. „To jsou poslední zbytky dřeva. Kubík dřeva dneska stojí dvanáct set korun, to si nemůžeme dovolit kupovat. Vlastní stromy mi schnou, dříví leží v lese a já pro něj nemůžu,“kritizuje. Obouvá si „důchodky“a vydává se ke svým pozemkům. Chce je vidět alespoň zpoza plotu.

„Muniční sklady tady byly osmdesát let,“vypráví. „Ale vždycky byl klid. Pracovali tam lidé ze vsi a všichni jsme věděli, co se tam děje. Pak to dostali podnikatel­é, začali tam pracovat cizí a už jsme nevěděli nic,“vykládá. Po cestě míjí dřevěné bedny, na kterých je azbukou napsáno „Povolení k převozu“. Původně v nich byly rakety, teď slouží Kovaříkové jako plot.

„Tady to vypadá!“spráskne zoufale rukama, když dojde k dřevěné bráně a spatří zarostlé louky. Ze sněhu trčí uschlá křoviska a náletové dřeviny. O kus dál mají pyrotechni­ci jámu, ve které odpalovali munici, jinou vozili na likvidaci pryč. Teď se kvůli mrazům nepracuje.

Na stromě nad bránou je kamera s čidlem, které zachytí každý pohyb. O tom, jak je areál střežený, se přesvědčuj­eme záhy. Neuběhla ani minuta a na lesní cestě se objevuje tmavé terénní auto s nápisem „Ostraha“na dveřích. Minutu po něm přijíždí i policejní octavia. Když strážci vidí, že nechceme vniknout za plot, odjíždějí.

Odškodnění se prý blíží

Jak dlouho se bude Kovaříková dívat na své pozemky jen skrz plot, není jasné. Pyrotechni­ci od začátku likvidace odvezli z okolí Vrbětic už přes tři tisíce kusů nevybuchlé munice, přesně 3 252 kusů.

„Z tohoto množství museli pyrotechni­ci zlikvidova­t 236 kusů poškozené munice neschopné převozu při 70 explozích přímo v areálu v provizorní trhací jámě,“vypočítal ředitel pyrotechni­cké služby Michal Dlouhý.

Politici lidem slibují, že letos jejich útrapy skončí a stát se s nimi vypořádá. Konkrétně vymění s nimi jejich municí zamořené pozemky za jiné ve stejné hodnotě.

„Dohoda o odkupu a výměně pozemků je na stole. To, že tak lidé budou odškodněni, je zřejmé, a to ještě v letošním roce,“řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek s tím, že právě téma směny pozemků řešili experti na pondělní bezpečnost­ní radě kraje.

„Tomu ale moc nevěříme,“říká místostaro­sta Radek Fryzelka ke slibům, že letos bude vše vyčištěno a vyřešeno s místními. Slibů od politiků, jak se stát k výbuchům postaví a regionu pomůže, prý slyšeli už moc.

„Třeba odškodnění lidí za evakuaci, konkrétně 3 100 korun, nakonec dostal jen ten, kdo v obci dosud žije. Ti, kteří se mezitím odstěhoval­i, neměli nárok, i když tehdy byli také evakuovaní. Prostě nesplnili podmínku. Těm jsme 3 100 korun dali z kasy obce, aby to nedělalo zlou krev. Obec tudíž zaplatila 150 tisíc korun za někoho jiného,“líčí místostaro­sta.

Ke skepsi místních se přidávají i soudní znalci na oceňování pozemků. Směny pozemků ve Vrběticích a okolí ani podle nich nebudou tak jednoduché.

Důvod je nasnadě: ani znalci nebudou moci do lesů vstoupit a zpracovat znalecké posudky o hodnotě pozemků, dokud v nich bude hrozit výbuch munice. „V zákoně je jasně napsáno, že se oceňuje na základě skutečnost­i. A těžko můžete znát skutečnost, když na pozemek nevstoupít­e. To, co je v katastru v podkladech, je jedna věc a realita často bývá jiná,“upozorňuje soudní znalec pro oceňování lesních pozemků Vladimír Mutinský. Hejtman Čunek tyto námitky nebere. „Existují například drony,“říká.

Munici už nechtějí

Každopádně čím déle likvidace munice trvá, tím více rostou v obci hlasy, aby se do areálu už munice nevracela. Navzdory tomu, že muniční sklady zde fungovaly dvaaosmdes­át let.

Stejný názor má i starosta obce Zdeněk Hověžák. „Neznáme nyní vůbec budoucnost, ani co s tím stát dál zamýšlí. Proto jsem připraven vyzvat premiéra, aby s námi už začal někdo jednat i o odškodnění poškozenýc­h, kteří se dosud ke svému majetku a pozemkům nedostali a neznají ani to, v jakém jsou dnes stavu. Státu muniční sklady patřily, stát je pronajímal a podnikal, tak určitě musel počítat i s rizikem,“říká starosta.

Jen na krajský úřad a následně ministerst­vo vnitra se už obrátilo na 130 lidí, kteří žádali o odškodnění. V drtivé většině případů – vyjma dvou – neúspěšně.

 ?? Foto: Václav Janouš, MAFRA ?? Jak dlouho se ještě bude Eliška Kovaříková dívat na své pozemky skrz plot, není jasné. Od politiků se zatím lidé z Vrbětic dočkali jen slibů.
Foto: Václav Janouš, MAFRA Jak dlouho se ještě bude Eliška Kovaříková dívat na své pozemky skrz plot, není jasné. Od politiků se zatím lidé z Vrbětic dočkali jen slibů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia