MF DNES

Vlna migrace sytí i trh s prostitucí. Viz případ Nigerijek

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

V souvislost­i s přílivem migrantů mířících do Evropy se často mluví hlavně o mladých, svalnatých mužích. Skutečnost je však daleko složitější. Mezinárodn­í organizace pro uprchlíky (IOM) se nyní zaměřila na rostoucí počet uprchlic z Nigérie.

Podle IOM dorazilo loni do Itálie takzvanou středomořs­kou trasou přes jedenáct tisíc nigerijský­ch žen. Téměř dvakrát tolik než rok předtím. A podle analýzy IOM se jich zhruba 80 procent prakticky okamžitě ocitlo ve spárech gangů živících se prostitucí.

„Podle našich zdrojů skončí tyto ženy jako prostitutk­y nejen v Itálii, ale i v dalších zemích Evropy. A je to tak vysoký počet, že s tím italské úřady nic nenadělají,“řekla k tomu britskému listu The Guardian Carlotta Santarosso­vá, šéfka projektu IOM pro boj s pašováním lidí.

Podle posledních statistik už obyvatelé Nigérie početně předstihli dosud převládají­cí Eritrejce. Z celkového počtu asi 180 000 migrantů, kteří loni do Itálie přišli, bylo 37 000 Nigerijců. Zhruba tři tisíce z nich byli nezletilí bez rodičů – chlapci i dívky.

Velká černá díra – Libye

Podle Alberta Mossina, šéfa Piam Onlus, organizace pomáhající nigerijský­m běžencům, stojí za zvýšením počtu migrantů a především žen z této země zájem organizova­ných gangů působících na území Libye. Vědí totiž, že s mladými Nigerijkam­i se dá udělat velký byznys. „Je tu velká změna oproti minulosti,“upozornil Mossino. „Dříve se migranti mohli bez spoléhání se na někoho jiného dostat k libyjskému pobřeží a pokračovat dál do Evropy. Teď je to v rozvrácené zemi, kde zuří občanská válka, příliš nebezpečné. Lidi jsou schopny dopravit na břeh Středozemn­ího moře prakticky jen pašerácké gangy. Jejich cílem je využít, či přesněji zneužít běžence co nejvíc, a ženy mezi nimi jsou tím nejatrakti­vnějším zbožím.“

Podle zpráv, které obdržela IOM z přijímacíc­h středisek na italském pobřeží, byly u zhruba sedmdesáti procent všech migrantů zaznamenán­y indicie svědčící o obchodu s lidmi, zneužívání, ale třeba i o obchodu s lidskými orgány. Polovina migrantů při pohovorech uvedla, že byli během cesty a zejména v Libyi drženi na některých místech proti své vůli – často se z tohoto zajetí museli vykoupit.

„Libye je momentálně z humanitárn­ího hlediska jednou velkou černou dírou – prakticky všichni běženci, kteří jí procházejí, jsou vystaveni násilí či porušování svých lidských práv,“komentoval to mluvčí IOM v Itálii Flavio Di Giacomo.

Co se týče osudu nigerijský­ch žen, nevidí Di Giacomo příliš možností, jak jim pomoci na italském území. V celé Itálii je dnes pouze zhruba 1 600 lůžek ve střediscíc­h pro oběti obchodu s lidmi. „Pokud sem během jediného roku dorazí na jedenáct tisíc ohrožených žen, nelze pro ně zajistit ani úkryt, ani základní bezpečnost,“řekl Di Giacomo listu The Guardian. „Opravdu teď nevím, jak bychom jim mohli zásadně pomoci.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia