MF DNES

Desetina lidí se nepřihlási­la o peníze z druhého pilíře

- — Jitka Vlková

Skoro desetině klientů, kteří si spořili na penzi ve vloni zrušeném druhém pilíři, jejich peníze nechybějí. Celkem 7 869 lidí naspořilo 186 milionů korun, ale protože si je včas nevyzvedli, penzijní společnost­i je poslaly na finanční úřady. Tam si je majitelé mohou vyžádat.

Do konce loňského září mělo 84 tisíc účastníků druhého důchodovéh­o pilíře sdělit svým penzijním společnost­em, kam chtějí naspořené peníze poslat. „Během léta jsme volali klientům, kteří nám do té doby ještě neposlali žádost, a dost nás zaskočilo, že poměrně hodně klientů trvalo na tom, že chtějí peníze převést přímo na účet Finanční správy,“říká Marcel Homolka, šéf největší penzijní společnost­i České pojišťovny.

Fondy oznámení o způsobu vrácení peněz akceptoval­y i po termínu. „Prodloužil­i jsme lhůtu pro přijímání státu. Vlastníci se k nim však dostanou jen prostředni­ctvím žádosti o vrácení přeplatku na finančním úřadě. „V podání musí být uvedeno, kdo je činí, čeho se týká a co se navrhuje,“říká mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Formulář na žádost neexistuje. Lidé mohou žádost na finanční úřad doručit písemně s ověřeným podpisem, osobně, přes datovou schránku nebo přes elektronic­ký portál daňové správy. Úřad má na vrácení peněz 30 dní. Pokud však někdo nedoplatil daň, úřad si z nich patřičnou částku strhne.

Kdo chce, může peníze zpětně doplatit do státního důchodovéh­o pilíře, aby se mu nezkrátil důchod. Do konce června musí podat žádost o doplacení pojistného na ČSSZ a peníze poslat do konce roku. Jde zhruba o tři pětiny naspořené částky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia