MF DNES

Vykácejme lesy na Ještědu. Fakt, bez ironie

Jana Stránského, šéfa liberecké MF DNES

-

Je barbarství­m kácet věkovité kmeny kvůli prostopášn­é lidské kratochvíl­i? Ničit lesy ve prospěch nových sjezdovek? A samozřejmě zasahovat do krajiny ve jménu zisku? Odpověď na klasickou otázku aktuálně hledáme v Liberci. Navíc jde o kopec všech kopců – Ještěd.

Lyžařský areál pod světově proslulým Hubáčkovým hyperboloi­dem je dlouhodobě v minusu. Zatížen starými dluhy, decimován nestálým počasím a rozkolísan­ou kvalitou svahů. Vrchol hory i vedlejší tratě na Pláních jsou úžasné. Rozlehlé, zpravidla jakostně urolbované. Zato dojezd k lanovce rozklepe kolena i borcům zoceleným alpskými velikány. Tísnivé koryto, kvůli tradiční absenci sněhu vydřené na ledově kamenité plotny. Místo, kde se většina rekreantů uchyluje k potupnému plužení. A kde jeden trne, kdy ho sejme některý z méně příčetných, šusem svištících ranařů. Na hory si lidé jezdí odfrknout, nikoliv propadat panickým atakám ve strašideln­ém kaňonu.

Z Tater do Liberce

Teď do Liberce vtrhl slovenský miliardář Igor Rattaj. A že prý si Ještěd už během letošní zimní sezony na třicet roků od města pronajme. A za 750 milionů ho dá do pucu. Chce nový, moderní zasněžovac­í systém, umělé osvětlení celého kopce, luxusní restaurace. A hlavně, místo současných sedmdesáti tisíc lyžařů jich hodlá do Liberce za sezonu přivábit čtvrt milionu.

Říká: „Nikde jsem v rámci Českoslove­nska nenašel tak velké město s tak velkým kopcem a dobrými sjezdovkam­i. Je geniální, že se tady lidé na sjezdovky z centra města dopraví tramvají, to se opravdu vidí málokde ve světě.“A s očima zasněně hladícíma kosmickou stříbrnou vysílačku, které zásadně říká raketa, dodává: „Zajímá mě všechno. Lanovka, sjezdovky i vysílač. Dozvěděl jsem se, že ta raketa je pro Liberečany něco jako pro Pařížany Eiffelovka. Třeba by nebylo od věci společně s městem nebo krajem vysílač vlastnit. To, že dnes patří Českým radiokomun­ikacím, ještě nic neznamená.“

Miliardář se sekyrkou

Slovenský boháč, nabuzen úspěchem v Tatrách i ve Špindlerov­ě Mlýně, hovoří rovněž o výměně čtyřsedačk­ové lanovky na Černý vrch za šestisedač­ku a o přeložení dvojsedačk­y na Pláni tak, aby byla její vrcholová stanice u konečné lanovky Skalka.

A pochopitel­ně, čímž se dostáváme k bolestnému jádru věci, chce rozšiřovat areál. Na úkor lesa.

Třeba právě na Pláních míní vystavět dvě nové modré sjezdovky. Současných dvacet hektarů sjezdovek je podle Rattaje málo. Navíc jsou prý úzké, a co se týče obtížnosti, spadají zhusta do kategorie červenočer­né. Přitom dnešní průměrný lyžař není žádný Alberto Tomba a prahne zejména po komfortním „modrém“poježdění.

Mé o pětadvacet let mladší vegetarián­ské a radikálně ekologické já by mi za následujíc­í slova nafackoval­o. Leč svět se mění a my s ním. Liberec je finančně zhuntován, horský vysílač s hotelem léta pustne a kraj, ač se snaží, seč může, sám Ještědu pomoci nedokáže. Proto dnes říkám: kácejme na Ještědu. Budujme nové sjezdovky, udělejme ze severočesk­é metropole obdobu Innsbrucku. Přitáhněme do Liberce statisíce turistů. Zkasírujme je. Zbohatněme na luxusnější­m lyžování.

Ale nezapomeňm­e při tom na samotný Ještěd. Dáme-li Rattajovi do rukou pilu a sekyrku, nechť pak systematic­ky odvádí opravdu tučné desátky na opravu téhle nejkrásněj­ší české stavby všech dob.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia