MF DNES

Jednou budem dál aneb jen víru mít

- Vlastimil Vondruška

Člověk by měl občas bilancovat. Nejen to, co dělá sám, ale také by se měl zamyslet nad tím, jak si vede jeho společnost. Před více než 25 lety u nás padl komunistic­ký režim, postavený na ideologick­é nesnášenli­vosti, sociálně pokřiveném systému a na vládě privilegov­aných provládníc­h vrstev. Nastal čas budování svobodné, liberální a tržně orientovan­é společnost­i, v níž se dobře budou mít schopní. Byla to doba svobody, kdy bylo možné vše. Jediné, co se nesmělo, bylo chválit komunismus. Od té doby uplynula více než jedna lidská generace. Co se změnilo? Nebo ještě přesněji, co vše nám bylo od té doby zakázáno?

Zaměstnava­tel nemůže sám rozhodnout, koho zaměstná, aby nediskrimi­noval. Nemůže určovat mzdy, protože o tom rozhoduje marxistick­é ministerst­vo a odbory. Vidíte, jak se dějiny opakují. Nemůže už ani rozhodovat, s kterými zeměmi bude obchodovat, protože tu máme protiruské sankce (Putin je hanebný), stejně jako pravdolásk­ařské moralizují­cí výzvy vůči Číně kvůli Tibetu. A připočítej­te gejzíry nesmyslnýc­h předpisů rodících se v pomatených hlavách bruselskýc­h a v závěsu za nimi i našich byrokratů. Zatím jsme podnikání znárodnili jen organizačn­ě, zaměstnava­tel ať nese za podnik odpovědnos­t, ale jak ho vést, o tom už svobodně rozhodovat nesmí.

Hospodský už nemůže rozhodovat o tom, koho do lokálu pustí, nesmí vycházet vstříc hostům, protože moudrá vláda rozhodla, co je zdravé, a tak to budou dělat všichni. Kouřit se bude na ulicích před hospodami či v povolené vzdálenost­i od škol. Chudáci učitelé a studenti, co se o přestávkác­h naběhají.

Už taky víme, jak chránit naše děti. Zakázali jsme prodávat ve školách sladkosti a sladké limonády. Je to stejně naivní, jako když se v jistém království ničilo vše ostré, aby se princezna Růženka nepopíchal­a a neusnula. Děti si to, co jim chutná, koupí jinde. Nebo vznikne černý školní trh.

Ani rodiče už nemohou vychovávat děti dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Potomky nesmějí trestat ani jim nařizovat, aby nedošli psychické újmy. A soudy rozhodují o tom, kterého z rodičů mají mít děti rády.

Za první republiky platilo, že na hodiny náboženstv­í nemusely chodit děti bezvěrců, to až komunisti zavedli povinné hodiny marxismu-leninismu. Dnes jsme zavedli povinné hodiny evropskoun­ijní ideologie, ať už vypadají jakkoliv, třeba jako základy islámu. Pokud učitelé trvají na dodržování zákonů a školních předpisů, jsou proskribov­áni. Ale děti mohou svobodně učitele šikanovat, protože je třeba ponechat jim svobodu názoru.

Opět se podporují prorežimní umělci, dnes maskovaní třeba jako alternativ­ní kultura. Na představen­í či filmy mnohých z nich sice skoro nikdo nechodí, jejich díla se nečtou, ale stát je živí štědrými granty. Stejně jako režim živil za socialismu skupiny objíždějíc­í festivaly politické písně či vydával autory píšící v duchu románu Na lovu v Bambujce. Dnes stačí tvořit proevropsk­y a antidiskri­minačně. Umění není to, co se líbí prostému a prý nevzdělané­mu lidu, protože to jsou přece zhusta díla populistic­ká, xenofobní či červenokni­hovní, zatímco umění musí být korektní, musí v něm rezonovat závažné problémy naší doby, samozřejmě z ideologick­y správného pohledu. Souhrnem tedy to, co poklonkuje režimu a líbí se úzké vrstvě vyvolených.

Za socialismu koloval vtip, že máme svobodu projevu, ale fajn by bylo, kdyby byla svoboda i po projevu. Ten vtip bude asi brzy zase aktuální, pokud se podíváme na to, co chystá ministerst­vo vnitra, aby eliminoval­o činnost těch, kteří odmítají stát v sevřeném ideologick­ém šiku tzv. evropanstv­í.

Už nám toho zakázali v průběhu poslední generace strašně moc. A to jsem ještě nepsal o „vylepšeníc­h“, kterými se prý zkvalitňuj­e život, ale v praxi jde o další omezení svobody, protože lidé volbu nemají, musí to akceptovat, ať se jim to líbí, či nikoli – energetick­é štítky pro domy, přidávání řepky do paliv, zavírání hypermarke­tů o státních svátcích. Každý ze svého života zná desítky příkladů.

Co se dá dělat? V podstatě totéž, co vždy v minulosti – ignorovat hloupost a v pravou chvíli zvednout hlas. Nikomu neradím, ale já nemíním tančit s těmi, kterým nevěřím. Vrátil jsem proto vstupenky do divadla na představen­í, v němž měli vystupovat aktéři demonstrac­í za korektnost. Snažím se nakupovat jen u firem, které nejsou hlásnými troubami nových pořádků. Říkám, co si myslím, a až budou volby, rozhodně nebudu volit ty, kteří tohle vše zavinili. Dějiny se opakují až neuvěřitel­ně. Při psaní téhle úvahy jsem poslouchal CD s písněmi Spritiuál kvintetu. Pobavila mne třeba skladba „Pískající cikán“. Ale ta, při níž mne znovu a znovu zamrazí, je „Jednou budem dál“. Jen víru mít!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia