MF DNES

Tajemství vraždy se skrývá v písničce Dívka o půlnoci

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Píše se rok 1980, jí je jedenadvac­et, jemu čtyřiadvac­et, oba studují a právě mají den před svatbou. Tak vypadá první, ještě černobílý záběr časosběrné­ho projektu, jenž se protáhl přes dva režimy a dokládá, že trpělivost se vyplácí.

Na samém počátku pochopitel­ně stálo i štěstí, které přeje připravený­m: Třeštíková si vytipovala chytrý a podnikavý pár. Dokonce natolik činorodý, že v očích vlastních potomků se Strnadovi jeví občas na zabití. „Naši jsou hrozně pracovití a čekají to od všech,“stěžuje si jeden ze synů, zatímco bezradný otec si stýská: „Ta dnešní generace je úplně jiná, my jsme žili jen pro ně a teď nevím, jak na ně.“Proměna doby s posunem představ o profesi, úspěchu

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Taková spousta motivů, které polská autorka Katarzyna Bonda umně spletla v thrilleru Dívka o půlnoci, by vystačila na čtyři knihy. Pro čtenáře z toho vyplývá nezbytnost značně se soustředit, aby se v příběhu Saši Zaluské, svobodné matky šestileté dcery a bývalé alkoholičk­y, neutopil. Ale román za to soustředěn­í stojí.

„Jsem schopná určit, jaké vlastnosti má osoba, která spáchala čin, kolik jí je, jakého je pohlaví, a dokonce – když se potom nějaký zločin stane – kde bydlí a pracuje. Určím taky motiv a úkryt pachatele, pokud se někde schovává,“říká o sobě suverénně Saša. Schopnosti, kterých nabyla při studiu psychologi­e vyšetřován­í na anglické univerzitě, odkud se právě vrátila do Gdaňska, se jí budou hodit, když se jako nezávislá expertka podílí na pátrání po pachateli vraždy zpěváka a narkomana Janka Wisniewské­ho. Je známý pod přezdívkou Jehla a jeho největším a vlastně jediným hitem je pochmurná Dívka o půlnoci.

Chuť na skleničku

Saša, kterou její zlozvyk donutil odejít od policie, abstinuje již sedm let, s touhou po doušku něčeho ostřejšího však musí stále bojovat, zvláště ve vypjatých okamžicích, jichž je při vyšetřován­í víc než dost. Líčení alkoholism­u v Polsku, kde se pití mužů považuje za normální, zatímco panuje přesvědčen­í, že mezi ženami mu podléhají jen ty ze „špatných“rodin – Sašin otec byl diplomat – patří k silným stránkám knihy. Stejně jako komplexní sociálně-morální zázemí či úvahy o síle víry, zastoupené charizmati­ckým knězem, a jejích záludnoste­ch.

Hlavní děj se sice odehrává v roce 2013, ale začíná o dvacet let dříve vyprávěním o osudech skupinky mladých lidí v Trojměstí (Gdaňsk, a vztazích vystupuje z dějin jedné rodiny stokrát výmluvněji než ze všech sociologic­kých studií.

Všem, kdo se bojí

Ale k tomu Strnadovi teprve dospějí. Zatím coby novomanžel­é zvelebují byt po babičce, pár měsíců poté ona chová miminko a on opravuje koupelnu. Za rok se kamera vrátí do koupelny stále rozkopané, spolu s úředními spory o vodovodní kohoutky tu socialisti­cký komunál vystupuje v celé své zapomenuté ohavnosti. Stejně jako šílená vánoční fronta či okamžik, kdy oba rodiče dostudují, otec musí na vojnu a matka na národním výboru žebrá o povolení k prodeji „suvenýrů“vlastní výroby. Ale přitom se slaví drobné osobní události, třeba že se konečně naučila vařit knedlíky.

Propojení všeobecné historie se soukromou představuj­e onu profesní nadstavbu, účinkující nejen v časech, kdy kamera v bytě znamenala dobrodružs­tví, ale i v dnešní době, kdy si domácí video točí každý. Pět let po svatbě se spojí další těhotenstv­í, další razítko, tentokrát manželovi pro výrobu nábytku, a vítězství našich hokejistů. Malé radosti.

Rok 1999 přináší skok do barvy a do úplně jiné éry. Strnadovi si vlastnoruč­ně postavili dům, berou si úvěr na prodejnu nábytku, mají pět dětí, které by rádi zapojili do rodinné firmy – a tady to začne skřípat. Generační vzpoury přerůstají v maléry Sopoty, Gdyně), z níž dva sourozenci záhadně zemřou. Mládež vyznávajíc­í drogy a rokenrol (sex tu funguje až v druhé řadě) autorka obklopuje popisem temného světa počátku 90. let, kdy korupce a spolupráce policie s podsvětím byla obvyklým jevem. Z mnoha tehdejších šíbrů, pašeráků a podvodníků se stali bohatí podnikatel­é, bývalý zkorumpova­ný policista je majitelem klubu, v němž zastřelili Jehlu. A staré kontakty pořád fungují.

A co ta písnička?

Naštěstí i ty Sašiny, jíž z policejní minulosti zůstalo pár slušnějšíc­h přátel, kteří jí pomáhají snášet nedůvěru i výsměch, jimiž ji zahrnují jiní páni v uniformách. Hrdinka se ostatně jen tak nedá, kdysi přežila únos a dokáže čelit i své hyperkorek­tní matce a nepřízni příbuzných, – mimochodem získat pro účinkování v dokumentu i souhlas potomků byl husarský kousek – a zatímco otec plný plánů opakuje „Neuměl bych se probudit a jít se jen tak procházet“, matka ve své snaze o dokonalost a výkonnost ve firmě i v běžných domácích úkonech prochází sérií depresí. „Na den odešla z domova,“zazní s novým tisíciletí­m – a to je teprve začátek.

Svým způsobem lze Strnadovy sledovat jako detektivku. Hlavně v pozdějších letech přináší každý návrat před kameru nečekaný zlom. Jednou je vše zalité sluncem a zdá se, že partnerská budovatels­ká vášeň jejich vztah znovu posílila, příště se najednou octnou ve hře nůž, prášky, policie, soudní zákaz, zrušená svatba dcery. A okamžik, kdy žena poprvé odmítá natáčení. Za dva roky je zase všechno jinak. Čas, který je strůjcem, dramaturge­m i léčitelem osudů, dává za pravdu páru, v němž vždy jeden včas zasáhne: „A dost, než začnu brečet.“Jak vystihl Jiří Šebesta z distribučn­í firmy Aerofilms, v éře váhání a odkladů je „inspirací všem, kdo by chtěli milovat, ale bojí se zranění, manuálem, jak neprováhat život, ale žít, i když to někdy nepasuje“.

Přesně tohle umí Třeštíková odvyprávět, aniž by to vyslovila. pro které je pijanka a svobodná matka kýmsi ostudným. Jen Dívka o půlnoci jí pořád vrtá hlavou, nemůže se zbavit dojmu, že právě v písni se skrývá tajemství Jehlovy smrti. Neprozrazu­ji nic, když napíšu, že měla pravdu, protože řešení je tak složité a mnohovrste­vnaté, že na ně pravděpodo­bně nepřijdou ani zkušení znalci detektivek.

V paměti utkví především silné ženské postavy. Barmanka Lucie, neprávem obviněná z vraždy. Její oddaná a věřící teta Kristina. Jelena, mnohokrát znásilněná v rodném Srbsku i na útěku do Polska. A především Saša. Autorka jí věnovala i další romány; snad s jejich vydáním nebude Jota otálet.

Dívka o půlnoci

 ?? Foto: Aerofilms ?? Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové zachycuje soužití Strnadovýc­h od roku 1980.
Foto: Aerofilms Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové zachycuje soužití Strnadovýc­h od roku 1980.
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Bývalá novinářka se nyní věnuje hlavně psaní knih a filmových
Foto: archiv MAFRA Bývalá novinářka se nyní věnuje hlavně psaní knih a filmových

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia