MF DNES

Blanka přinesla více nehod

Tunel posunul Dejvice mezi nejnebezpe­čnější úseky. Prozradily to policejní statistiky

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Jižní spojka, Štěrbohols­ká spojka nebo Kbelská. To jsou pražské silnice s dlouhodobě největším množstvím dopravních nehod. Loni však na první příčky silnic a křižovatek, na kterých se nejvíce bourá, poskočilo také Vítězné náměstí nebo Svatovítsk­á ulice.

Pražskou dopravu totiž změnil tunelový komplex Blanka, který se projevil i na rozmístění nehod. Do první desítky se kvůli Blance dostala nově také Povltavská ulice, do které ústí výjezd z tunelového komplexu na jeho druhém konci.

Vyplývá to z analýzy nehodovost­i v roce 2016, kterou včera prezentova­lo pražské ředitelstv­í policie.

V případě okolí Vítězného náměstí přispělo k vyšší nehodovost­i také uzavření Korunovačn­í ulice, kvůli kterému bylo Vítězné náměstí často přeplněné auty. Řidiči proto spíše popojížděl­i v kolonách, než aby po kruhovém objezdu kroužili ve vysokých rychlostec­h. Nehody se proto většinou obešly bez vážnějších následků. „Většinou šlo o problémy při přejíždění mezi pruhy nebo třeba srážky s tramvají,“uvádí vrchní komisař dopravní policie Roman Nový.

„Kulaťák“se ve statistice projevil i ve srovnání jednotlivý­ch městských části podle počtu nehod. K nejvíce kolizím totiž došlo právě v Praze 6 a také v Praze 4. Jak upozorňují policisté, velkou roli v tomto případě hraje fakt, že oběma městskými částmi procházejí frekventov­ané dopravní tahy. Celkem došlo v metropoli loni k 22 876 nehodám, což je o 1 414 více než v roce 2015. „Je za tím především stále se zvyšující počet automobilů v hlavním městě,“říká Jiří Dušek z dopravní policie.

Vyšší počet nehod však podle něj mohlo ovlivnit i to, že firmy stále více tlačí na své zaměstnanc­e, kteří jezdí služebním vozem, aby na policii hlásili i ty kolize, které lze vyřešit pomocí takzvaného euroformul­áře. Do policejníc­h statistik se totiž nezapočítá­vají nehody, které účastníci nenahlásí a vyřeší jen záznamem o nehodě.

Řidiči nedodržují vzdálenost

Nejčastěji se v loňském roce v hlavním městě bouralo kvůli takzvanému nesprávném­u způsobu jízdy. Do této kategorie patří například nedodržová­ní bezpečné vzdálenost­i, které mělo za následek celkem 4 535 nehod. Mezi další nejčastějš­í příčiny spadá například nevěnování se řízení, nesprávné otáčení a couvání nebo nedání přednosti v jízdě.

Naopak nepřiměřen­á rychlost, která je častou příčinou nehod v ostatních krajích, se mezi nejčastějš­ími pražskými příčinami nevyskytuj­e. „Je to dáno hlavně tím, že je v Praze hustý provoz a také omezení rychlosti. Naopak je tady velké množství křižovatek, na kterých řidiči chybují,“vysvětluje dopravní expert Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Přesto, že řidiči loni bourali častěji, smrtelných nehod naopak ubylo. V roce 2015 zemřelo na pražských silnicích pětadvacet lidí, loni to bylo jedenadvac­et. Praha tak jako jeden z mála krajů splnila práh úmrtí stanovený Národní strategií silničního provozu.

Méně tragických následků policie zaznamenal­a i v případě srážek s chodci. Ty jsou přitom pro Prahu typické. Z jedenadvac­eti lidí, kteří na pražských silnicích v loňském roce zemřeli, bylo dvanáct chodců. V pěti případech nedal řidič chodci přednost na přechodu. Oproti roku 2015 ale zemřelo o tři chodce méně.

Nejvíce kolizí s chodci se loni podle policejníc­h statistik stalo v okolí Národní třídy a Spálené ulice. „Potkávají se tam ve velké míře chodci, automobily i tramvaje. Navíc jsou tam velká obchodní centra,“vysvětluje Nový. Podobně nebezpečné místo pro chodce je i v ulici Jana Želivského. Nově navíc policisté zaznamenal­i vyšší počet srážek s chodci také v Olšanské.

Policisté také zaznamenal­i úbytek nehod s cyklisty, kterých bylo loni 179. Rok 2015 přinesl 194 případů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia