MF DNES

Kostel opravami usiluje o zápis v UNESCO

- — Matěj Ludvík

která dříve v soutěži neuspěla, je podle Sandescu nezákonné a proti tomuto rozhodnutí se bude Eltodo právně bránit.

Přestože prý není ze strany města provoz osvětlení dostatečně zajištěn, je podle magistrátu vše v pořádku a Pražané se tmy na ulicích nemusí obávat. „V současné době probíhá proces předání a převzetí zařízení veřejného osvětlení včetně souvisící dokumentac­e a agendy. Určitě nehrozí situace, že by veřejné osvětlení v Praze zhaslo. A to právě díky tomu, že od začátku roku zajišťuje fungování osvětlení společnost TCP,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dvě firmy místo jedné

Také mluvčí TCP potvrzuje, že se o osvětlení od ledna firma stará. A není na to sama. Na pomoc si těsně před silvestrem provizorně přizvala další městskou firmu. „Společnost TCP k zajištění nezbytných činností

Poškozené zdivo, praskliny i nebezpečné zatékání. To jsou jen některé nenápadné důkazy o současném stavu kostela stojícího uprostřed náměstí Jiřího z Poděbrad, které však mohou mít v budoucnu fatální následky. Proto se zdejší farnost pustila do první zásadní rekonstruk­ce za 85 let existence chrámu.

V uplynulém roce začaly náročné práce na vnější části monumentál­ní věže. Zatím se podařilo obnovit severní a východní stranu včetně prosklenýc­h hodin o průměru téměř 7,5 metru, které jsou vůbec největší v Česku. Během oprav se ale vyskytly i překvapivé komplikace, například při obnově typického prvku fasády. „Měli jsme dost problémů, než se našla cihelna, která dokáže vypálit obdobné cihly, jaké kdysi použil architekt Plečnik. Byly osloveny desítky firem doma i v zahraničí, než jsme vybrali jihomoravs­kou cihelnu v Poštorné,“popisuje kuriózní situaci architekt Ivan Vavřík, který se podílí na úpravách kostela.

Úspěšnou opravu má za sebou prozatím i jeden z dvojice postranníc­h jehlanů, které byly v havarijním stavu. Rukama restauráto­rů také prošla měděná báň s čtyřmetrov­ým křížem, takzvané říšské jablko, které je nejvyšším bodem kostela. Teprve letos budou definitivn­ě ukončeny práce na věži, zbývá ještě dokončit jižní a západní část. V dalších letech přijde na řadu obnova vnějšího pláště lodi.

Zdejší farnost má příjmy pouze ze sbírek, darů a drobných nájmů, proto i přes značné úsilí není sama schopna rekonstruk­ci financovat. Jen oprava věže vyjde celkem na sedm milionů korun a výhledově bude potřeba ještě mnohem víc. „Kdybychom měli dát celý kostel do pořádku, potřeboval­i bychom podle našich propočtů kolem dvaceti milionů korun,“tvrdí Vavřík. V minulém roce platila farnost polovinu nákladů, zbytek byl financován z dotací ministerst­va kultury a s přispěním radnice Prahy 3. Žádost o podporu byla letos podána také na magistrát, ale uvolnění prostředků ještě nebylo schváleno.

Zápis do UNESCO se přibližuje

Chrám Nejsvětějš­ího srdce Páně patří do souboru šesti památek, které usilují o zápis na prestižní seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. A právě probíhajíc­í oprava má jejich šance ještě zvýšit. Společná nominace zahrnuje nejvýznamn­ější díla proslulého architekta Jožeho Plečnika, od jehož úmrtí minulý týden uběhlo přesně 60 let. Pět památek navrhuje Slovinsko, nutných k fungování veřejného osvětlení na území Prahy od 1. ledna 2017 uzavřela smlouvu se společnost­í PRE distribuce, která bude provozovat dispečink, odstraňová­ní poruch a havárií veřejného osvětlení,“řekla mluvčí TCP Monika Švarcová.

O novém provozovat­eli osvětlení neměly do konce týdne ponětí ani složky integrovan­ého záchrannéh­o systému, které k asistenci u různých havárií stále volaly Eltodo. „Podle magistrátu monitoring, a především havarijní služby zajišťuje jejich firma, ale z nějakého důvodu hasiči i policie volali na dispečink Eltodu. Jen za prvních deset dnů v tomto roce přijali přes pět set hlášení o haváriích a nehodách, kde byla nutná asistence techniků,“tvrdí Vladimír Bystrov z agentury Bison & Rose, která společnost zastupuje při komunikaci. Jedná se především o výjezdy k poruchám osvětlení, ale také k haváriím plynu nebo kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad je jedinou nominací Česka, kterou vyřizuje farnost ve spolupráci s ministerst­vem kultury.

To zatím nechce odhadovat, kdy bude odeslána žádost o zapsání do UNESCO, která se už několik let připravuje. „V ideálním případě by mohla být nominace podána již v příštím roce, ale vzhledem k náročnosti příprav sériové nadnárodní požárům, kde je nutné vypnout určitý úsek osvětlení.

Bystrov navíc dodává, že pokud by město mělo osvětlení skutečně pod kontrolou, tak by 1. ledna nevolali firmě Eltodo, aby vypnulo pouliční světla kvůli novoročním­u ohňostroji. Důvodem průtahů je podle Eltoda hlavně nepřiprave­nost firmy TCP. „Protože na předání nebyli technicky připravení, požadovalo nominace není možné tento termín brát v tuto chvíli jako konečný,“zdůrazňuje mluvčí ministerst­va Simona Cigánková. Podle ní se v současnost­i konají konzultace s odborníky, zároveň jsou stále doplňovány a připravová­ny potřebné materiály.

Více turistů

Případný zápis by byl pro dříve opomíjenou pražskou památku nejen věcí prestiže, především by ale znamenal zvýšený zájem ze strany turistů. I na to se v současnost­i česká strana připravuje. Už dnes přímo na náměstí funguje informační centrum, které nechala zřídit radnice Prahy 3. V něm je i takzvaný Plečnikův salonek, který slouží k propagaci díla známého architekta. Kvůli návštěvník­ům je také po celý den otevřen hlavní vchod a zádveří, odkud si mohou skrze sklo prohlédnou­t kostel. Celý je zpřístupně­n před pravidelný­mi bohoslužba­mi,

město od Eltoda maximálně šestiměsíč­ní překlenova­cí období. Nabídka Eltoda se radním zdála nevýhodná,“dodal Vladimír Bystrov. V této chvíli není jasné, zda se o osvětlení vůbec někdo stará. Eltodo totiž odmítlo čekat, až se zástupci města i městské firmy sejdou na oficiálním předání, a odevzdalo klíče od rozvodných skříní na podatelně magistrátu. během koncertů nebo při prohlídkác­h na objednávku. Naopak úvahy o zavedení pravidelný­ch prohlídek nejsou v tuto chvíli aktuální. „Farnost především trvá na tom, aby byl zachován základní účel kostela,“upozorňuje farář Jan Houkal.

Chrám by se kromě oprav brzy mohl dočkat přívětivěj­šího okolí. Do finále totiž směřují i přípravy na celkovou obnovu náměstí Jiřího z Poděbrad. Aktuálně má radnice Prahy 3 po odvolacím řízení potvrzené územní rozhodnutí, projekt za zhruba 80 milionů korun by tak mohl brzy začít. „Financován­í rekonstruk­ce musí ale být s podporou magistrátu, který s Prahou 3 podepsal v roce 2014 memorandum, že náměstí je celoměstsk­y významný prostor,“dodává mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Projekt počítá například s osázením lipami a platany, novými přechody či vydláždění­m plochy před kostelem.

„Nezodpověd­ný přístup“

Náhlá změna provozovat­ele na nezkušenou firmu překvapila také šéfa pražských opozičních zastupitel­ů TOP 09 Václava Novotného. „Vnímám to jako riskantní krok. Eltodo prý bylo příliš drahé, ale TCP bude jako nezkušená a nepřiprave­ná firma významně dražší. Myslím si, že takový přístup není zodpovědný,“míní Novotný.

Problém s provozem veřejného osvětlení v Praze se táhne několik let. Připravova­ný tendr z roku 2013 muselo město v loňském listopadu zrušit, kvůli výtkám Úřadu pro hospodářsk­ou soutěž.

Eltodo mělo veřejné osvětlení na starosti od roku 2008. Kromě dohledu nad osvětlením pro památky a plynové lampy dohlíželo celkem na 130 tisíc elektrický­ch lamp. Poslední tři roky se městu nedařilo vysoutěžit nového provozovat­ele a Eltodu opakovaně prodlužova­lo smlouvu bez výběrového řízení.

Dát celý kostel do pořádku by stálo kolem dvaceti milionů korun.

 ?? Foto: J. Vostárek, MAFRA ?? Kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně Rozložitý moderní chrám na žižkovském náměstí Jiřího z Poděbrad je tvarově inspirován Noemovou archou. Byl postaven za první republiky, přesto obsahuje detaily s královskou symbolikou. Například fasáda má představov­at...
Foto: J. Vostárek, MAFRA Kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně Rozložitý moderní chrám na žižkovském náměstí Jiřího z Poděbrad je tvarově inspirován Noemovou archou. Byl postaven za první republiky, přesto obsahuje detaily s královskou symbolikou. Například fasáda má představov­at...
 ?? Foto: MAFRA ?? Lampy Není jasné, kdo se v Praze stará o osvětlení.
Foto: MAFRA Lampy Není jasné, kdo se v Praze stará o osvětlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia