MF DNES

Oprava trati přeruší provoz tramvají

-

jim přinese zisk. Naopak generace lidí, kteří se dostali nahoru na základě své profesioná­lní slušnosti, poctivosti a píle, nám chybí. Musíme kolem sebe hledat šikovné a poctivé lidi, pomáhat si a nezávidět,“přemýšlí Troskov. Nyní je v kontaktu s historikem a v budoucnu by rád udělal výstavu či jinou akci na připomínku rodu.

Vlasteneck­é příjmení

Jiří Troskov se odkazuje hojně na svého prapraděde­čka Rudolfa. Ten byl známý jako „lidový kníže“, protože se zřekl knížecího titulu. Zároveň přišel o většinu majetku ještě během života plného vlasteneck­ého nadšení. „Jeho peníze šly na podporu aktivit českých národoveck­ých snah a díky mecenášstv­í mohl tvořit Bedřich Smetana, Karel Sabina nebo Božena Němcová. Byl zakladatel­em prvního českého právnickéh­o odborného časopisu Právník, spoluzaklá­dal a financoval Sokol i národní pěvecký sbor Hlahol,“vysvětluje Troskov.

Právě láska k vlasti nakonec vedla ke změně příjmení. Rudolf se totiž musel stáhnout z politickéh­o života a následně i z rodné země. Když zatoužil po návratu, příbuzní měli podmínku, aby přerušil svazky s rodem Thurn-Taxis a požádal panovníka o změnu jména a titulu. „Vybral si jméno podle zříceniny hradu Trosky, které byly velkým národním symbolem, a panovník mu povolil dědičně užívat titul svobodného pána. Odtud svobodný pán Rudolf z Troskova a naše příjmení Troskov,“dodává šlechtic.

Projekt pražského Institutu umění – Divadelníh­o ústavu (IDU) pod názvem Orální historie českého divadla završil první rok svého trvání. V jeho rámci vzniklo už 20 záznamů s významnými osobnostmi českého divadla, které jsou nyní on-line k dispozici veřejnosti. „Jako významná paměťová instituce si klademe za cíl přispět k dokumentac­i českého divadla natáčením rozhovorů s významnými osobnostmi napříč všemi oblastmi českého divadla. Jedinečný projekt, který začal v roce 2015, zachycuje formou audiozázna­mů vyprávění divadelníc­h historiků, teoretiků, ale též inscenátor­ů, tanečníků nebo fotografů,“řekla mluvčí IDU Judita Hoffmanová. V záznamech nyní jsou k slyšení teatrolog, dramaturg a pedagog Jan Císař, fotograf Viktor Kronbauer, tanečnice a choreograf­ka Eva Kröschlová nebo výtvarník a loutkář František Vítek. Každý záznam doplňují další materiály – dobové fotografie nebo dokumenty osobní povahy poskytnuté pamětníky. „Orální historie jako jedna z metod historiogr­afie je pro náš výzkum velmi důležitá, protože dokresluje dobový kontext a dotváří tak celkovou představu o zkoumaných tématech. Nicméně osudy Dopravní podnik přeruší mezi 30. lednem a 1. dubnem provoz tramvají na Spořilov. Důvodem je poslední plánovaná fáze rekonstruk­ce tramvajové trati. Celkovou opravu trati zahájil podnik loni v květnu, kdy přerušil provoz v úseku od náměstí Bratří Synků až na Spořilov. Poslední fáze se týká oprav v Chodovské ulici. Tramvaje budou ve směru z Nuslí na Spořilov při výluce končit v zastávce v ulici U Plynárny. Před začátkem oprav musely jezdit tramvaje po trati téměř krokem. Opravy provádí podnik po etapách a kromě výměny kolejí byl v Nuslích a Michli opraven most přes Botič, vozovky a chodníky nebo kanalizace a plynové potrubí. (ČTK) osobností českého divadla 20. století, které jsou pevně spojeny s bouřlivými proměnami celé země, jsou zajímavé a unikátní i pro širokou veřejnost,“zdůraznila ředitelka IDU Pavla Petrová. Podle Lucie Čepcové, která je garantkou projektu, se jednotlivé osobnosti vybírají napříč divadelním­i druhy a žánry. „Naší snahou je pojmout všechny oblasti divadla. Na příští rok plánujeme zpracovat dalších 18 nahrávek. Oslovili jsme například výtvarnici loutek a scénografk­u Věru Říčařovou, operního režiséra a pedagoga Václava Věžníka nebo herce, recitátora, moderátora, publicistu a pedagoga Mirka Kováříka,“dodala. (ČTK)

 ?? Foto: M. Krumphanzl, MAFRA ??
Foto: M. Krumphanzl, MAFRA
 ?? Foto: V. Kronbauer ?? Fotit divadlo Viktora Kronbauera baví.
Foto: V. Kronbauer Fotit divadlo Viktora Kronbauera baví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia