MF DNES

Nevypořáda­né IT dědictví

Ministerst­vo práce nestihne spuštění systémů na dávky. Nevděčný úkol čeká na dalšího ministra

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ministerst­vo práce na konci minulého roku narychlo zadalo svoji rekordní IT zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění. Společnost OKsystem si díky ní přijde na 1,07 miliardy korun.

Měl to být konec dlouholeté vlády jednoho IT dodavatele, který pro ministerst­vo zajišťuje informační systémy pro výplaty dávek už od roku 1993. Ani dvě volební období však nestačila na odstřižení firmy OKsystem. Pokoušeli se o to už bývalý ministr práce Jaromír Drábek a jeho náměstek Vladimír Šiška v roce 2011. Ovšem zvolili nezákonnou cestu bez výběrového řízení a Šiška skončil ve vězení (viz Fakta).

Ani současná ministryně práce Michaela Marksová nesplnila svůj slib. Její optimistic­ké plány počítaly s tím, že když ministerst­vo zakázky vypíše na konci roku 2014, během půl roku je vysoutěží a další dva roky budou vítězové vyvíjet produkt. A vše začne fungovat letos v lednu. Jenže neúspěšní uchazeči podávali námitky a snažili se zvrátit rozhodnutí ministerst­va stížnostmi k antimonopo­lnímu úřadu.

Navíc původní agendu spravovano­u společnost­í OKsystem rozdělilo ministerst­vo na čtyři samostatné zakázky kvůli obavě ze závislosti na jednom dodavateli. Smlouvy s nimi se tak uzavíraly v různou dobu, a to na čtyři roky, takže se nové IT systémy v praxi potkají jen na jediný rok, kdy budou mít šanci se vzájemně sladit.

První nový velký informační systém má začít fungovat od července letošního roku. Bude zpracováva­t dávky v nezaměstna­nosti a dodává ho firma Atos, která vybudovala obdobný systém na Slovensku. Druhý velký systém pro výplatu sociálních dávek se rozběhne od května 2018 a jeho autorem je OKsystem. Ten spravuje dávky za 80 miliard od rodičovský­ch příspěvků po dávky pro postižené.

Další systém od ČD Telematika (nazvaný Integrovan­á podpůrná a provozní data), který má zmíněné dva systémy dávek a zaměstnano­sti propojovat, už je hotov, ale zatím na svou chvíli čeká. Podobně je na tom systém Provozní integrační prostředí (AutoCont) zajišťujíc­í provoz a komunikaci mezi systémy. Než všechny tyto programy naběhnou, přechodné období překlene za miliardu právě OKsystem.

Změny, stres a další změny

Nové systémy otestují jako první úřady práce. Bude to už potřetí během posledních šesti let, kdy jejich úředníci podstoupí přechod na nový systém. Dříve přitom provázely změnu četné technické problémy a řada lidí kvůli následnému stresu a přesčasům z úřadů odešla.

Současný dodavatel, který jako jediný zná do detailu celý systém, je ke změnám skeptický. „Za dva roky se stihne maximálně udělat informační systém se základními funkcemi, ne v kvalitě, v jaké je dnes,“tvrdí Vítězslav Ciml, výkonný ředitel OKsystemu.

Porovnávat náklady předtím a potom je ošemetné. Ministerst­vo uvádí, že dosud platilo OKsystemu půl miliardy korun ročně. Náklady na čtyři zmíněné nové systémy činí celkem půl miliardy na čtyři roky. Polovinu času mají ale firmy na vývoj, takže je třeba započítat miliardu na přechodné období pro OKsystem. Navíc k agendě dávek byla vysoutěžen­a také zakázka na archivační systém za 180 milionů (vítěz Archivum), systémový integrátor za 40 milionů (Hewlett Packard bez výběrového řízení) a nakoupeny nové servery a licence za řádově stovky milionů. Dalších 106 milionů vynaloží ministerst­vo na konzultant­y pro své IT projekty (dodavatel Ernst&Young).

Už koncem tohoto roku po volbách ministerst­vo plánuje vypsat zakázky na provoz a údržbu nových systémů. Věří, že vzhledem k tomu, že všechna autorská práva, licence a zdrojové kódy systémů budou nově majetkem ministerst­va, soutěž na nového provozovat­ele systémů nebude trvat déle než rok.

Kolik bude provoz ročně stát, to si neodvažuje nikdo odhadnout. Ministerst­vo v minulosti tvrdilo, že chce ušetřit tím, že část práce převezme samo. Jenže dvacet míst pro informatik­y, které si předloni od vlády vyžádalo, zůstává neobsazený­ch. To je ale problém celé státní správy a tabulkovýc­h platů.

Podobná situace s dodavatele­m, jehož se není snadné dlouho zbavit, panuje i v jiných resortech. „Týká se to ministerst­va financí s celým daňovým systémem (IBM) nebo ministerst­va pro místní rozvoj a jeho systému pro zadávání veřejných zakázek NEN (Tesco SW),“říká ekonom Jiří Skuhrovec z výzkumného spolku EconLab. Ostatně i zakázku na výběr mýtného ministerst­vo dopravy loni za pět miliard prodlužova­lo bez soutěže současnému dodavateli.

 ?? Foto: Profimedia ?? Neúspěšní Bývalý ministr práce Jaromír Drábek a jeho náměstek Vladimír Šiška chtěli odstřihnou­t OKsystem od zakázek resortu.
Foto: Profimedia Neúspěšní Bývalý ministr práce Jaromír Drábek a jeho náměstek Vladimír Šiška chtěli odstřihnou­t OKsystem od zakázek resortu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia