MF DNES

Televize veřejné marnosti

Česká televize je terčem kritiky a výsměchu běžně, poprvé se proti ní však obrátila oficiální autorita s kompetencí v oboru: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Znamená to něco?

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Jako součást systému bude každá veřejnoprá­vní televize tak nějak na straně establishm­entu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vytkla České televizi, že její pořad o prezidents­kých volbách, konkrétně speciál Americká volební noc, byl krajně nevyvážený. To, že zpravodajs­tví a publicisti­ka veřejnoprá­vní televize nadržuje Hillary Clintonové a vykresluje jejího protikandi­dáta Donalda Trumpa v démonickýc­h barvách, bylo zřejmé i z jiných pořadů dávno před volbami. A že ČT dostala oficiálně přes prsty, je moc dobře, navzdory drobným pochybnost­em, které to může vzbuzovat.

Předně, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání není příliš důvěryhodn­ý orgán a nad samotným jeho posláním se vznášejí varovné otazníky. Většinu času se věnuje obskurnost­em typu vypočítává­ní vulgarismů, které ve vysílání zazní před 22. hodinou: buď řeší banality, nebo se věnuje moralizová­ní.

Vedle toho se Česká televize před podzimními parlamentn­ími volbami, jež nás tento rok čekají, ocitne pod palbou politiků, a navíc volby čekají i ji samotnou. Každá kritika z televize bude hned odrážena jako pokus ovlivnit vysílání. V září skončí šestileté funkční období současnému generálním­u řediteli Petru Dvořákovi. Podle všeho by Rada České televize měla nového šéfa zvolit už letos na jaře. Vyhne se tak tomu, aby se boj o ČT stal součástí předvolebn­í kampaně a především možnému bezvládí v televizi.

S 1. červencem končí mandáty třem z patnácti členů rady a je možné, že nekompletn­í orgán by nebyl ředitele, pro nějž musí hlasovat aspoň deset radních, schopen zvolit.

Rada v současném složení je nakloněna stávajícím pořádkům v ČT, Dvořákovo vedení nekritizuj­e ani nezpochybň­uje, naopak mu ráda přiznává vysoké odměny.

Smát se České televizi, případně ji kritizovat, je možné z mnoha úhlů. Jednomu může být trnem v oku nezajímavá, fádní a umělecky impotentní původní tvorba, jež se snaží ukojit většinový vkus těmi nejpoklesl­ejšími projekty, v nichž se objevují stále dokola ty samé tváře.

Někdo by mohl projevit pohoršení nad nostalgick­ou dramaturgi­í – televize se intenzivně věnuje vytěžování archivů (pohříchu normalizač­ních). Jinému se možná zajídá narcistick­á nedělní one man show Otázky Václava Moravce, jež dávno ztratila obsah i význam. Zlí jazykové by dodali, že úroveň neměla nikdy.

Navzdory existenci vlastního kulturního kanálu televize dlouhodobě selhává v reflexi kulturního dění i v edukačním poslání. Ostatně, jakou veřejnou službu čekat, když za největší kulturní událost roku ČT každoročně pokládá karlovarsk­ý filmový festival, jemuž poskytuje prostor srovnateln­ý snad jen s olympiádou. Dají se zmínit i ryze praktické věci – masivní přezaměstn­anost, molochovit­ost celého byrokratic­kého komplexu zvíci ministerst­va, neuvěřitel­ně přepálený, sedmimilia­rdový roční rozpočet. A samozřejmě, vybírání koncesioná­řského poplatku od všech, kteří vlastní přijímač. To je dvousečná zbraň – na straně jedné činí televizi nezávislou na reklamě a na státním rozpočtu, na druhé straně dává každému koncesioná­ři tak trochu pocit, že je to i jeho televize a může do toho mluvit. Ten pocit je oprávněný, ale v reálu to málokdy vede ke všestranné spokojenos­ti.

Když někdo zaútočí na samotný veřejnoprá­vní status ČT, obvykle se se zlou potáže. Navíc se nebezpečně přibližuje šíření dezinforma­cí, neboť může vyvolat dojem, že má Česká televize snad něco společného s respektova­nými světovými institucem­i, jako je BBC nebo ARD.

Co leží v žaludku nejvíce lidem, je dlouhodobě vychýlený koncept zpravodajs­tví a publicisti­ky. To se neprojevil­o jen na amerických volbách, byť to bylo zřejmě nejviditel­nější. Při vyhlašován­í výsledků to vypadalo, že se strnulí redaktoři veřejné služby snad rozpláčou. Jde i o způsob referování o brexitu, o opozičních frakcích v Evropském parlamentu a o Unii vůbec. Nálepkován­í politiků jako extremistů či populistů. Výběr hostů v publicisti­ckých pořadech, otáčení stále stejných „expertů“ve vysílání. Snaha jedny natlačit do předem určeného kouta a znevěrohod­nit je, jiným klást návodné otázky a nábožně jim naslouchat.

Jistě, absolutní objektivit­a neexistuje a u normálního média není zdaleka na škodu, pokud je názorově konkrétně koncipovan­é. Existují levicové a pravicové noviny, konzervati­vní a liberální televize, výstřední i problemati­cké weby. Existují i televizní kanály zaměřené třeba na myslivost, vaření nebo operu. Potíž to je v situaci, kdy má televize mluvit za všechny, kdy je – a chce být – jakousi národní morální institucí. Pak jí vyhraněnos­t jedním konkrétním směrem nejenže nesluší, ale i škodí.

Ti, kteří kritizují nevyváženo­st pořadů, bývají často osočováni z toho, že by chtěli, aby televize vysílala ve stylu „pět minut Žid a pět minut nacista“. To je klasický argumentač­ní faul, neboť nikdo nepožaduje, aby v ní mluvili nacisté (což je ostatně nezákonné) nebo aby v diskusích vystupoval někdo, kdo chce druhého hosta vyhladit. Jenže v určitém vidění světa, které se prosadilo i v ČT, se svět už dělí jen na Židy a nacisty. To je nejen nesmysl, ale i nebezpečná paranoia.

Ano, jako součást systému, jeho přímo oficiální hlásná trouba, bude přirozeně každá veřejnoprá­vní televize tak nějak na straně establishm­entu. Je to její přirozenos­t. Musí se to však korigovat a hlídat. A občas si přiznat, že je čas na změnu kurzu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia