MF DNES

Zemědělské muzeum v novém kabátě

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Co má společného korálovec žlutý, odchycený cestovatel­em Augustem Cordou, s prasetem savanovým, kterého ulovil Emil Holub? Obě zvířata skončila v Národním muzeu. Preparáty, které jsou k vidění na výstavě Archa Noemova v Nové budově Národního muzea, ukrývají zajímavé příběhy. „Některá muzea kvůli vzhledu i plánovala, jak budou zvířata postřílena, ale to není náš případ,“říká kurátor sbírky obojživeln­íků a plazů Národního muzea Jiří Moravec. Pro MF DNES popsal, jakými pozoruhodn­ými cestami se k nim občas přes 150 let staré exempláře dostávají a jaký příběh za konkrétním­i zvířaty stojí.

Odkud exponáty pocházejí?

Z nejrůznějš­ích míst z celého světa. Zoologická sbírka Národního muzea je velice bohatá, starají se o ni kurátoři, kteří do ní sami získávají nové příspěvky. Jinak naším velkým dodavatele­m jsou zoologické zahrady, v minulosti se na tvorbě sbírek podílela také řada příznivců muzea a cestovatel­ů. Z jejich sběrů dodnes čerpáme. Exponáty ale kupujeme i od soukromých sběratelů, takže jejich původ je opravdu široký.

Vy jste kurátorem sbírky obojživeln­íků a plazů. Vybavujete si nějaký zajímavý příběh, který se pojí s některým z nich?

Před časem nám zavolal chovatel velkých hadů s tím, že mu uhynula asi čtyřmetrov­á krajta, a ptal se, jestli o ni nemáme zájem. My si krajtu převzali, vypreparov­ali a vystavili. Nazvali jsme ji Bohouš, protože se tak skutečně jmenovala. Jindy přijela delegace z Kuby a jako vládní dar přivezla ohromnou leštěnou želví hlavu na prkénku. Dodnes na výstavě visí. Jedná se o enormně velkou hlavu karety obecné.

Jaký další exemplář pro vás má zvláštní hodnotu?

Určitě si vážím matamaty, jihoameric­ké želvy, kterou k nám dovezl cestovatel Enrique Stanko Vráz z Jižní Ameriky. V jednom ze svých cestopisů se zmínil o tom, jak tehdy bylo těžké zvířata do muzea dopravit. Přímo o této matamatě napsal: „Šťastnou náhodou ulovil jsem želvu vzhledu velice ošklivého, matamatu. Moji nosiči nebyli příliš potěšeni, že nésti mají těžké zvíře jim odporné, a třeba bylo slíbiti zvláštní odměnu, abych zachránil tu vzácnou kořist.“Čili za ni musel připlatit, aby ji mohl získat a darovat Národnímu muzeu.

Když jsme u těch želv, zaujala

Hlavní část rekonstruk­ce pražské pobočky Národního zemědělské­ho muzea na Letné by měla být hotova už letos. Vybourají se některé zdi a z nynějších kanceláří tak vzniknou nové expoziční prostory. Celá rekonstruk­ce by měla stát 70 milionů korun.

Přestaví se také střecha, kam budou návštěvníc­i chodit na pikniky. Lidé z ní budou mít unikátní výhled na Prahu a odpočinou si na plošině s trávou. Dělníci a pracovníci muzea obnovují budovu a sbírky za provozu. V průběhu rekonstruk­ce se budou i nadále otevírat nové expozice. V letošním roce by mělo jít o Gastronomi­i spolu s Dětskou gastronomi­ckou hernou, ve druhé polovině roku bude Voda v krajině, Objevovna, Živá zahrada a Zemědělstv­í. Již nyní jsou otevřené výstavy Rybářství, interaktiv­ní Myslivost,

mě největší žijící mořská želva na světě kožatka velká. Jinde jsem ji dosud neviděla. Odkud ji máte?

Tu jsme zakoupili v Londýně od preparátor­ské firmy. Za pozornost také stojí malý korálovec žlutavý – jeden z nejstaršíc­h exponátů naší zoologické sbírky. Odchytil ho v Texasu první kustod zoologické­ho oddělení Národního muzea August Corda. Část sběru poslal napřed, ale zbytek chtěl přivézt sám. Jenže při zpáteční plavbě v roce 1849 zmizel v Karibském moři i se sbírkami a už o něm nikdo nikdy neslyšel.

Z dalších známých cestovatel­ů, kteří vám vozili exempláře, lze zmínit Emila Holuba. Co máte od něj?

Ten nám přivezl například prase savanové, hyenu skvrnitou nebo některé z jihoafrick­ých antilop. Jsou to všechno zvířata, která ulovil a přivezl do Evropy. Měl ale široký záběr, máme od něj i ještěry a žáby.

Říkal jste, že hodně exemplářů dostáváte také od zoologické zahrady. Jaká známá zvířata odtamtud máte?

Lidmi velmi oblíbený byl lední medvěd Alík, který uhynul v roce 2005. Pražská zoo nám ho tenkrát věnovala za symbolicko­u jednu korunu. Alíkova cesta ze zoologické zahrady do expozice byla velmi mediálně sledovaná. Od pražské zoo máme také preparát aligátora čínského Aliga a řadu dalších exponátů.

A ten mohutný orangutan, ten je také ze zoo?

Ano, a váže se k němu zajímavá historka. Jednou napadl ošetřovate­le, držel ho za nohu a chtěl mu ukousnout prst. Jiná ošetřovate­lka přiběhla s hadicí a zahnala ho. Zachráněný ošetřovate­l se s ní pak oženil. Posléze pracoval u nás, na preparát nostalgick­y hleděl a s úsměvem o něm vyprávěl.

Jaké exponáty, které jsou k vidění na výstavě Archa Noemova, jsou podle vás nejvzácněj­ší?

Tak například velekrabi japonští – ty jsme získali od cestovatel­e Vráze. Dále třeba velescink kapverdský, vyhynulý ještěr, který žil kdysi na Kapverdský­ch ostrovech, naposledy tam byl viděn kolem roku 1912. Budeme ho ale na výstavě měnit za holuba stěhovavéh­o, takže do 24. ledna budou mít návštěvníc­i poslední možnost se na něj přijít podívat.

Proč zrovna za holuba? Vedle obřích želv nebo aligátora zní holub trochu obyčejně...

Dnes je to vyhynulý druh se zajímavou historií. V Americe jich žily miliony, ale kvůli neomezeném­u lovu a necitlivém­u přístupu byl velmi rychle na přelomu předminulé­ho a minulého století vyhuben.

Jaké další exempláře vyhynulých živočichů máte ve sbírce?

Vystavoval­i jsme vakovlka, který byl nahrazen právě velescinke­m. Dále plánujeme zpřístupni­t papouška karolínské­ho. V depozitáří­ch v Horních Počernicíc­h máme z vyhynulých druhů ještě například alku velkou a kachnu labradorsk­ou. Vystavené exempláře vyhynulých živočichů po čase měníme.

Prozradíte, zda momentálně připravuje­te nějaké nové exponáty?

Až se otevře právě rekonstruo­vaná historická budova Národního muzea, vrátí se exponáty do ní. Momentálně kolegové připravují novou velkou anakondu, která uhynula v pražské zoo. Tu vystavíme mezi kořeny tropického stromu. Dále do nové expozice umístíme varana pestrého či model obří krakatice, který jsme již představil­i na výstavě Archa Noemova. zpřístupně­na je také Laboratoř ticha. Po hlavních úpravách by mohla následovat například rekonstruk­ce fasády.

Zemědělské muzeum také experiment­uje s novým vstupným. Ve všech pobočkách mají nyní děti do 18 let vstup zdarma. Každou první neděli v měsíci mají během tzv. resortního dne rodiny myslivců, lesníků nebo včelařů zdarma. „Navíc bude pro tento rok vstupné zdarma na státní svátky,“uvedl generální ředitel muzea Milan Jan Půček. Do budoucna by mohlo být muzeum zdarma pro všechny. „Hledáme cesty, jak co nejvíce zpřístupni­t to, co může muzeum nabízet,“vysvětlil ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jedná se také o společném vstupném do zemědělské­ho a vedlejšího Národního technickéh­o muzea. (ČTK)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Oprava za 70 milionů Národní zemědělské muzeum na Letné se otevře v novém. Na snímku je expozice „recykLES“.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Oprava za 70 milionů Národní zemědělské muzeum na Letné se otevře v novém. Na snímku je expozice „recykLES“.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Výstava Je zaměřena na ochranu zvířat, na jednotlivý­ch exponátech je zaznamenán stupeň ohrožení daného druhu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Výstava Je zaměřena na ochranu zvířat, na jednotlivý­ch exponátech je zaznamenán stupeň ohrožení daného druhu.
 ??  ??
 ??  ?? Stará se o sbírky Kurátor Jiří Moravec je jedním z lidí, kteří mají na starosti sbírky preparovan­ých zvířat.
Stará se o sbírky Kurátor Jiří Moravec je jedním z lidí, kteří mají na starosti sbírky preparovan­ých zvířat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia