MF DNES

Hokejový klan Kašových

-

(43) Vyrůstal v Plzni, s trénováním začal už ve 21 letech. Jako hráč působil především v Kadani, jako trenér dovedl chomutovsk­é dorostence a juniory k titulu.

(21) V roce 2014 byl draftovaný až v 7. kole z 205. pozice, přesto se prosadil do NHL v silném Anaheimu mezi borci jako Ryan Getzlaf nebo Corey Perry. Zatím odehrál 29 duelů s bilancí 4+7.

(19) Člen stříbrné osmnáctky z MS 2014, momentálně hraje extraligu za Chomutov. Byl draftovaný Philadelph­ií, na přelomu roku hrál na MS dvacítek.

Řadu lidí překvapilo, že se Ondřej dokázal prosadit v Anaheimu, který má nabitou sestavu. Doufal jste vůbec, že to zvládne?

Anaheim má první dvě lajny opravdu našlapané, ale mají tam i starší hráče a každý jednou skončí. Když jsem viděl, jak hrál na farmě, tak jsem věřil, že dokáže svým pojetím hry upoutat nejen trenéra, ale celé vedení Anaheimu. Jsem moc rád, že i ostatním ukázal, že nemusíte být draftovaný v prvních dvou kolech, a přesto se můžete prosadit.

Čím podle vás zaujal?

Chováním – je velice skromný. A tím, že dokázal využít šanci. V prvních dvou zápasech do toho vletěl a chtěl předvést svůj nejlepší výkon. To, že hrál bez zábran – byť měl trému – bylo rozhodujíc­í. Ukázal, že umí podržet kotouč, že umí přihrát ve správný moment, a že tedy může být platným členem týmu.

Pořád mu radíte?

Já zatím nevynechal jediný zápas, koukal jsem i na ty na farmě. Po zápase si voláme a já mu předávám poznatky, co mohl udělat jinak. Víc to ale nerozebírá­me, protože se dostal daleko a sám ví, kudy kam.

Přiznejte: překvapilo vás, že se tak dlouho drží v sestavě?

Překvapilo. Pořád jsem mu říkal, ať na sobě maká a ať to nezabalí ani ve chvíli, kdy ho pošlou na farmu. Trenér Anaheimu řekl, že to není hráč pro čtvrtou lajnu, tak je ve třetí a hraje velice dobře.

Jak na tom byl s angličtino­u, když odcházel?

Tehdy se domluvil jednoduchý­mi větami. Po šesti zápasech na farmě měl otřes mozku a dost času na učení, proto dostal od klubu učitelku. Čtyři měsíce k ní docházel třikrát týdně na lekce, díky tomu se hodně zdokonalil. Také mu po sezoně řekli, že je překvapil, jak se dokázal vypořádat nejenom s jazykem a zraněním, ale celkově se životem v Americe. Částečně mu pomohlo prostředí, protože je v teple a u moře.

Nebál jste se, že ho otřes mozku zastaví?

Bylo to nepříjemné, nikdo nevěděl, jak dlouho bude mimo. Dostal vyloženě boxerské k. o. na bradu, kdy ho trefil protihráč loktem a úplně ho vypnul. Dlouho nebyl v pořádku a já osobně nevěřil, že skočí do sezony. Nakonec to zvládl a stihl 25 utkání.

A co mladší David, ten se učí anglicky?

Učí, snaží se s přítelkyní, která byla rok v Americe. Má výhodu, že je ukecanější než Ondra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia