MF DNES

Mladý ječmen jsem nezvládl

Aby mohl svým klientům říkat: „Tohle při hubnutí nefunguje, nezkoušejt­e to,“testuje nutriční specialist­a Pavel Suchánek hubnoucí metody sám na sobě. Držel půst, jedl dělenou i veganskou stravu. Poznal, co zabírá a co je hloupost.

-

Funguje dělená strava, která je dodnes velkým hitem?

Z medicínské­ho hlediska je to nesmysl, protože čistě jednodruho­vých potravin, které obsahují pouze bílkoviny, nebo sacharidy, existuje velmi málo. Třeba v bramborách jsou kromě škrobů také bílkoviny, malé množství bílkovin se vyskytuje i v rýži. Pokud tedy někdo chce dodržovat dělenou stravu opravdu striktně, jeho jídelníček bude velmi omezený. Jestliže se však rozhodnete pro volnější přístup a vybíráte potraviny s převahou bílkovin a s převahou sacharidů, může to pro vás mít přínos v tom smyslu, že začnete sledovat, co jíte, a budete o tom více přemýšlet. Spousta lidí si tak uvědomí třeba to, jak málo zeleniny zařazují do svého jídelníčku a kolik by jí mohli jíst.

Jaké nevýhody má dělená strava?

Při tomto stravování máte tendenci upadat do stereotypu kvůli chuťovým preferencí­m. Dostaví se pocit, že když jste omezeni ve výběru potravin, měli byste si vybírat takové, které vám chutnají. Tím trpí pestrost. Mně osobně nevyhovova­lo rozložení jídla do pěti nebo šesti porcí za den, což nejsem schopný z časových důvodů zvládat.

Co dalšího jste vyzkoušel?

Veganskou dietu, to byla zajímavá zkušenost. Pokud se veganské jídlo udělá z kvalitních surovin, dokáže zpestřit jídelníček. Stravovat se čistě vegansky však není jednoduché a může v některých případech ohrozit zdraví. Pracujete s neobvyklým­i potravinam­i, jídla je třeba umět dochucovat, což vyžaduje kuchařskou zručnost. Pro mě to však bylo zajímavé a překvapivě jsem netrpěl nedostatke­m energie, naopak jsem jí měl dokonce víc.

Co nejšíleněj­šího jste kdy testoval?

Mladý ječmen. Zkusil jsem ho jednou a stačilo mi to.

Přitom je tak oblíbený.

Ano a já hluboce smekám před každým, kdo tohle dokáže pít každé ráno. Ačkoliv jsem myslel, že vydržím hodně, nezvládnul jsem to. Dokonce věřím tomu, že když někdo překoná tu strašnou chuť, musí to mít pozitivní vliv minimálně na jeho vůli a sebeovládá­ní.

A slibované účinky?

Má vysoký obsah vlákniny, což může pomoct lidem trpícím potížemi s trávením. Jsem však značně skeptický vůči tvrzení, že zelený ječmen aktivně vychytává těžké kovy a že má všechny ty zázračné účinky, které slibují distributo­ři. Je to prostě jedna z variant, jak do těla dostat větší množství vlákniny, a podle mě varianta drahá.

Našel jste stravovací metodu, která vám osobně vyhovuje?

Je to systém Metabolic Balance. Jím třikrát denně a jídlo si vybírám podle rozboru krve. Ten je velmi podrobný a sleduje cholestero­l, krevní cukr, jaterní a slinivkové enzymy, hladinu minerálníc­h látek. Na základě výsledků se zvolí potraviny, které máte konzumovat, a podle celkového tělesného složení je stanovena velikost porcí – tak, aby člověk dosáhl svého cíle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia