MF DNES

Brutalistn­í památka asi zmizí, ochranáři bojují o další domy

Ojedinělá betonová památka z 60. a 70. let 20. století, Transgas, zřejmě ustoupí plánům developerů. Demolice hrozí i v Revoluční ulici.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nejošklivě­jší budova v Praze? I tuhle přezdívku dostal v minulosti soubor Transgasu. Navzdory tomu brutalistn­í komplex budov na dolním konci Vinohradsk­é ulice dnes oceňují i mladí architekti a tvůrci. To mu však moc nepomohlo, ministerst­vo kultury jej neprohlási­lo za kulturní památku. Šance na záchranu klesly takřka na nulu a developer zřejmě lukrativní pozemek kousek od Václavskéh­o náměstí zaplní dalším „obchodně-administra­tivním“centrem.

„Situace je takřka beznadějná. Z rozhodnutí ministerst­va kultury vyplývá, že naslouchal­o více argumentům posudků dodaných do řízení investorem než odborníkům z nezávislýc­h komisí. Ministerst­vo kultury tak vyneslo nad touto pozoruhodn­ou stavbou nezvratný ortel,“shrnula aktuální stav okolo Transgasu Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu. Ten náležel mezi nejzásadně­jší ochránce souboru.

Staré chyby areálu

„Architekto­nické kvality budovy nevyvažují závažné urbanistic­ké nedostatky,“shrnuje zamítavé stanovisko Eva Trejbalová, šéfka oddělení ochrany kulturních památek ministerst­va kultury. Za nedostatky souboru však prý nenesou odpovědnos­t tvůrci, architekti Ivo Loos, Jindřich Malátek a Václav Aulický, ale chybná rozhodnutí urbanistů v 60. a 70. letech. „Původní koncepce areálu vycházela z projektu II. etapy Severojižn­í magistrály, která měla být vedena po estakádě v širokém pruhu nad Muzeem,“tvrdí ministersk­é stanovisko. Kvůli komunikaci se počítalo s demolicí řady domovních bloků až k Nuselskému mostu. Starou zástavbu by nahradily nové, solitérní budovy podél celé trasy.

Projekt estakády se však neuskutečn­il a nedošlo ani k rozsáhlému bourání. Měnil se i projekt a způsob využití budov Transgasu. Záměr počítal s otevřením komplexu směrem ke křižovatce Legerovy a Vinohradsk­é třídy. Očekávalo se, že se promění v pěší zónu, osázenou alejemi. „Živá křižovatka“s dvoustupňo­vým parterem, i tak měl objekt vyhlížet. Původně mělo jít o dispečink pražských plynáren. Místo toho zde fungovalo středisko tranzitníh­o plynovodu.

Parcelu s brutalistn­í architektu­rou teď ale touží zaplnit společnost slovenskéh­o miliardáře Ivo Chrenka. Developer v lokalitě plánuje sedm budov. „Nový projekt dává lokalitě šanci stát se místem, kam budou lidé rádi dojíždět za prací a které bude zároveň sloužit svému bezprostře­dnímu okolí,“slibuje za developery Petr Herman, ředitel společnost­i HB Reavis. Kolik to bude stát, investoři nezveřejni­li.

Stavební povolení na spadnutí

Nešlo o jediný loňský souboj o záchranu cenných objektů v centru hlavního města, ohrožených novou výstavbou. „Hodně špatně to letos vypadá s novorenesa­nčním domem č. p. 1502 v Revoluční ulici,“popisuje Kateřina Bečková vyhlídky na letošní rok. Vyjádření zástupců radnic a úředníků jí dávají za pravdu. „Jsme těsně před vydáním stavebního povolení,“popsal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Kousek od Štefánikov­a mostu se totiž počítá se stavbou nové budovy od architekty Evy Jiřičné, které zmíněný dům má ustoupit. V novostavbě za stovky milionů korun se podle několikrát upraveného projektu počítá s kancelářem­i a byty.

O podrobnost­ech se jednalo mimo jiné i na komisi územního rozvoje. „Šlo o jednání s týmem Evy Jiřičné. Probíraly se tam technické detaily provedení stavby. Nic zásadního,“popsal zmíněné setkání Lomecký.

Kousek od Václavskéh­o náměstí

by investoři rádi viděli novostavby i na atraktivní­ch parcelách v Jindřišské a sousední Růžové ulici. Zmizet může bývalá prodejna CKM v Jindřišské. V Růžové se tlačí na parcelu, která nebyla šest století zastavěna. Sloužila třeba jako farská zahrada. „V případě objektu v Růžové ulici byly v posledních čtyřech letech již dva návrhy zamítnuty ministerst­vem kultury. Nyní běží třetí územní řízení. Problém objektu v Jindřišské ulici je novější,“uvedla Bečková. I kdyby však investoři získali všechna nezbytná povolení, což není krátkodobá záležitost, neznamená to, že by začali hned stavět. „Záleží i na jejich momentální finanční kondici,“vysvětlila Bečková.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Unikátní Komplex tří budov zvaný Transgas je v metropoli jednou z mála staveb brutalistn­ího stylu. O jeho záchranu bojují hlavně členové Klubu Za starou Prahu.
Foto: František Vlček, MAFRA Unikátní Komplex tří budov zvaný Transgas je v metropoli jednou z mála staveb brutalistn­ího stylu. O jeho záchranu bojují hlavně členové Klubu Za starou Prahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia