MF DNES

Tlačenice o vedení ČSSD, nováčci Dolínek a Birke

O sedm míst ve vedení sociální demokracie usiluje před sjezdem jedenáct kandidátů

- Adéla Paclíková, Ondřej Leinert

Sociální demokraté si mají za necelé dva měsíce na sjezdu zvolit nové vedení strany. A už teď se na sedm míst tlačí jedenáct kandidátů. Aktivní je přitom hlavně Praha.

Do nejužšího vedení, na pozici šéfa či dvojky strany, sice nenominuje nikoho, zato o post některého z pěti řadových místopředs­edů v tuto chvíli usilují hned tři. Vedle dvojice ministryně Michaely Marksové a náměstkyně na ministerst­vu zdravotnic­tví Lenky Teska Arnoštové je to i možný nováček ve vysokých stranickýc­h pozicích, náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Ten změří síly i s jiným ambiciózní­m nováčkem, náchodským starostou a poslancem Janem Birkem. Ale také s výraznými stranickým­i funkcionář­i: šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem nebo ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Stranický předseda Bohuslav Sobotka protivníka nemá. Zato dvojka, statutární předseda ČSSD Milan Chovanec, půjde proti poslanci Jeronýmu Tejcovi. (ole)

Zdá se, že Praha hodlá „vyluxovat“jakoukoliv uvolněnou funkci. Z osmi kandidátů na řadové místopředs­edy vysílá hned tři.

Mezi vlivnými členy pražské sociální demokracie platí za nového, nadějného kádra. Pětatřicet­iletého Petra Dolínka, náměstka pražské primátorky, vysílá silná pražská buňka do zápasu o post ve vedení ČSSD. Jako ten, který nemá známé šrámy z minulosti, by se mohl dostat na jedno z pěti míst řadových místopředs­edů, která se v březnu na sjezdu budou obsazovat, věří v Praze.

Dolínek bere svou roli velmi vážně. Začal objíždět krajské konference a přesvědčuj­e je, aby ho nominovaly – naposledy získal nominaci v liberecké ČSSD.

„Chci silně zapojit úspěšné zastupitel­e, starosty a primátory do dění ve straně a propojit celostátní program s regiony. Například navrhnu, aby obce, města a kraje nemusely platit u veřejných staveb DPH. Z těch 21 procent, která musí odvést ze stavby školy, by starostové tu školu mohli vybavit,“popisuje Dolínek, čím chce straníky zaujmout.

Pod pražskou taktovkou Miroslava Pocheho, Petra Hulinského a Karla Březiny byl přitom Dolínek ještě před pár lety – ač s pevným místem v rámci pražské ČSSD – spíše opečovávan­ou zálohou do budoucna. Do křesla náměstka primátorky pro dopravu ho vynesly jako náhradníka potíže jeho stranickéh­o kolegy Březiny, jehož tehdy tížila podmínka za podvod v pražském dopravním podniku. Mezi pražskými dopraváky se však Dolínek musel nejprve zbavit nálepky „Petr Březina“. Všichni totiž zpočátku počítali s tím, že Březina bude i bez oficiální funkce „šéfa“pražské dopravy jejich partnerem. To si však Dolínek nechtěl nechat líbit.

O dva roky později už se jeho obří plakát vyjímal vedle stranickéh­o šéfa Bohuslava Sobotky v Lidovém domě a pražští straníci ho označují za jednoho ze dvou kandidátů ČSSD na příštího pražského primátora.

Jenže ambice pražských sociálních demokratů, kteří si i přeš škraloupy z minulosti vydobyli silné místo u předsedy Sobotky, zdaleka nekončí jen Dolínkem. Chvílemi se zdá, že Praha hodlá „vyluxovat“jakoukoliv uvolněnou funkci. Z osmi kandidátů na pět míst řadových místopředs­edů Praha vysílá hned tři kandidáty. Kromě Dolínka také ministryni práce Michaelu Marksovou a náměstkyni ministra zdravotnic­tví Lenku Teska Arnoštovou.

Kde měla ministryně chalupu

V počtu nominovaný­ch tak Praha překonává tradičně silný Jihomoravs­ký kraj, z něhož chce jít do vedení ČSSD jen dvojice oponentů – Sobotka a Jeroným Tejc, o Moravskosl­ezském s jediným zástupcem Lubomírem Zaorálkem nemluvě. A pražští kandidáti si uvědomují, že v této tlačenici by nemuseli uspět všichni. Proto Marksová vyjednává o bližší spolupráci s libereckou ČSSD. Kromě už formálně vyjádřené podpory na místopředs­ednický post by Marksová sociální demokraty v kraji mohla vést i jako lídr do sněmovních voleb. „Oficiálně se to ještě neřešilo,“tvrdí. Obě strany jsou však jednání podle informací MF DNES nakloněné. Marksová kraj dobře zná, měla v něm chalupu a ví, že prosadit se v rámci něho by měla snazší než v Praze. Libereckém­u kraji totiž výrazné jméno do vedení ČSSD i Sněmovny chybí.

„Jarda to zkusí a nevyjde to“

To sousední Ústecký kraj vyšle už poněkoliká­té do vedení ČSSD Jaroslava Foldynu, šance mu však jeho spolustran­íci příliš nedávají.

„To už je takový folklor, že Jarda Foldyna to tradičně zkusí a nevyjde to,“říká jeden z jeho protivníků s tím, že Foldyna sice reprezentu­je výrazné konzervati­vní křídlo sociální demokracie, ale v zákulisí není ani zdaleka tak obratný jako například zmínění pražští kandidáti.

Narazit může i dlouholetý místopředs­eda ČSSD pro hospodařen­í Martin Starec. Ve straně čím dál častěji zaznívají hlasy, že je zbytečné, aby měl na svoji práci politickou funkci.

Starec o tom, že by ztratil politický mandát, dosud nechtěl slyšet, dva zdroje MF DNES nezávisle na sobě však sdělily, že Starec zřejmě kandidovat nakonec nebude a získá novou pozici ekonomické­ho manažera strany. Tím by se uvolnila pozice pro dalšího možného nováčka ve vedení.

Ambice má hlavně sedmačtyři­cetiletý, bodře vystupujíc­í náchodský starosta Jan Birke. Ten ukázal svoji silnou pozici v zákulisí už minulý pátek při volbě nového volebního manažera ČSSD, kdy porazil Sobotkova favorita Tomáše Prouzu. Birke přitom není Sobotkovým oponentem, naopak vystupuje jako ten, který chce kolem premiéra stavět obrannou „vozovou hradbu“.

V minulosti byl Birke šéfem kabinetu tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka a před Jaroslavem Tvrdíkem vedl Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, do toho ve straně platí za velkého spojence statutární­ho místopředs­edy Milana Chovance. I proto v ČSSD zaznívá, že by mohl doplnit tandem Sobotka–Chovanec a zároveň uspokojit ty, kteří ve vedení volají po změně.

Tento tandem však nejdřív bude muset odolat sám. Zatímco Sobotka protivníka v boji o post předsedy strany nemá, Milanu Chovancovi na pozici dvojky strany konkuruje poslanec Jeroným Tejc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia