MF DNES

Důležité léky jen do velkých lékáren

Dodavatelé si vybírají, komu léky dodají a komu ne. Ministr Ludvík to podpořil

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Lékárny, které nepatří mezi velké lékárenské řetězce, mají smůlu – některé léky se do nich nedostanou. Jejich zákazníci musí s receptem jezdit do velkých center.

Týká se to různých typů léků, od prášků na ředění krve po léky na Crohnovu chorobu.

Výrobce totiž smí dodat lék jen jednomu distributo­rovi. Distributo­r pak stanovuje omezené počty balení jen některým lékárnám. Jiné si mohou objednat léků, kolik chtějí.

„Často se stává, že pacient přijde s receptem na tři balení léku, ale lékárna má limit pouze na dvě balení,“popisuje lékárník a člen vedení České lékárnické komory Martin Kopecký.

Tyto nepříjemno­sti měly pacientům odpadnout: zavedenou praxi zakazovala novela zákona o léčivech, kterou na podzim schválila Sněmovna. Distributo­ři by totiž měli nově povinnost dodat léky do dvou pracovních dnů všem lékárnám, které o ně požádají. Přístup k lékům by navíc měli i ostatní distributo­ři podle jejich podílu na trhu.

„Tato novela by malým lékárnám jednoznačn­ě pomohla,“říká předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. „A pacienti by tak měli své léky dostupné v kterékoliv lékárně.“

Jenže teď to vypadá, že vše zůstane při starém. V prosinci se parlamentn­í návrh dostal do Senátu, který „antimonopo­lní“ustanovení překvapivě vypustil. Zatímco někdejší ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček poslanecké znění novely podporoval, s příchodem Miloslava Ludvíka se situace náhle obrátila. „Ministr přišel přesvědčov­at senátory na jednání zdravotníh­o výboru, což se stává u zákonů, na kterých ministrovi hodně záleží,“uvedl senátor Jiří Carbol, který prosazoval naopak zrušení monopolu. Nad změnou postoje ministerst­va se pozastavuj­í i někteří poslanci, kteří kvůli tomu ve čtvrtek interpelov­ali premiéra Bohuslava Sobotku.

MF DNES zjistila, že manželka ministra zdravotnic­tví Renata Ludvíková pracuje ve firmě Alliance Healthcare, která patří mezi největší distributo­ry léků. Tato firma je zároveň jedním z hlavních dodavatelů léků do FN Motol a druhým největším českým exportérem léků do zahraničí. Ministr zdravotnic­tví jakýkoliv střet zájmů odmítá.

„Změny, které Senát provedl, se nijak netýkají reexportů nebo čehokoli, co by byť jen vzdáleně souviselo s mou osobou na pozici ministra zdravotnic­tví, se zaměstnání­m mé manželky nebo snad, jak se někteří snaží dovodit, s dodávkami léčiv pro FN Motol,“uvedl Ludvík.

V Česku byly loni poprvé transplant­ovány dělohy, nový orgán získaly čtyři pacientky. Celkem lékaři v roce 2016 provedli 802 transplant­ací. Nejčastěji to byly ledviny. Dvě transplant­ované dělohy podle mluvčí IKEM Veroniky Velcové pocházely od žijících dárkyň a dvě od zemřelých. První orgán získala třicetilet­á dcera, která se narodila bez dělohy, od své třiapadesá­tileté matky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia