MF DNES

Nařízení: Propagujte záchody

Stát nutí Litomyšl dát přes čtvrt milionu za reklamu na toalety

- — David Půlpán

Litomyšlsk­á radnice zaplatí 273 tisíc korun za propagaci obnovených veřejných záchodů, třebaže si radní myslí, že zvát lidi letáky na toalety je nesmysl. Nutí je k tomu však podmínky státní dotace, kterou město na obnovu záchodů v radniční věži a vybudování úschovny zavazadel a kol získalo.

Litomyšl už objednala tisk dvou tisíc letáků za 44 tisíc korun, které upozorní na záchody na Smetanově náměstí. „Pohráváme si s myšlenkou, že součástí letáku může být karta, že každé desáté čurání bude zadarmo. Aby ministerst­vo vidělo, jak je to absurdní. Ale to nám asi neprojde,“uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu v Litomyšli Michaela Severová.

Litomyšl do letošního léta přesune záchody z radniční věže do dvora domu a vybuduje zázemí pro turisty, kde si budou moci odložit batohy i kola. Za to město zaplatí 2,2 milionu korun a další dva miliony získalo z dotace na podporu cestovního ruchu. Podmínkou ovšem je, že pět až deset procent z ceny projektu musí jít na jeho propagaci.

Úřad: Propagace WC. Proč ne?

Ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) uvedlo, že toto pravidlo platí už od roku 2010 a nikdo si na ně dosud nestěžoval. „Z praxe můžeme konstatova­t, že i propagace výstupu, jako jsou veřejné toalety, může být využito k vhodné propagaci místa,“uvedla ředitelka odboru komunikace MMR Veronika Vároši.

Město chtělo z peněz zaplatit některou z kulturních akcí na náměstí nebo třeba upozornit na úschovnu kol či závody na bicyklech pro děti. „Naše představa na ministerst­vu bohužel neprošla,“uvedl starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Litomyšl tak už objednala inzerci v novinách, na kterou padne největší část peněz – více než 150 tisíc korun. „Je to samozřejmě zbytečné. Městské i regionální noviny o novince napíšou zadarmo,“uvedl zastupitel Litomyšle Radek Pulkrábek.

Město objednalo i 50 propagační­ch fotografií za 25 tisíc korun. Schválena byla objednávka grafického zpracování inzerátů, příprava a tisk 150 plakátů. Na centrum upozorní také pět velkoformá­tových cedulí, jejichž příprava, tisk, převoz a instalace budou stát 25 tisíc korun. „Nedá se nic dělat, takové jsou zkrátka podmínky,“uvedl Radomil Kašpar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia