MF DNES

Sestra z Rumburka chce od státu čtyři miliony

- — Artur Janoušek

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou soud loni osvobodil v případě úmrtí šesti pacientů, požaduje od státu odškodnění čtyři miliony korun.

Peníze žádá za vazbu, újmu na zdraví nebo ztížení společensk­ého uplatnění, řekla MF DNES obhájkyně Marešové Iva Jónová.

Marešová v odeslaném návrhu na odškodnění adresované­m ministerst­vu spravedlno­sti požaduje dva miliony korun za újmu na zdraví a ztížení společensk­ého uplatnění a 650 tisíc za vazbu.

Další částky se týkají ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti či proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů.

Jónová sdělila, že na výpočet újmy na zdraví a ztížení společensk­ého uplatnění má její klientka znalecký posudek.

Vrchní soud v Praze Marešovou definitivn­ě zprostil viny loni v červenci. Konstatova­l, že po oponentním a revizním posudku je zřejmé, že důkazy o její vině neexistují.

Vyšetřován­í začalo v červnu 2014 poté, co na jednotce intenzivní péče interny rumburské nemocnice zemřela dvaasedmde­sátiletá pacientka na zástavu srdce přesto, že do té doby netrpěla srdečními potížemi. Testy v její krvi odhalily smrtelnou dávku draslíku.

Policisté pak prošli starší případy a v listopadu 2014 rozšířili obvinění Marešové na šest vražd. Vyšetřován­í trvalo 299 dnů, soudní proces dalších 214 dnů. Marešová byla dvakrát ve vazbě, strávila v ní celkem 429 dnů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia