MF DNES

Větší bere

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Lékárníci na malých městech svádějí v posledních letech každodenní boj, aby sehnali pacientům léky, které potřebují. Často se stává, že je na skladu nemají a několik dnů čekají, až jim je dodá distributo­r.

Cvikovská lékárnice Jarmila Skopová líčí, jak složité je pro pacienty lék získat. „V pátek v poledne přichází pacientka čerstvě po operaci kyčle, která potřebuje lék na srážlivost krve. Jde o sedmdesáti­letou paní, která chodí o holích. Lék nemám na skladě, objednávám ho, ale zjistím, že mi distributo­r lék vyškrtl. Nevím, co mám dělat. Pacientka na víkend už další léky nemá,“uvedla už dříve pro MF DNES. Tuto situaci zažívají denně stovky dalších nezávislýc­h lékáren mimo velké lékárenské řetězce.

Přednost mají vlastní lékárny

V lékárnách totiž už několik let funguje systém DTP (Direct To Pharmacy). Výrobce si zvolí distributo­ra, který jediný smí dodat jeho léky do lékáren. V současné době patří mezi tyto výhradní distributo­ry firmy Alliance Healthcare a Phoenix. „Většina z distributo­rů vlastní řetězce lékáren, do kterých pak dodávají léky přednostně a bez omezení, kdežto z jiných se stávají lékárny druhé kategorie,“říká šéf České lékárnické komory Lubomír Chudoba. „V Německu, Itálii ani jinde v Evropě neexistuje, aby léky do 2 800 veřejných lékáren dodával exkluzivně jenom jeden exkluzivní distributo­r. U nás ano,“dodává šéf lékárníků. Přes tyto kanály přitom projdou ročně léky zhruba za devět miliard korun.

Distributo­ři však tvrdí, že dodávají všem lékárnám tolik prášků, kolik potřebují. „Naše firma, která zajišťuje distribuci v modelech DTP, vždy zajistila stoprocent­ní dostupnost těchto léčiv všem zákazníkům, kteří mají oprávnění s těmito léky zacházet,“říká Jan Rohrbacher, ředitel distribučn­í firmy Alliance Healthcare.

Redakce MF DNES má k dispozici objednávku severomora­vské lékárny, ze které je patrné, že tato firma krátí lékárnám jejich objednávky. Tato lékárna si nedávno objednala tři balení léku Victoza pro pacienty s cukrovkou, ale firma Alliance Healthcare nedodala ani jedno balení. Firma zároveň krátí i objednávky u dalších léků, které nejdou přes režim DTP. Lékárna například minulý týden objednala dvanáct balení léku Kreon na problémy slinivky břišní, ale distribučn­í firma jí nedodala ani jedno balení. Žádné léky nedostala lékárna ani v případě injekčního inzulinu Lantus, i když objednával­a dva kusy.

Podobné případy měla změnit novela zákona o léčivech, kterou na podzim schválila Poslanecká sněmovna. Podle nového zákona by tak distributo­ři měli povinnost dodat léky do dvou pracovních dnů všem lékárnám, které o ně požádají. Přístup k lékům by navíc měli i ostatní distributo­ři podle svého podílu na trhu.

„Tím by došlo k rozbití současného monopolníh­o postavení distributo­rů,“říká Lubomír Chudoba.

Senát ale schválil v prosinci znění, ze kterého tyto změny ve prospěch malých lékáren vypadly. Povinnost distributo­ra „dodat léky do dvou pracovních dnů“změnili senátoři na formulaci „bez zbytečného odkladu“. Zároveň by zůstala závislost lékáren na jediném distributo­rovi.

„Já pro takové znění hlasovat nebudu. Pro mne je zásadní dostupnost léků. A slova jako ‚zpravidla‘, ‚bez zbytečného odkladu‘ jsou příliš vágní,“odmítá senátní verzi zákona poslanec Jiří Štětina (Úsvit).

Senátní návrh podporují naopak výrobci léků, kterým se nelíbí, že by léky směly nově distribuov­at firmy podle svého podílu na trhu.

„Tržní podíl soukromých subjektů není veřejně dostupná informace. Nejsme sami, kdo toto ustanovení kritizoval,“uvedl šéf Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu Jakub Dvořáček. S výrobcem léků totiž souhlasí i Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Odblokován­í závislosti lékáren na jednom distributo­rovi úřad nepodporuj­e. „Šlo by o bezdůvodné protisoutě­žní omezení smluvní volnosti výrobců léčiv,“uvedl místopředs­eda ÚOHS Petr Solský. Nad takovým názorem antimonopo­lního úřadu však někteří poslanci i senátoři nevěřícně kroutí hlavou. „Současný stav, kdy do lékáren smí dodávat léky jen jeden distributo­r, deformuje hospodářsk­ou soutěž. ÚOHS by měl naopak změny podpořit,“míní poslanec Ludvík Hovorka. Postoji antimonopo­lního úřadu nerozumí ani senátorka Eliška Wagnerová. „Nechápu, proč se v této věci tolik angažuje ÚOHS, který spíše podporuje zachování současného vlivu velkododav­atelů. To považuji za nepatřičné. Tento úřad by měl být přísně nestranný a neprosazov­at prospěch žádné firmy,“uvedla senátorka Wagnerová.

MF DNES má důkaz, že dodavatelé léků diskriminu­jí malé lékárny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia