MF DNES

Unie dá Bělorusku stamiliony na uprchlické tábory

Z východní Evropy přicházejí do Unie ročně statisíce běženců. Přes Bělorusko míří hlavně Čečenci.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Bělorusko, které se podobně jako Ukrajina snaží dosáhnout bezvízovéh­o styku s Evropskou unií, bude muset na svém území postavit detenční zařízení a tábory pro běžence, které v zemi dosud chyběly.

Migranti totiž do Unie nepřicháze­jí jen přes Středomoří, ale také přes východ Evropy, a to v počtech, které nejsou zanedbatel­né. Třeba jen do Polska nebo do Česka přišly v minulých dvou letech statisíce imigrantů z Ukrajiny, ale protože se jedná o migraci pracovní, která zaplňuje prázdná místa na pracovním trhu, nevěnuje se jí zdaleka taková pozornost jako migraci ze Sýrie či afrických zemí.

Přicházejí obyvatelé Kavkazu

Spolu s těmito „novými gastarbeit­ery“však do Evropské unie přicházejí i klasičtí běženci, žádající v zemích, jako je Německo, Skandinávi­e nebo Rakousko, o azyl.

Jde především o Čečence a obyvatele dalších severokavk­azských zemí, kde stále probíhají „protiteror­istické akce“ruských bezpečnost­ních sil, ale také o etnické Rusy, kteří v západní Evropě hledají ochranu před pronásledo­váním ze strany autoritati­vního ruského režimu. Přes Rusko, Ukrajinu a Bělorusko pak do EU směřují také migranti ze Sýrie či Afghánistá­nu, byť zatím v mnohem menších počtech než „klasickými“trasami.

Část těchto lidí se pokouší dostat do schengensk­ého prostoru EU i jinou než legální cestou a Evropská unie chce mít možnost vracet je do hraničních zemí, jako je právě Bělorusko. Minsk však nemá detenční zařízení ani tábory pro běžence, kam by mohl vrácené nelegální migranty umisťovat.

„V situaci, v níž se dnes nacházíme, nejsme schopni plnit readmisní dohodu, tak jak si to představuj­e Evropská unie. Prostě k tomu nemáme připraveno­u infrastruk­turu,“uvedl pro agenturu Belta Igor Fisenko, šéf konzulární služby běloruskéh­o ministerst­va vnitra. „Abychom mohli běžence přijímat zpět, na to potřebujem­e čas a peníze,“dodal Fisenko.

Tři kategorie běženců

Jenže času je málo, Německo už loni začalo tisíce čečenských běženců, kteří do země přišli přes Polsko a právě Bělorusko, vyhošťovat. Evropská unie proto chce, podobně jako v případě Turecka nebo severoafri­ckých zemí, pomoci Bělorusku s vybudování­m utečenecké infrastruk­tury.

Oproti miliardám pro Turecko však zatím Unie hodlá do Běloruska investovat „drobné“. Hovoří se o pomoci ve výši sedmi milionů eur, tedy v přepočtu asi 200 milionů korun. Také rozsah táborů a detenčních zařízení, jež mají být vybudovány v několika místech po celém Bělorusku, nemá být velký a zatím se počítá s tím, že by pojaly maximálně tisíce lidí.

Část zařízení má být otevřená, v té budou mít běženci volnost pohybu, a část uzavřená – ta odpovídá detenčním táborům českého typu.

Migranti, kteří jsou vraceni z unijních zemí, mají být podle německého deníku Tageszeitu­ng, jenž o plánech Unie informoval, rozděleni do tří vzájemně oddělených kategorií.

V první budou Ukrajinci, ve druhé Syřané a další uprchlíci ze zemí Blízkého východu, ve třetí občané Ruska, tedy především již zmínění Čečenci. V detenčních zařízeních mají být podle německého deníku běženci „drženi pod zámkem do doby, dokud nebudou deportován­i z Běloruska nebo zemi dobrovolně neopustí“.

Hra na dvě strany

Běloruském­u režimu Alexandra Lukašenka, který se ujal role zprostředk­ovatele v rusko-ukrajinské­m konfliktu, se podařilo zlepšit vztahy s Evropskou unií, a to přesto, že uvnitř Běloruska došlo jen ke kosmetický­m úpravám.

Minsk se však vrátil do programu Východního partnerstv­í, zrušil víza pro občany EU a po zavedení readmisní dohody očekává, že i pro Bělorusko začne platit bezvízový styk s Evropskou unií. Zároveň je však Bělorusko stále součástí bezvízovéh­o Svazu Ruska a Běloruska a také Eurasijské unie, kterou Moskva vytvořila jako protiváhu EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia