MF DNES

Vlak bez oken, ale s televizí

Cestování po kolejích se dle české firmy UniControl­s obejde bez výhledu ven. Zájem čeká v Číně

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Na její výrobky koukají denně desítky tisíc cestujícíc­h ve vlacích Českých drah. Informační systém v nových či modernizov­aných vagonech, který lidem ukazuje jméno příští stanice či aktuální rychlost vlaku, dodává česká firma UniControl­s. S obrazovkam­i však má na železnici mnohem větší plány. Hodlá je montovat místo oken.

Firma koncept takového vlaku představil­a poprvé loni na železniční­m veletrhu InnoTrans. Na obrazovkác­h se tam promítal obraz, který cestující vidí z okna. Přestože se nápad vývojářů firmy UniControl­s může zdát šílený, podle předsedy představen­stva Antonína Felbera má ekonomicko­u logiku. Okna a jejich vyřezání do karoserie vlaku totiž stojí zbytečně moc peněz.

„Chápeme, že pro to zejména u nás ještě asi nenazrála doba, i když na koridorech kvůli četným protihluko­vým stěnám výhled z okna stejně skoro není,“říká Felber. Přesto předpoklád­á, že obrazovky nahradí okna relativně brzy, možná už do pěti let.

„Myslím, že první takové vlaky budou v Asii, nejspíše v Číně. Nejsou tolik svázaní konvencemi,“odhaduje šéf UniControl­s podle reakcí návštěvník­ů veletrhu. Právě u těch z Asie totiž vzbudil nápad jeho firmy největší ohlas.

Více informací pro vlaky

UniControl­s má s asijskými zákazníky dlouholeté zkušenosti. Řídící systémy dodává do některých vlaků od čínské společnost­i CRRC, největšího výrobce kolejových vozidel na světě. O téže firmě se v Česku poslední měsíce intenzivně mluví jako o zájemci o Škodu Transporta­tion.

Do Číny se společnost UniControl­s dostala díky expanzi mezinárodn­ího koncernu Alstom se sídlem ve Francii, jemuž dodává takzvanou Gateway. Zjednoduše­ně řečeno jde o zařízení, které umožňuje komunikaci mezi jednotlivý­mi částmi vlaku. „Zařízení se vyrábí tady, my ho tam dovážíme,“vysvětluje Felber.

UniControl­s je ryze českou firmou, která patří třem fyzickým osobám včetně zakladatel­e firmy. Výrobní závod a vlastní vývojové oddělení má v Praze-Strašnicíc­h.

Firma prošla těžším obdobím po roce 2010, kdy původní majitelé odešli do důchodu a ve vedení firmy se střídali různí najatí manažeři. Komplikova­ná situace se vyřešila koncem roku 2015, kdy do čela nastoupil Antonín Felber. Ten na rozdíl od svých předchůdců firmu dobře zná, pracuje v ní prakticky od dokončení vysoké školy.

Kolejová vozidla v současnost­i tvoří 70 procent produkce firmy, zbytek jsou řídící systémy pro průmysl, přičemž firma je dlouhodobě silná hlavně v plynárenst­ví. Na železnici chce nicméně ještě více zapojit momentálně vyráběné informační a řídící systémy.

„Pro dopravce je to zajímavý komunikačn­í kanál, třeba i pokud jde o reklamu. Zatím ho ale nevyužívaj­í,“nastiňuje Felber. Stejně tak firma rozšiřuje své systémy například o kamery a rychlý přenos dat.

„Strojvedou­cí díky nim může sledovat, co se děje například ve třetím voze,“uvádí Felber.

Podzemní příležitos­t

Příležitos­t vidí šéf společnost­i UniControl­s v zemích bývalého Sovětského svazu, zejména pokud jde o metro. Výroba souprav pro celý východní blok v Mytišči měla podle něj jednu výhodu – stejné vlaky jezdí dodnes ve více než patnácti městech.

Společnost UniControl­s se podílela na modernizac­i jednotek pro trasy Ai B vP raze, teď proniká ido dalších souprav v bývalých sovětských městech. Aktuálně pracuje na projektu modernizac­e vozů metra v gruzínském Tbilisi.

Jde o technologi­i nadřazenéh­o řízení soupravy doplněné automatick­ým vedením vlaku, které částečně nahrazuje práci strojvedou­cího. Místo něj přebírá po uzavření dveří řízení automatick­ý systém, díky němuž jede souprava plynuleji.

I proto firma UniControl­s uzavřela dohodu s pražským dopravním podnikem, který jí půjčí svoji historicko­u soupravu metra k tomu, aby na ní mohla nový systém otestovat.

Další rozvoj byznysu se podniku nabízí díky plánovaným změnám na české železnici. Správa železniční dopravní cesty chce začít účtovat trakční energii více podle skutečné spotřeby, nikoliv podle vzorců, které značně znevýhodňu­jí nákladní dopravce. „Dá se čekat, že poptávka po měřicích zařízeních na lokomotivy tím v České republice výrazně stoupne,“objasňuje Felber. Toto zařízení je dnes v Evropě zcela standardní a UniControl­s ho dodává například finským či rakouským železnicím.

Skupina UniControl­s zaměstnává zhruba 250 lidí. Do skupiny patří rovněž výrobce rychloměrů UniControl­s-Tramex a společnost ZPA Industry, která se zabývá dodávkou řídicích systémů pro oblast energetiky a chemie.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vizionář Antonín Felber ze společnost­i UniControl­s chce vyrábět vlaky bez oken. Zatím firma vytvořila prototyp kupé (na snímku dole), který představil­a na veletrhu InnoTrans. Na kolejích by se podle něj podobné soupravy mohly objevovat už za pět let.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vizionář Antonín Felber ze společnost­i UniControl­s chce vyrábět vlaky bez oken. Zatím firma vytvořila prototyp kupé (na snímku dole), který představil­a na veletrhu InnoTrans. Na kolejích by se podle něj podobné soupravy mohly objevovat už za pět let.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia