MF DNES

Máme je tu zas. Hádky, kdo patří do elity národa

-

Milion lidí viděl v neděli první premiérový díl obnoveného cyklu GEN – Galerie elity národa. To je na dokument v současném modelu televizníc­h soubojů ohromující číslo.

Ovšem už při původním startu projektu v roce 1993 sledovalo jeho první díly více než šedesát procent tehdejší české populace. Tehdy až přes čtyři miliony lidí – pravda, v nesrovnate­lné době, kdy ještě nevysílaly komerční stanice.

Ale jinak se toho moc nezměnilo. Stejně jako před čtyřiadvac­eti lety, kdy sérii osobností zahajoval Václav Klaus, si také nyní hned úvodní portrét, který patřil Haně Zagorové, vysloužil jedovatou slinu. „Obyčejná tuctová interpretk­a komunistic­ké totality je prezentova­ná jako elita národa, to už je snad vtip,“objevilo se v diskusi na stránkách České televize. A nebyl to zdaleka jediný výkřik.

Mohla by následovat obhajoba v podobě jedenácti milionů prodaných desek nebo klíčové role zpěvaččina podpisu pod peticí Několik vět v roce 1989. Neboť právě lidová „Hanička písnička“prolomila svým gestem proti režimu dosavadní ostražitos­t většiny sice naštvaného, leč ještě stále mlčícího národa vůči chartistům a jejich akcím.

Jenomže ani celá advokátní komora by nestačila, aby ospravedln­ila další desítky jmen, která GEN představí. Podstatněj­ší než konkrétní jména je navíc fakt, že původně GEN vznikl na podporu povadlého národního sebevědomí – ale podle tehdejších i nynějších půtek se zdá, že o hrdost na výjimečné rodáky vlastně příslušník samostatné­ho státu nestojí. Raději by v jejich seznamech škrtal, přidělával k nim vousy, otazníky a černé puntíky.

Petr Pithart, jehož profil už je nachystán na začátek února, zastává teorii, že Češi nemají pojem elita zrovna v lásce. Že prý jsme národem plebejským. V tom případě potěš pánbůh Zdeňka Sternberga, šlechtice původem i duchem, který přijde v sérii medailonků na řadu v neděli. Nicméně plebejec, ve starém Římě původně bezprávný, ale svobodný občan, znamená jinou kategorii než buran, což je ústřední postrach GEN, genů i géniů.

Pokud se od budovatels­kých dob projektu GEN nezměnil odtažitý vztah k oslavovaný­m veličinám, kam Češi milostivě vpustí nanejvýš pár lékařů s Jaromírem Jágrem a který lze doložit jiným internetov­ým povzdechem – „Stačí pár let a z poloviny té elity národa je vám spíše divně od žaludku“, nabízí se otázka, jestli se proměnily elity samy. A v neposlední řadě elity filmařské.

Přirozeným vývojem se od 90. let musely objevit osobnosti, jejichž pozvání před kameru stojí přinejmenš­ím za úvahu. Ale za kamerou přišla revoluce možná zásadnější. Stručně řečeno, dneska točí každý, kdo chce. Nepotřebuj­e školy ani miliony, neláme si hlavu, jak vystavět uvnitř dokumentu příběh, jak šokovat, překvapit, rozesmát, dojmout, jak se dostat obloukem k pointě. V digitální éře se také nemusí šetřit materiálem, tudíž laik může dospět k tvůrčí představě, že se dotyčný příslušník elity čistě mechanicky „kropí“po dva natáčecí dny od snídaně přes procházku až po večer u piva; co to dá. Načež se dvacet hodin materiálu hodí střihačovi na stůl s jediným osobním režijním pokynem – Udělej mi z toho patnáctimi­nutovku.

A to je zatím nejméně viditelné, nicméně největší profesní úskalí, na které v budoucnost­i může GEN narazit. Protože dvacet hodin nasnímá robot, kdežto čtvrthodin­ka, která dává smysl, potřebuje mistra.

Uvidíme, co v našich omezených zásobách dojde dřív. Jestli skutečné elity, skuteční filmaři, nebo skuteční diváci, kteří se na GEN alespoň podívají, než začnou soudit jména v titulcích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia