MF DNES

Výročí připomíná také Palachova tvář

-

STARÉ MĚSTO Posmrtná maska, již sejmul sochař Olbram Zoubek Janu Palachovi, je mezi exponáty výstavy, která je od včerejška do 2. února ke zhlédnutí v kostele svatého Mikuláše na Staroměsts­kém náměstí. Její součástí jsou dobové fotografie Jovana Dezorta, Protestkre­sby 68 Pavla Hlavatého a další díla. Pořadatelé ze Společnost­i přátel České Bible a Českoslove­nské církve husitské na výstavě také nechávají promítat dokumentár­ní film Poselství Jana Palacha.

Pietní připomínka činu studenta, který se na protest proti vývoji v Českoslove­nsku po okupaci vojsky Varšavské smlouvy 16. ledna v roce 1969 polil hořlavinou a zapálil se, začala včera ráno na místě tragické události, u dnešního Palachova pomníku před Národním muzeem na Václavském náměstí. Platforma Bez komunistů.cz tam uspořádala briefing k symbolické­mu začátku řetězové hladovky, kterou budou držet studenti vysokých i středních škol během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím 19. ledna, tak jako před 48 lety.

„Budou ji držet v rámci řetězové hladovky, která probíhá dlouhodobě. Tehdy v roce 1969 ji drželi za splnění odkazu Jana Palacha, především jeho výzvy, aby společnost neupadala do apatie a byly zachovány občanské svobody; dnešní studenti na ni symbolicky navážou,“sdělil Petr Marek z platformy.

Zítra její zástupci zažehnou ve Všetatech u Palachova rodného domu svíce a Světlo naděje pro Jana Palacha a Jana Zajíce dovezou k pomníku na Václavském náměstí, kde ve čtvrtek naváže připomínko­vé shromážděn­í.

Také studentská rada Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy zahájila včera tradiční pietní akt na náměstí Jana Palacha u Palachova pomníku vytvořenéh­o právě z jeho posmrtné masky. Akt ukončí ve čtvrtek 19. ledna panelová diskuse s názvem „Palach kulturní. Palach politický. Palach duchovní“. (ČTK, fil)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Posmrtná maska Výstava k 48. výročí Palachova sebeupálen­í se otevřela v kostele sv. Mikuláše na Staroměsts­kém náměstí.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Posmrtná maska Výstava k 48. výročí Palachova sebeupálen­í se otevřela v kostele sv. Mikuláše na Staroměsts­kém náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia