MF DNES

Kde se ztratil kouzelník Guardiola?

Začátek fantastick­ý, od října rozpaky, teď krize. Jak zareaguje Manchester City?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jestli se potvrdí, že anglická fotbalová liga se rozhoduje na přelomu roku, pak se pohádkově bohatý klub Manchester City může pomalu loučit s titulem.

Od začátku prosince padl čtyřikrát z osmi zápasů a trenér Pep Guardiola rozpačitým hlasem připustil: „Náš boj o titul skončil.“

Že by věhlasný španělský stratég narazil na svůj strop? Už svým hvězdám nemá co dát? Nebo nepochopil, že jeho přihrávkov­ý styl v silově založené Premier League nemusí vyjít?

„Svou filozofii měnit nebudu,“reagoval Guardiola, což vyvolalo lehký údiv. Co skvěle fungovalo v Barceloně i Bayernu Mnichov, to se na ostrovech zadrhává. Například při nedělním fiasku 0:4 na hřišti Evertonu drželi Guardiolov­i hoši 71 procent času míč, což je extrém. Jenže když zahodili pár šancí a rozhodčí jim nepřiznal jasnou penaltu, úplně zkolaboval­i.

Manchester City je nyní až pátý, 10 bodů za vedoucí Chelsea.

„Vzhledem k tomu, jak extrémně vyrovnaná je v Anglii elitní šestka, pak se mi ztráta City zdá nesmazatel­ná,“říká sportovní novinář Karel Häring, který se specializu­je na anglickou ligu.

Nejen on byl na začátku sezony nadšený, jakým stylem Guardiola vletěl do nového angažmá: 10 soutěžních zápasů, 10 výher. Drtivá síla v držení míče, k tomu přímočará hra, suverenita, střelec Agüero k nezastaven­í, první místo v tabulce.

Jenže současná výsledková krize naznačila, že Guardiolov­o kouzlo je s ručením omezeným. „Soupeři pochopili, že musí proti Manchester­u hrát s velmi hlubokou obranou. Některé kluby se raději rovnou uchýlí ke starému stylu: Nakopni a bojuj!“všiml si Häring. Objevily se první mouchy. Předně si neukázněný Sergio Agüero musel odsedět v součtu sedm zápasů za dva surové fauly.

Manchester začal ještě víc kombinovat, což se jeví úplně zbytečné.

Rozhodně nevychází sázka na chilského brankáře Claudia Brava, kterého Guardiola v létě koupil za půl miliardy korun z Barcelony. Anglický reprezenta­nt Joe Hart raději prchl na hostování do Turína, protože věděl, že šanci nedostane. Ne že by Hart byl bezchybný, ale Bravo si zatím na důraz v šestnáctce nezvykl. Dělá kiksy, z posledních 22 střel dostal 14 gólů.

Nepřesvědč­ivá je tříčlenná obrana, ať v ní hraje kdokoli. Pro svůj „ťukací“styl by navíc Guardiola potřeboval ještě konstrukti­vnější beky.

„Taky bych řekl, že současnému Manchester­u chybí britský faktor. Nějaký místní charizmati­cký vůdce. Chelsea ho měla v Terrym nebo Lampardovi, Manchester United zase ve Fergusonov­i nebo Giggsovi,“dodává reportér Häring. Co s tím udělá Pep Guardiola? Kritická chvíle se blíží: v sobotu se Manchester City střetne s rozjetým Tottenhame­m, a pokud znovu nevyhraje...

„Poslední měsíc opakuju hráčům: Soustřeďte se na každý zápas, který máte před sebou. A hlavně nekoukejte na tabulku!“

Ale jde to, pokud hrajete za Manchester City?

Pohled na tabulku totiž říká, že po 21. kole by megaambici­ózní klub nehrál ani Ligu mistrů.

„Náš boj o titul skončil. Ale svou filozofii měnit nebudu.“Pep Guardiola trenér Manchester­u City

 ?? Foto: Reuters ?? Kde jsem udělal chybu? Trenér Manchester­u City Guardiola se těžko vyrovnává s nedělní porážkou 0:4 na hřišti Evertonu.
Foto: Reuters Kde jsem udělal chybu? Trenér Manchester­u City Guardiola se těžko vyrovnává s nedělní porážkou 0:4 na hřišti Evertonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia