MF DNES

Operativní leasing

Před pár lety ho u nás nikdo neznal. Dnes je to oblíbený způsob pořízení automobilu na kratší dobu. Operativní leasing je vlastně dlouhodobý pronájem. Má své výhody, ale i nevýhody. Zde jsou zkušenosti z ročního pronájmu VW Golf za pět a půl tisíc měsíčně

-

VČesku se operativní leasing obvykle sjednává na dva až tři roky, ale lze pořídit kratší i delší pronájmy. My jsme sledovali zákazníka, který si auto pronajal na rok.

„V srpnu 2015 jsem objevil akční a nutno dodat, že dost výhodnou nabídku pražského prodejce na roční operativní leasing. Z nabídky jsem si vybral VW Golf 1.2 TSI v provedení Comfortlin­e s několika prvky výbavy navíc. Měsíční poplatek za pronájem byl 5 500 korun včetně daně, v ceně byly zimní pneumatiky s výměnou. U ročního pronájmu nebylo servis potřeba řešit. Nájezd byl stanoven na 20 000 km, za každý další bych platil 1,50 Kč. Výhodou byla jen procentní pojistka,“líčí své zkušenosti Jan Malý z Prahy.

Objednání auta, převzetí a vrácení trvalo dohromady tři hodiny. „Při objednávce jsem si mohl vybrat barvu včetně metalízy. Jinak byla konfigurac­e pevná a nic dalšího doobjednat nešlo. Auto šlo do výroby a dočkal jsem se ho zhruba za měsíc a půl. Na začátku jsem musel zaplatit jistinu ve výši 13 000 Kč, která mi byla následně proplacena zpět,“popisuje.

V tomto konkrétním případě zvolil dealer speciální formu pronájmu. „Papírově“to byla koupě vozu s povinným odkupem po roce za fixně stanovenou cenu. Stejně má operativní leasing postavený třeba Toyota.

„Tento netradiční způsob znamenal, že při předání auta jsem vůz musel na sebe přihlásit na dopravním inspektorá­tu, což znamenalo náklad 1 000 korun navíc a asi 30 minut času. Na druhou stranu jsem byl provozovat­elem vozidla a nemusel řešit žádné další papíry, třeba při cestě do zahraničí,“vysvětluje Jan.

Vrácení auta si domluvil dopředu. Očekával, že bude platit spoluúčast pojistky za jeden šrábanec zhruba jeden centimetr čtvereční na dveřích, který udělal nějaký šikovný motorista při parkování. Převzetí trvalo asi 10 minut. Zhruba 500 kilometrů najetých navíc dealer proplatit nechtěl a neřešil ani škrábanec na dveřích. Technik přebírajíc­í auto poznamenal, že v tak hezkém stavu prý ještě nikdo auto nevrátil. To je jeden z neduhů zápůjčky – uživatelé se k věci, která není jejich, nechovají zrovna vybíravým způsobem.

Suma sumárum: Jan jezdil rok v novém autě, které podle ceníku stojí 450 000 korun, a stálo ho to 66 000 korun. Pokud by odečetl pojistku (a to hodně výhodnou) a poměrnou část zimních pneumatik včetně výměny, tak za rok zaplatil za auto zhruba 55 000 korun. „Pokud bych auto kupoval, tak mě na čtyři roky bude stát zhruba 250 000 korun, protože zůstatková cena čtyřletých Golfů 1.2 TSI s nájezdem do 80 000 kilometrů je zhruba 200 000 korun. Navíc bych musel platit servis. Za čtyři roky je to odhadem 20 000 korun za prohlídky a výměny náplní a filtrů,“vypočítává. (fdv)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia