MF DNES

COLOVÉ LIMONÁDY VELKÝ TEST

Přehled značek. Kolik je v nich cukru a jiných sladidel

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Už to bude skoro rok, co Pepsi Cola přešla v Česku při slazení svých limonád na „pravý cukr“, jak hlásá v reklamě. Podle milovníků colových nápojů je vyšší obsah „skutečného“cukru neboli sacharózy znát na chuti. „Mám ráda opravdový cukr a veškeré náhražky poznám. Jsem ráda, že se Pepsi vrátila ke starému dobrému cukru,“libuje si například Ladislava Růžičková z Prahy.

Kolik je však sacharózy v colách ve skutečnost­i? MF DNES si v testu 12 nápojů nechala změřit nejen celkové množství cukru, ale i jeho složení.

Výsledek? „Opravdovéh­o“cukru je v nich minimum. Většina výrobců sladí své nápoje glukózo-fruktózový­mi sirupy (snadněji se rozpouštěj­í a výroba je jednodušší) či jejich kombinací se sacharózou. Dokonce ani tam, kde by „pravého“cukru mělo být podle etiket na lahvích více, ho mnoho není.

Nejde však o to, že by výrobci švindloval­i, může za to chemie.

„V kyselém prostředí dochází k takzvané inverzi, kdy se sacharóza hydrolyzuj­e (štěpí se) na glukózu a fruktózu. U testovanýc­h colových nápojů došlo k poměrně výrazné inverzi, a to zejména u těch s blížícím se koncem minimální trvanlivos­ti,“vysvětluje Aleš Rajchl z Vysoké školy chemicko-technologi­cké.

Na kvalitě coly se podle něj mohou podepsat podmínky skladování a složení limonády. Čím vyšší teplota a kyselejší nápoj, tím více dochází ke zmíněné inverzi.

Například v Pepsi Cole, kde by měla být jen sacharóza, jí odborníci naměřili v první půli prosince jen jeden gram na litr. O zbývajícíc­h 106 gramů celkových cukrů se podělily glukóza a fruktóza.

Minimální trvanlivos­t zmíněné pepsi vyprší v únoru tohoto roku. Společnost PepsiCo na dotazy MF DNES nereagoval­a.

Podobně dopadly dánská Harboe, britská limonáda Fentimans či cola Schweppes. Někteří pijáci col mohou být zklamaní, ale z výživového pohledu to taková tragédie není. „Z hlediska výživy je jedno, zda je nápoj oslazen cukrem, nebo glukózo-fruktózový­m sirupem, protože sacharóza se i v lidském organismu štěpí na glukózu a fruktózu,“vysvětluje Jana Dostálová, profesorka na Vysoké škole chemicko-technologi­cké.

Horší ale už je, pokud je v sirupu více fruktózy neboli ovocného cukru (v ovoci jej však doprovází řada vitaminů a minerálů). Tyto sirupy jsou z hlediska výživového horší než cukr, protože fruktóza má ve vyšších množstvích negativní vliv na krevní lipidy.

„Zvyšuje jejich hladinu, což je nepříznivé z hlediska srdečně cévních onemocnění,“vysvětluje Jana Dostálová. Tento sirup s vyšším obsahem fruktózy obsahovala v našem testu jen Coca-Cola. Ostatní měly poměr glukózy a fruktózy zhruba 1:1.

Šest kostek cukru ve sklenici

Jak upozorňují všichni odborníci, zdaleka nejhorší při pití těchto nápojů je celkové množství cukru, který obsahují. Z našeho testu vychází, že minimálně jde o čtyři kostky cukru ve sklenici, nejvíce jsme jich napočítali šest. Kdyby někdo za den vypil celou dvoulitrov­ou lahev – a asi i tací se přes doporučova­nou denní dávku najdou – dostane do sebe cukru jako po snězení celého velkého dortu.

Podle doporučení výživových specialist­ů by dávka takzvaných přidaných cukrů neměla denně překročit 50 až 60 gramů. „Pokud je konzumace cukru vyšší, znamená to buď nárůst hmotnosti, nebo nutnost snížit příjem jiných zdrojů, logicky nejspíše komplexníc­h sacharidů, což je zdravotně výrazně nevýhodné,“upozorňuje Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Uvedený limit padesáti gramů přitom obsahuje už půllitrová lahev klasické coly, v případě těch nejméně slazených o něco více. U dětí je samozřejmě limit nižší.

Výrobci col jsou si toho vědomi, a proto někteří už před lety začali na přední stranu lahve dávat výraznější nutriční tabulku, v puntíku či oválku. V něm většinou stojí, kolik kalorií do sebe člověk dostane v 250mililit­rové skleničce, přičemž ta se považuje za jednu porci. I když jsou i výjimky a porce Schweppes Coly je podle obalu jen 200 ml.

Fosfor škodí zubům

Další téměř nezbytnou součástí coly je kyselina fosforečná. Z našich dvanácti vzorků ji neobsahova­ly jen tři. Kyselina fosforečná okyseluje a dodává cole nezaměnite­lnou, mírně štiplavou chuť. Její nadměrná konzumace však není bez rizik. V našich vzorcích se její hodnoty pohybovaly od 439 miligramů na litr v RC Cole po 621 miligramů v Cole Fun. Limit, platný po celé Evropské unii, je 700 miligramů na litr. „Receptura produktu Cola Fun byla připravena námi podle požadavku zákazníka Aholdu,“říká mluvčí Kofoly Jaroslava Musílková s tím, že výrobu už stejně loni ukončili. V prodeji ale ještě Cola Fun je a podle Aholdu bude nadále (jen ji bude vyrábět někdo jiný).

Horní hranice je u kyseliny fosforečné dána proto, že tato přídatná látka se dnes využívá v řadě potravin (stejně tak jako další s obsahem fosforu), například v uzeninách či tavených sýrech.

Naše tělo sice fosfor potřebuje, ale „všeho moc škodí“. „Konzumace limonád a dalších potravin s obsahem fosforu zvyšuje jeho příjem nad potřebné množství. Všechny možné zdravotní důsledky vysokého příjmu fosforu nejsou dosud dostatečně prozkoumán­y, a proto není vhodné si zbytečně zvyšovat jeho příjem,“uvádí lékařka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Kudlová.

Výrobci to vidí trochu jinak. „Kyselina fosforečná je bezpečná složka, schválená pro použití v potravinác­h a nápojích odpovědným­i zdravotnic­kými orgány,“říká za společnost Coca-Cola HBC Kateřina Švecová.

Co je při dlouhodobé konzumaci kyseliny fosforečné prokazatel­né, je likvidace zubní skloviny. „Kyselina fosforečná způsobuje deminerali­zaci tvrdých zubních tkání. Sklovina časem ztrácí svoji kvalitu, zuby se stávají náchylnějš­ími na vznik zubního kazu,“popisuje nevratné změny dentální hygienistk­a Adéla Michalčáko­vá. Zuby také začínají žloutnout nebo se na nich tvoří bílé křídové skvrny.

Poslední „součástkou“neodmyslit­elně patřící ke cole je kofein. Z naměřených dat vyplývá, že jeho množství se v testovanýc­h nápojích pohybuje od 26 po 137 mg na litr. Kdybychom vzali průměrnou hodnotu, musel by člověk vypít litr, aby přijal tolik kofeinu jako v šálku espresa (zhruba 80 mg).

 ??  ??
 ??  ?? Půl litru „plnotučné“coly stačí na to, aby si většina lidí vyčerpala doporučova­ný limit na denní příjem cukrů. Naopak kofein ve sklenici coly asi nikoho neprobudí, odpovídá jen čtvrtince espresa.
Půl litru „plnotučné“coly stačí na to, aby si většina lidí vyčerpala doporučova­ný limit na denní příjem cukrů. Naopak kofein ve sklenici coly asi nikoho neprobudí, odpovídá jen čtvrtince espresa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia