MF DNES

Merkelová pod palbou z USA

Nastupujíc­í americký prezident Donald Trump kritizoval německou imigrační politiku. Podle něj udělala kancléřka Merkelová katastrofá­lní chybu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„K Angele Merkelové mám velký respekt, je to podle mě velmi schopná politička. Ale domnívám se, že udělala katastrofá­lní chybu, když vpustila do Německa všechny ilegální migranty,“řekl nastupujíc­í americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro nedělní vydání německého deníku Bild a britského listu The Times.

Kritizoval její rozhodnutí ze září 2015 vpustit do země statisíce migrantů a běženců, což podle něj do Evropy přineslo terorismus.

Odpověď kancléřky přišla záhy. „Myslím, že my Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou,“řekla v reakci na Trumpovy výroky na včerejší tiskové konferenci. Evropská unie podle ní dokáže s terorismem účinně bojovat a s novými výzvami se umí vyrovnat. Ohradila se také proti spojování migrace a terorismu.

Tyto slovní výměny vyvolávají otázky, zda po Trumpově inauguraci nedojde ke zhoršení vztahů mezi Spojenými státy a Evropou, zejména Německem.

Nová výzva pro kancléřku

Merkelová se po Trumpově vítězství v amerických volbách komentářů na jeho adresu sice zdržela, ne tak ale její nejbližší spolupraco­vníci. Vicekanclé­ř Sigmar Gabriel Trumpa označil za „průkopníka hnutí autoritářů a šovinistů“. Ministr zahraničí a pravděpodo­bný budoucí německý prezident Frank-Walter Steinmeier o něm mluvil jako o „kazateli nenávisti“.

Trump nyní pro německou kancléřku každopádně představuj­e novou výzvu. Je opakem odcházejíc­ího Baracka Obamy, který její imigrační politiku podporoval. Trump se s Merkelovou kromě imigrační politiky neshoduje ani v dalších tématech, jako jsou ruské sankce a postup vůči ruské agresi, ekologie a klimatické změny nebo volný obchod.

Podle zdrojů blízkých její vládě Merkelová příliš nepočítá s tím, že by Trump časem dozrál v rozvážného státníka. To ale nutně neznamená, že spolu oba vrcholní politici nedokážou spolupraco­vat. Kancléřka je pragmatick­ou političkou, která upřednostň­uje rozvážné, malé kroky před velkými gesty. Za nelehkých okolností dokázala udržet dialog s Vladimirem Putinem i tureckým prezidente­m Recepem Erdoganem.

Po Trumpově inauguraci chce kancléřka se Spojenými státy jednat „na všech úrovních“, setkat by se s Trumpem mohla na jaře. Budoucímu prezidento­vi údajně nabídla, že se s ním sejde na území Spojených států, a to jako předsedkyn­ě vlády země předsedají­cí skupině hospodářsk­y nejsilnějš­ích států G20.

Jak postupovat proti Rusku

Trump se v nedělním rozhovoru také vyjádřil k perspektiv­ě případné smlouvy s Ruskem o omezení jaderných zbraní. Jaderné arzenály by podle něj měly být „velmi podstatně“omezeny. Na dohodu o jejich snížení, kterou by uzavřel s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem, by prý přistoupil výměnou za zrušení amerických sankcí.

Ruská intervence v Sýrii byla podle Trumpa „velmi špatná věc“, která vedla k vážné humanitárn­í krizi. Dojednáním smlouvy o míru na Blízkém východě chce Trump pověřit svého zetě Jareda Kushnera.

Prezident, který po svém zvolení přijal jako prvního zahraniční­ho politika horlivého stoupence brexitu Nigela Farage, komentoval také rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. „Lidé a státy chtějí svou vlastní identitu. Nakonec se ukáže, že brexit je velká věc,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia