MF DNES

„Ministrova manželka naše obchody neovlivňuj­e“

- — Iva Bezděková

Renata Ludvíková, manželka současného ministra zdravotnic­tví, pracuje jako odborná pracovnice pro oblast léčiv ve firmě Alliance Healthcare.

„Její práce nemá žádný vliv na obchodní politiku naší firmy,“říká ředitel společnost­i Jan Rohrbacher.

Co vám vadí na poslanecké­m návrhu novely léčiv? Zněl logicky. Měl řešit současný stav, kdy lékárny, které nejsou součástí řetězců, nemají k některým lékům přístup.

Jak jistě víte, poslanecký návrh vadí ministerst­vu zdravotnic­tví, antimonopo­lními úřadu, Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv a většině senátorů. Mně nepřísluší komentovat jakékoliv politické názory politiků.

Lékárníci kritizují současný stav, kdy v rámci takzvaných DTP kanálů dodává léky jen jeden distributo­r. Vy je naopak podporujet­e, proč?

DTP kanály s větším počtem distributo­rů jsou nelogické. Distributo­r v tomto modelu neurčuje žádné obchodní podmínky (cenu, množství), nenese také žádné obchodní riziko z tohoto obchodu a je pouze logistický­m partnerem výrobce. Naše firma, která zajišťuje distribuci v modelech DTP několika výrobcům, vždy zajistila stoprocent­ní dostupnost těchto léčiv všem zákazníkům, kteří mají oprávnění s těmito léky zacházet.

Alliance Healthcare je druhým největším reexportér­em léčiv v ČR. Můžete potvrdit, že exportujet­e také léky určené do nemocnic? Například do nemocnice v Motole?

Naše firma exportuje léky, kterých je na trhu dostatek. Náš export vůbec nesouvisí s léky, které jsou určeny pro FN Motol.

Ministr zdravotnic­tví Němeček poslanecký návrh podporoval, s výměnou ministra se názor resortu na tento problém najednou úplně změnil. Jak si to vysvětluje­te?

Na to se musíte zeptat obou ministrů – starého i nového.

Nemůže být jedním z důvodů to, že firma Alliance Healthcare, monopolní dodavatel léků do FN Motol a druhý největší reexportér léků v republice, zaměstnává ministrovu manželku?

Naše firma není rozhodně monopolní dodavatel léčiv do FN Motol, ale pouze jeden z významných dodavatelů léčiv už téměř dvacet let. PharmDr. Renata Ludvíková pracuje v naší firmě od roku 2015 jako lékárník na referentsk­é a neobchodní pozici v oddělení jakosti a správné distribučn­í praxe a její práce nemá žádný vliv na obchodní politiku firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia