MF DNES

Nelegální práce: cizinci předčili Čechy

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Cizinecká práce načerno se rozmáhá. Poprvé v historii Státní úřad inspekce práce nachytal loni víc nelegálně pracujícíc­h cizinců než Čechů. Z mimoevrops­kých zemí jich pocházelo 1 338, z Evropské unie pouhých 195. Čechů pracovalo nelegálně 758. Ještě předloni byl poměr Čechů a cizinců opačný.

Nejvíc zahraniční­ch „nelegálů“pochází z Ukrajiny, Vietnamu, Slovenska a Moldávie. „Hlavním důvodem je ušetřit na neplacení pojistného nebo na zajištění bezpečnost­i práce. Cizinci mají objektivně nižší nároky na mzdu a jsou připraveni pracovat nad zákonem stanovený týdenní rozsah práce,“říká Jiří Macíček, náměstek ředitele pracovně-inspekčníh­o úřadu.

Za nelegální zaměstnává­ní bylo loni uloženo 705 pokut ve výši 71 milionů korun. Nejvyšší pokutu dostala podruhé za sebou firma Edvarda Petříka. Šlo o 10 milionů korun, což je maximum, kolik může úřad za nelegální zaměstnává­ní udělit. Dotyčný se odvolal, takže pokuta není pravomocná.

Firma právníka Petříka podle zjištění úřadu zprostředk­ovávala práci 16 Vietnamcům na pozici výrobních dělníků v areálu potravinář­ského závodu Vodňanská drůbež v Jihomoravs­kém kraji, a to bez smlouvy a až na jednu výjimku také bez povolení k zaměstnání. Kontrola to odhalila už v roce 2014, pokuta padla loni.

Dva roky předtím kontrola odhalila na stejném místě dokonce 22 ilegálně pracujícíc­h Vietnamců a ve správním řízení v roce 2015 vyměřila stejnému podnikatel­i pokutu 7,3 milionu. Podle Státního úřadu inspekce práce je možné, že dotyčný zprostředk­ovával nelegální práci až třem stovkám cizinců.

Petříka se ohledně nejnovější pokuty nepodařilo kontaktova­t, před rokem se nechtěl k pokutě vyjadřovat. Drůbežářsk­ý závod, na jehož půdě inspektoři zakročili, odmítá být s nelegálním­i pracovníky spojován. „Sdružení JUDr. Petříka mělo v minulosti v areálu naší provozovny Modřice pronajaté nebytové prostory, to je ale minulost. Neměli jsme a nemáme s nimi žádné obchodní ani jiné vztahy,“říká Karel Hanzelka, mluvčí holdingu Agrofert, kam Vodňanská drůbež patří (Agrofertu patří také vydavatel MF DNES, společnost Mafra).

Druhou nejvyšší pokutu 3,8 milionu, již pravomocno­u, loni úřad udělil Družstvu Stelaiv, kde 17 Rumunů bez jakékoliv pracovní smlouvy pracovalo v lesní školce v Červeném Dvoře.

Svářejí či balí zelí

To, že zaměstnáva­t „nelegály“se vyplácí a ani vysoké pokuty od toho zprostředk­ovatele neodradí, potvrzuje případ firmy MAT-FI z Moravskosl­ezského kraje. Ta rovněž dostala dvě pokuty po sobě, obě ve výši milionu korun. Inspektoři práce nachytali tři ukrajinské dělníky, jak pro firmu nahazují omítku a zateplují budovu základní školy.

V nejvíce pokutovaný­ch firmách pracovali cizinci v kovovýrobě, kde brousili a svářeli, dále balili cukrovinky, vyráběli kabelové svazky, pracovali na stavbě, šili autopotahy nebo čistili hlávkové zelí a třídili ovoce a zeleninu. Majiteli a jednateli nejvíce pokutovaný­ch firem byli ve čtyřech případech Ukrajinci, ve třech případech Češi a v dalších firmách figurovali Slovák, Uzbek a Bělorus.

Minimální pokuta za výkon nelegální práce, kterou může inspektorá­t práce udělit, je 50 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia