MF DNES

Sklenička coly: od dvou do 36 korun

- Patočková — Martina

Cynik by řekl, že když se smíchá voda, cukr, karamelové barvivo, kyselina fosforečná, kofein a nějaké supertajné aroma, vznikne colový nápoj, který bude vždy zhruba stejně drahý, ať už ho vyrobí kdokoliv. Rozdíly v cenách jsou však stovky procent.

MF DNES zařadila do testu dvanáct vzorků colových limonád nakoupenýc­h v obchodech, nikoli v restaurací­ch. Když jsme přepočítal­i cenu na 250 mililitrů, vyšla nejlevněji dvoulitrov­á Freeway Cola z Lidlu (1,90 Kč) a nejdráž britská Fentimans (36,30 Kč).

Množství cukru či kofeinu v nápoji s cenou úplně nesouvisí. Větší roli hraje marketingo­vá politika firmy a prestiž značky. Nejdražší coly, což byly Fentimans a Simply Cola od Red Bullu, přesto jedno společné mají. Jejich nápoj není založen jen na tradičních složkách, ale i na přírodních extraktech, například zázvoru a dalším koření. A co do kofeinu patří k těm nejnadupan­ějším.

K nejlevnějš­ím naopak patří privátní značky Lidlu, Aholdu (Cola Fun) a Poctivá kola od Poděbradky. Zatímco Freeway Cola z Lidlu je hodnotami hodně podobná Coca-Cole, takže ji pár lidí na slepé ochutnávce za ni považovalo, u Poctivé koly se nabízí otázka, v čem je „poctivá“. Má nejméně cukru i kofeinu, což je z hlediska výživy lepší, ale někdo by si mohl připadat ošizený.

„Název vyjadřuje, že jsme naši colu vyrobili tradičními metodami a postupy a neobsahuje žádná umělá, náhradní sladidla,“vysvětluje Kristína Simkaničov­á, PR manager společnost­i Karlovarsk­é minerální vody, do níž Poděbradka patří.

Pokud jde o popularitu mezi zákazníky, prim na většině trhů hrají velké značky Coca-Cola a Pepsi Cola. V Česku se mezi ně nicméně vklínila domácí Kofola.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia