MF DNES

Knihovny: bohulibé znárodnění zůstává

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES J

ak by se asi tvářil výrobce aut, kdyby mu stát zákonem přikázal pár kusů od každého modelu odevzdávat úplně zdarma eráru? Co by tomu říkali výrobci bot, zlatníci, potravinář­i? Všude jinde by se takový zásah státu do soukromého vlastnictv­í považoval za nepokryté znárodnění či vyvlastněn­í bez náhrady – a úplně právem. Knihovnám, tedy institucím, s nimiž tradičně spojujeme jen samé pozitivní přívlastky, se však to samé od nepaměti toleruje.

Vyvlastněn­í je v právním státě považováno za nejzávažně­jší veřejný zásah do majetkovýc­h práv. Proto je také striktně vymezeno přímo v Listině základních práv a svobod: „Vyvlastněn­í nebo nucené omezení vlastnické­ho práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu.“Splněny musí být vždy všechny tři podmínky současně: veřejný zájem, opora v zákoně i náhrada škody.

Jak je tedy možné, že se u nás (ale i ve většině civilizova­ného světa) historicky toleruje právo takzvaného povinného výtisku, tedy že vydavatel musí zdarma a na vlastní náklady zasílat pět výtisků každé vydané knihy do zákonem určených knihoven? Dříve to bylo dokonce 17 výtisků – a ostatně 19 výtisků musí dodnes odesílat vydavatel každého periodika, tedy novin či časopisů. Někde je takové státem nařízené vyvlastňov­ání alespoň osvobozeno od poštovních poplatků, u nás nikoliv, naopak je tam až padesátiti­sícová sankce za každé opomenutí.

Včera měla vláda na stole novelu příslušnéh­o knihovního zákona. Avšak šlo tam o něco jiného než uvést vydávání publikací do souladu s listinou práv. Zákon totiž zatím hovořil jen o tištěných publikacíc­h a nepočítal s elektronic­kými. To novela rychle napraví, aby bylo možné vyvlastňov­at i třeba vydavatele elektronic­kých knih. Ministr kultury vysvětlil, že změna reaguje na technologi­cký pokrok a rozvoj informační společnost­i. Škoda že ne také na posun ve vnímání soukromého vlastnictv­í a právního státu. Erár tak bude dál páchat dobro, tedy uchovávat kulturní dědictví pro budoucí generace. Ovšem na účet soukromník­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia