MF DNES

Vítej zpět, zábavo!

-

Pohled Karla Knapa reportéra MF DNES

Tenis se možná ocitl na prahu nové éry. Kéž by! Pořadatelé Australian Open letos připravili o maličko hladší kurty, po nichž míče spíš sklouznou, než by z nich vysoko odskakoval­y. Zdánlivě nicotná úprava, kterou by běžný smrtelník při pobytu na dvorci ani nepoznal, zásadně ovlivňuje dění v Melbourne Parku. Mischa Zverev s jejím přispěním vyřadil Andyho Murrayho. Využil příhodných okolností a při každé příležitos­ti se sápal na síť. S povrchem souvisí rovněž impozantní marš Rogera Federera, dalšího tenisového dobyvatele. Není náhoda, že kromě Murrayho vypadl i Novak Djokovič, další génius pinkání od základní čáry. A zřejmě není náhoda, že se ze ženské soutěže poroučely defenzivní hvězdy Angelique Kerberová, Simona Halepová a Agnieszka Radwaňská, zatímco ranařky postupují. „Moderní rakety a umělé struny daly obrovskou výhodu obranářům. Potřebujem­e to nějak vynahradit útočným typům,“prohlásila legendární Martina Navrátilov­á.

Jak? Právě zrychlením dvorců a volbou vhodných míčů.

Na sklonku osmdesátýc­h let řešili opačný problém ve Wimbledonu. Na trávě nebyly k vidění skoro žádné delší výměny. Třeba španělští antukáři se na slavný turnaj ani neobtěžova­li dorazit. Nový správce Eddie Seaward místo směsi jílku vytrvalého a kostřavy červené zasel pouze jílek. Na hustším a odolnějším pažitu balony začaly skákat výš, utkání přestala být nudnou přehlídkou drtivých servisů.

Extrémy diváky odrazují, žádoucí je pestrost stylů a jejich konfrontac­e. Tenisoví šéfové proto musí najít správnou rovnováhu a taky podporovat rozdílnost podmínek na turnajích. V Melbourne se na stadiony vrátila zábava.

„Snad tenhle krok inspiruje další organizáto­ry i hráče,“říká Navrátilov­á.

Sama kdysi vítězila díky agresivním­u pojetí, které by snad brzy zase mohlo přijít do módy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia