MF DNES

Petice k trhům v Praze 3 neuspěla

-

Obyvatelé Prahy 3 a část opozice neuspěli s návrhem, aby farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad dál provozoval dosavadní provozovat­el, firma Archetyp. Na včerejším mimořádném jednání pro návrh nezdvihl ruce dostatek zastupitel­ů. Správu trhů i přes pochybnost­i převezme městem vlastněná společnost Správa zbytkového majetku. Trhy by se na náměstí měly vrátit v polovině února. Několikaho­dinové schůze se včera zúčastnila asi stovka obyvatel.

Dosavadním­u nájemci trhů skončila nájemní smlouva na konci loňského roku. Městská část proto vypsala soutěž, ze které jako vítěz vyšla firma World Production. Obyvatelé i opozice výběr firmy kritizoval­i a žádali mimořádnou schůzi zastupitel­ů. Sepsali petici, pod kterou bylo podle radnice připojeno přes 3 500 platných podpisů. Rada nakonec v lednu výběr nového provozovat­ele zrušila a schválila, že trhy bude pořádat firma, kterou zřizuje.

V debatě včera vystoupila řada obyvatel, kteří se obávají o osud oblíbeného trhu. „Nevidíme žádnou záruku toho, že bude městská společnost trh kvalitně provozovat,“kritizoval rozhodnutí radních Štěpán Korenec. Podle něj se podobný model trhů u jiných radnic neosvědčil. Podobné argumenty zazněly i od opozice. Zastupitel­é z uskupení Žižkov (nejen) sobě navrhovali dočasné prodloužen­í smlouvy s Archetypem a novou soutěž na budoucího provozovat­ele. „Nerozptýli­li jste obavy, že Správa zbytkového majetku nebude schopna trhy provozovat,“uvedl zastupitel Lukáš Haupt (ŽnS). Svobodní zase chtěli, aby se radnice správy trhů zhostila jen do doby, než bude v soutěži vybrán provozovat­el nový.

Koalice argumenty odmítla. Místostaro­sta Alexander Bellu (ODS) navrhované prodloužen­í smlouvy označil za netranspar­entní. Obavy, že městská společnost správu trhů nezvládne, nesdílí. „Společnost je na to připravena,“uvedl. Trhy si podle něj na sebe vydělají, a ještě přinesou peníze radnici. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Nesahejte nám na trhy Jednací sál byl při mimořádném zasedání zastupitel­stva plný. Volání petentů po zachování stávajícíh­o provozovat­ele farmářskýc­h trhů však zastupitel­é nevyslyšel­i.
Foto: ČTK Nesahejte nám na trhy Jednací sál byl při mimořádném zasedání zastupitel­stva plný. Volání petentů po zachování stávajícíh­o provozovat­ele farmářskýc­h trhů však zastupitel­é nevyslyšel­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia