MF DNES

Smog! Poplach a bezplatnou MHD budou dělit dvě hodiny

Praha připravila postup, jak zavést bezplatnou hromadnou dopravu, pokud se vrátí smog. Letos v září má být hotový i plán, který umožní omezit vjezd aut do centra.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Metropole si včera trochu oddechla. Díky slabému větru a mírnému sněžení se po několika dnech lehce pročistil vzduch od polétavých částic prachu PM10. Meteorolog­ové proto v Praze zrušili smogovou situaci. Ta se však podle předpovědí může vrátit už dnes.

Pražští radní, kteří prozatím odložili chystané zavedení bezplatné hromadné dopravy, z tohoto důvodu připravili usnesení, pomocí kterého budou moci schválit jízdné zdarma, kdykoliv bude třeba.

„Stačí, aby se mimořádně sešla rada a během dvou hodin je možné jezdit hromadnou dopravou zadarmo,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Od bezplatné MHD si vedení města slibuje, že v případě dalších problémů se smogem nechají někteří řidiči auta před domem a raději pojedou třeba metrem. Zatím však magistrát nemá žádnou představu, kolik řidičů by jízdné zdarma motivovalo. Náklady na takové opatření činí podle náměstka Dolínka čtyři miliony korun na den, které by Praha platila z rezervy v rozpočtu. Do této částky spadá jak výpadek v nákupu jízdenek, tak posílení spojů, které v případě potřeby chystá dopravní podnik. K dispozici by mělo být čtyřicet autobusů a dvě soupravy metra na všech linkách v každé hodině navíc.

To, že je hromadná doprava zadarmo a že cestující v dopravním prostředku nebude kontrolova­t revizor, se občané dozvědí ze sociálních sítí hlavního města. „Využili bychom také systém SMS zpráv, které se používají při haváriích vody,“dodává Dolínek. Situace, kdy by se nějakým způsobem například omezoval prodej jízdenek, aby si je lidé nekupovali zbytečně, podle něj není reálná.

Podle opozice ale Praha zaspala možnost, kdy mohla efekt zavedení bezplatné hromadné dopravy vyzkoušet. „Koalice tak dlouho řešila, co dělat, až se smog rozpustil sám,“uvádí předseda pražské ODS a opoziční zastupitel Filip Humplík.

Regulace budou v září

Kromě motivace řidičů, aby jezdili hromadnou dopravou, chce magistrát také připravit vlastní regulační plán použitelný ve smogové situaci. Ten by měl například umožnit omezení automobilo­vé dopravy, která je jedním z největších původců částic PM10 v ovzduší.

„V úvahu připadá například uzavření centra města pro všechny automobily, omezení vjezdu pro staré vozy nebo vozy s dieselovým­i motory, případně uzavření širšího centra města. Problémem ale je, že Praze chybějí objízdné trasy,“uvádí radní Jana Plamínková (STAN). Město musí vzít v úvahu také to, že by měly případné uzavírky negativní dopad na situaci ve Středočesk­ém kraji. Praha by podle Plamínkové mohla zvolit i variantu, která se používá třeba v Paříži, kde během prosincové­ho smogu mohla do města střídavě auta s lichou či sudou poznávací značkou.

Podobně postupuje při zhoršeném stavu ovzduší i rakouské hlavní město. Vídeňský „smogalarm“má dva stupně. „Během toho prvního je možné zamezit vjezd automobilů do centra. Při druhém stupni se zakazuje konání masových akcí,“popisuje Martin Landa ze Zahraniční kanceláře města Vídně.

Jelikož musí chystaná pražská vyhláška přejít přes připomínko­vání městských částí a dalších subjektů, bude podle náměstka Dolínka hotova až v září.

S omezováním vjezdu však příliš nesouhlasí klub ANO. „Restrikce nic dobrého nepřinesou. Lepší je lidi pozitivně motivovat k tomu, aby používali hromadnou dopravu,“říká zastupitel za ANO Patrik Nacher. Podle náměstka Dolínka už někteří řidiči uposlechli výzvy, aby auta nechali doma. Například po Nuselském mostě, kde běžně projede 73 tisíc aut za den, jelo v pondělí o několik tisíc aut méně než před vyhlášením smogové situace.

Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd aut do centra naposledy v roce 1996. Zákaz tehdy způsobil dopravní kolaps. Na silničních obchvatech a příjezdech se vytvářely mnohakilom­etrové stojící kolony vozidel. Zpožděna byla i MHD.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Šedé město Ještě včera ráno varovaly dopravní cedule před smogem v hlavním městě. V devět hodin hydrometeo­rologové smogovou situaci zrušili.
Foto: Petr Topič, MAFRA Šedé město Ještě včera ráno varovaly dopravní cedule před smogem v hlavním městě. V devět hodin hydrometeo­rologové smogovou situaci zrušili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia